צילום: אוליבר פיטוסי, פלאש 90

ככל הנראה: ישראל תימנע מלשתף פעולה עם חקירת בית הדין הבינלאומי בהאג

לאחר ההחלטה של בית הדין הבינלאומי בהאג לפתוח בחקירה נגד ישראל בגין פשעי מלחמה, כינס היום שר הביטחון בני גנץ את הצמרת המשפטית והביטחונית • בדיון הוחלט כי ככל הנראה ישראל לא תשתף פעולה עם ההחלטה, משום ש"לבית הדין אין סמכות לדון בנושא"

ישראל צפויה שלא לשתף פעולה עם החלטת בית הדין הבינלאומי בהאג להעמיד לדין בגין פשעי מלחמה, כך עולה ממסקנות הכינוס שקיים היום שר הביטחון בני גנץ עם הצמרת המשפטית והביטחונית, ביניהם היועמ"ש אביחי מנדלבליט, הפרקליט הצבאי הראשי האלוף שרון אפק ובכירים נוספים.

כינוס זה התקיים בעקבות ההחלטה אמש, ולקראת מכתב שככל הנראה יגיע בקרוב מטעם בית הדין על ההחלטה הרשמית. ישראל ככל הנראה תודיע שאין בכוונתה לשתף פעולה עם החקירה, משום שאינה מכירה בסמכות בית הדין בהאג לדון בנושא, ואף משום שחלק מנושאי החקירה כבר נחקרו בעבר.

כן פורסם כי בכינוס הציע שר הביטחון גנץ על הקמת צוות שרים מצומצם בראשות ראש מהממשלה נתניהו, שיהיה הסמכות לרכז שירכז את המלאכה המשפטית. מסתבר כי הדבר לא ייצא לפועל לפני הבחירות, בעוד כשלושה שבועות.

המסר החשוב מהדיון היום הוא מסר ההרגעה: לא יונפקו בזמן הקרוב צווי מעצר נגד אישים ישראלים, וההערכות מול ההחלטה של בית הדין נותרת לפי שעה במישור המשפטי גרידא.

אמש אמרה התובעת בבית הדין פאטו בנסודה, כי "הצבת יעדי החקירה על ידי התביעה תיקבע בהמשך, וברקע האתגרים העומדים בפנינו נוכח המגפה, המשאבים המוגבלים העומדים לרשותנו, ועומס העבודה הנוכחי שמוטל עלינו. האתגרים הללו, מורכבים ככל שיהיו, לא יכולים להסיט אותנו מהאחריות שאמנת רומא מטילה עלינו. כל חקירה עליה התביעה תחליט, תנוהל באופן עצמאי, ללא משוא פנים ובאובייקטיביות. אמנת רומא כופה עלינו, בכדי להגיע לאמת, להרחיב את החקירה ולכסות את כל העובדות והראיות הרלוונטיות, כדי שניתן יהיה להעריך האם ישנה אחריות פלילית אינדיבידואלית לפי האמנה, ובכך, לחקור נסיבות מפלילות או מזכות באופן שווה".

בנסורה חתמה: "ההחלטה לפתוח בחקירה הגיעה אחרי הליך מקדמי מדוקדק שביצע המשרד שלי שנמשך קרוב לחמש שנים. במהלך תקופה זו, ובהתאם לנוהל המקובל, המשרד יצר קשר עם גורמים רבים, כולל פגישות מועילות על בסיס קבוע עם נציגים בממשלות ישראל ופלסטין".

ישראל יכולה להחליט האם לאפשר למשלחת מטעם בית הדין להגיע לארץ. אם הדבר אכן יקרה, ישראל תתקשה לסרב לקבלת ההחלטות הסופיות של בית הדין. בנוסף, מסרים שהתקבלו מצד מדינות שונות שהודיע כי יתקשו לעמוד לצד ישראל אם תתאפשר כניסתה של המשלחת.

בעוד מספר חודשים אמור להיכנס לתפקיד התובע משפטן חדש, שעשוי לחלוק על דעתה של התובעת הקודמת ולקבל את טענותיה של ישראל. ישראל, מצידה, צפויה להמשיך בהפעלת לחץ, באמצעות קשריה הדיפלומטיים עם מדינות אחרות, להוציא את העוקץ מההחלטה המטרידה.

ימים יגידו.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו