צילום: דובר צה"ל

בכיר בצוות החילוץ הישראלי: "סיכוי אפסי לניצולים, האתר המסובך ביותר שנתקלתי"

קצין במשלחת פיקוד העורף לבניין שקרס במיאמי מתאר את זירת האסון: "עיי החורבות מגיע לגובה של 8 מטרים, והרשויות אוסרות על כניסה לחלק גדול מהאתר בשל סכנת התמוטטות של יתר חלקי הבניין". מזג האוויר מקשה על הפעולות: "מבול, חום ולחות"

שבוע לאחר שמגדל המגורים קרס לחלוטין על יושביו מסיבה שטרם התבררה, כ-150 איש עדיין מוגדרים כנעדרים. משלחת פיקוד העורף שהגיע בתחילת השבוע לאסון קריסת הבניין במיאמי שבארצות הברית מונה 15 קצינים, בהם מהנדסי חילוץ, קציני התנהגות אוכלוסייה וקציני חילוץ בהובלת יחידת החילוץ הארצית של הפיקוד.

המחלצים הישראלים מודים שהסיכוי למצוא ניצולים בחיים הפך לקטן עד אפסי. לטענתם, חמש היממות הראשונות מרגע הקריסה שמוגדרות כ"זמן הזהב" לאיתור ניצולים חלפו, ורק נס יוביל לאיתור אזרחים בחיים.

סגן ראש המשלחת ומפקד מחוז חיפה בפיקוד העורף אל"מ אלעד אדרי סיפר בראיון ל'ויינט' כי "אחד מאנשי המשלחת כבר חילץ בעבר לכוד ששהה 12 ימים בהריסות, כך שאנו לא מאבדים תקווה וגם משדרים זאת למשפחות". לדבריו, "אנחנו פועלים סביב השעון, גם בלילה. זה האתר המורכב והמסובך ביותר שבו נתקלתי, והייתי כבר בשלוש משלחות לאתרי הרס בחו"ל וגם באסון קריסות החניון ברמת החיל בתל אביב".

אדרי מתאר את זירת האסון: "עיי החורבות מגיע לגובה של 8 מטרים, והרשויות אוסרות על כניסה לחלק גדול מהאתר בשל סכנת התמוטטות של יתר חלקי הבניין. זה כל כך מורכב שקשה לאמוד מהי רמת סכנת ההתמוטטות בכל רגע, ולכן עובדים פה עם מנופים וכלים הנדסיים גבוהים".

הוא סיפר על המבנה שקרס והסביר: "זה בניין של 12 קומות ובכל קומה יש 12 דירות. הצד שקרס פשוט נפל לתוך עצמו, קומה על קומה, בדיוק כמו באפקט של פיצוץ הנדסי שאנחנו עושים כדי להקריס מבנים באופן מבוקר. זה נראה כאילו פוצצו את יסודות הבניין, רק שכאן ברור שלא היה פיצוץ".

על מאמצי החילוץ בתנאיי מזג האוויר הקשים סיפר אדרי כי המבצע נעצר רק פעם אחת – כשהתפתחה סופת ברקים למשך שעה. "ביתר הזמן המשכנו לעבוד בתנאים קשים: מבול, חום ולחות גבוהה ומנגד גם שריפות שמתפתחות מבין ההריסות". לדבריו, "ייתכן שדווקא מי הגשמים יעזרו לניצולים שבין ההריסות לשרוד".

על הקשר עם הקהילה היהודית שחלק ממשפחותיה גרות בבניין שנפגע אמר אל"מ אדרי: "זה הופך אותם לאקטיבים ועוזר להם לשמור על תקווה. ביומיים האחרונים הגברנו את התשאולים וזה מסייע לכוחות המקומיים למקד את החיפוש בשטח הענק שמתפרס על מאות מטרים. הסיכוי למצוא ניצולים קטן ואנו לא באים לייפות את המציאות, אבל עובדים באנרגיות כמו ביום הראשון שבו הגענו לאתר ישירות מנמל התעופה. להערכתי העבודה פה תימשך לפחות עוד שבוע".

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו