בגצ דחה את העתירות נגד חוק הלאום

צילום: דוברות הרשות השופטת

בגצ דחה את העתירות נגד חוק הלאום: "נועד להגן את מרכיבי הזהות היהודית"

בית המשפט העליון הכריע שאין מקום לפסול את החוק שעורר מחלוקת ציבורית קשה בעקבות חלק מסעיפיו • ברוב של 10 שופטים מול אחד נדחו 15 העתירות שהוגשו נגד החוק בטענה כי הוא מפלה לרעה אזרחים לא יהודים כשבין העותרים גם מפלגת מרצ

ברוב של 10 שופטים מול אחד, הודיעו הערב (חמישי) שופטי בג"ץ כי החליטו לדחות את עתירות נגד חוק יסוד: הלאום. השופט שהיה בדעת המיעוט הוא ג'ורג' קרא שתמך בפסילה.

בהחלטת בג"ץ נכתב כי "אין מקום להורות על בטלותו של חוק-יסוד: ישראל – מדינת הלאום של העם היהודי (המכונה גם חוק יסוד: הלאום) או להתערב בהוראה מהוראותיו, וכי יש לפרשו פרשנות מקיימת, העולה בקנה אחד עם חוקי היסוד האחרים ועם העקרונות והערכים של שיטתנו המשפטית".

עוד ציינו השופטים: "בית המשפט עמד על כך שחוק יסוד: הלאום הוא פרק בחוקתנו המתגבשת, אשר נועד לעגן את מרכיבי זהותה של המדינה כמדינה יהודית, מבלי לגרוע ממרכיבי זהותה הדמוקרטית של המדינה המעוגנים בחוקי היסוד האחרים ובעקרונות החוקתיים הנוהגים בשיטתנו".

כזכור, חוק יסוד: הלאום עבר בכנסת בשנת 2018 ברוב של 62 תומכים מול 55 מתנגדים ושני נמנעים. החוק שנועד לעגן את זהותה היהודית של מדינת ישראל, עורר מחלוקת ציבורית קשה בעקבות חלק מסעיפיו.

נגד החוק הוגשו 15 עתירות מצד ארגונים שונים ואף פוליטיקאים כשבין העותרים ניתן למצוא את מפלגת מרצ. הסעיפים המרכזיים שבהם התמקדו העותרים היו סעיף ההתיישבות היהודית, סעיף השפה – וסעיף ההגדרה העצמית.

סעיף ההתיישבות היהודית קובע כי "המדינה רואה בפיתוח התיישבות יהודית ערך לאומי, ותפעל על מנת לעודד ולקדם הקמה וביסוס שלה". העותרים טענו כי הקביעה תוביל לאפליה במשאבים. בסעיף השפה קבע החוק כי עברית היא השפה הרשמית ולערבית יש "מעמד מיוחד", העותרים טענו שהסעיף יביא לדחיית בקשות להנגיש את שירותי המדינה לאזרחים הערבים בשפתם. בסעיף העסק בהגדרה העצמית נכתב כי "מימוש הזכות להגדרה עצמית לאומית במדינת ישראל ייחודי לעם היהודי". לטענת העותרים, הסעיף יוביל לאפליה בזכויות הקבוצתיות והאזרחיות של הערבים.

שר המשפטים, גדעון סער, בירך על החלטת בג"ץ: "חוק יסוד הלאום הוא חוק חשוב המהווה פרק נוסף בחוקת המדינה, אשר מעגן את מהותה ואופיה של ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי. טוב עשה בית המשפט כשהחליט לדחות את העתירה, שכן לא הייתה קיימת עילה כלשהי להתערבות בחקיקה. אין גם בחוק פגיעה בזכויות הפרט של מי מאזרחי ישראל".

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו