ארגון ה-OECD: מחסור חמור במיטות אשפוז ובאחיות בישראל

דו"ח של הארגון מציג תמונה עגומה של מערכת הבריאות בישראל • אחד הנתונים הבולטים שיעורי התפוסה בבתי החולים שהם מהגבוהים ביחס למדינות הארגון • בארגון מצביעים על שיעורם הנמוך של מכשירי MRI, העומד על 3 מתקנים בלבד לכל מיליון איש

מספר מיטות האשפוז לנפש בישראל הוא מהנמוכים במדינות ה-OECD – כך עולה מדו"ח שמפרסם היום (שני) הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי בנושא בריאות.

על פי הדו"ח, מספר המיטות בבתי החולים בארץ עומד על כ- 1.9 מיטות לאלף נפש לעומת ממוצע של 3.3 במדינות ה-OECD. ישראל ממוקמת שני מקומות מהסוף, ואחריה ברשימה נמצאות רק קנדה ומקסיקו.

כתוצאה מהמחסור במיטות פנויות, שיעורי התפוסה בבתי החולים בישראל הם מהגבוהים ביותר בארגון, ועומדים על 97%. בנוסף, הישראלים שוהים באשפוז הרבה פחות ממטופלים בעולם – 4.3 ימים בממוצע, לעומת הממוצע בארגון שעומד על 6.5 ימים.

לא רק מיטות אשפוז חסרות בישראל על פי הדו"ח. מספר האחיות לאלף נפש בישראל, כוח עזר חשוב ביותר במערכת בריאות, נמוך מאוד בהשוואה למדינות החברות ב- OECD והוא עמד בשנת 2012 על 4.8 בהשוואה לממוצע של 8.8 בקרב המדינות האירופיות. בכל הנוגע לכמות הרופאים ישראל ממוקמת דווקא מעט מעל לממוצע – 3.3 רופאים לאלף נפש. הממוצע במדינות ה-OECD עומד על 3.1.

הדו"ח המתפרסם הבוקר בכל מדינות הארגון מתייחס לשנת 2012 וכולל סדרה של מדדים אשר משווים את מערכת הבריאות בישראל לשאר מדינות הארגון. ישראל הצטרפה לארגון ה-OECD לפני כשלוש שנים וזהו הדו"ח הרביעי הסוקר את מערכת הבריאות הישראלית.

עוד עולה מהדו"ח, כי כמות מכשירי ה-CT בישראל נמוכה מאד ביחס לשאר המדינות ועומדת על 9.2 למיליון נפש, לעומת הממוצע ב-OECD שעומד על 24 מכשירים למיליון נפש. גם במכשירי MRI נמצאת ישראל מאחור ובמקום השלישי מהסוף, עם שלושה מכשירים למיליון נפש, לעומת הממוצע במדינות ה-OECD שעומד על 14.

מבחינה של שיעור האזרחים המבוטחים בביטוחי בריאות פרטיים עולה כי ישראל נמצאת במקום השלישי בארגון בשיעור מחזיקי הביטוחים הפרטיים, עם שיעור מבוטחים של כ- 80%. זאת, לעומת נתון נמוך בהרבה ביתר המדינות החברות בארגון – כ-34%.

הדו"ח אף מצא כי אוכלוסיית ישראל צעירה ביחס לשאר המדינות. שיעור בני הגילאים 65 ומעלה באוכלוסייה עומד בישראל על 10.3% לעומת 15.7% שהוא הממוצע במדינות ה- OECD. לעומת זאת, שיעור הילדים מתחת לגיל 14 בישראל הינו 28.2% והוא השני בגובהו בקרב מדינות ה- OECD.

הנתונים המוצגים בדו"ח מתריעים על היחס הבעייתי בישראל שבין האוכלוסייה בגיל העבודה לבין האוכלוסייה הבוגרת, אשר זקוקה יותר באופן כללי לרשת הביטחון החברתית. מדד זה מבטא את הנטל הקיים על האוכלוסייה בגיל העבודה. יחס התלות בישראל הוא 62.5% – שיעור שיא בשנים האחרונות, והוא הגבוה ביותר בקרב המדינות החברות בארגון.

אכן, נתונים מפתיעים ומעניינים על מערכת הבריאות הישראלית.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו