תכנית כחלון: עשרות אלפי פועלים מסין והפסקת הספסרות בקרקעות רמ"י

תכנית הדיור של כחלון שונה באופן מהותי מתכניות קודמות של האוצר ומשרד הבינוי לטיפול בשוק המבעבע. ייחודה בכך שמדובר בתכנית מקיפה, המטפלת בו זמנית הן בהגדלת ההיצע, הן בהקטנת הביקוש, הן בהקטנת רווחי המדינה והן בהקלה על הליכי הבנייה

בקרוב יציג שר האוצר משה כחלון את תכניתו הכוללת לטיפול במשבר הדיור. תכנית הדיור שגיבש שר האוצר בשיתוף עם רשות מקרקעי ישראל, תובא לעיונו של ראש הממשלה, ולאחר מכן לדיון בקבינט הדיור ובמליאת הממשלה, שתאשר את העברתו לכנסת.

תכנית הדיור של כחלון שונה באופן מהותי מתכניות קודמות של האוצר ומשרד הבינוי לטיפול בשוק המבעבע. ייחודה בכך שמדובר בתכנית מקיפה, המטפלת בו זמנית הן בהגדלת ההיצע, הן בהקטנת הביקוש, הן בהקטנת רווחי המדינה והן בהקלה על הליכי הבנייה.

היום נחשף שחלק מרכזי בתכנית הוא הבאתם של עד 20 אלף פועלי בנייה מקצועיים מסין בהליך מזורז, כדי לפתור את מצוקת כוח האדם בשוק הבנייה, הגורמת לעיכובים קשים במסירת הדירות לקונים ותורמת לא מעט לעלויות הבנייה, מאחר ועם עלייתם הביקוש לשירותיהם, העובדים המקצועיים המעטים דורשים כיום שכר גבוה בהרבה מאשר לפני כמה שנים.

קרא עוד:
[postim]

כחלון כבר הציג את עיקרי תכנית הבאת העובדים לראש הממשלה, וקיבל את תמיכתו העקרונית במהלך. כיום עובדים בענף הבנייה כ-5,700 פועלים זרים בלבד (מלבד העובדים הפלסטינים), ושר האוצר מקווה שהצפת השוק בעשרים אלף עובדים נוספים תפתור את הבעיה.

מכרזי רמ"י – רק בשיטת 'מחיר למשתכן'

בצד הגדלת היצע הדירות, שיתבטא בשורה של שיווקים מסיביים, יציע כחלון לבטל כליל את המכרזים על אדמות המדינה, כפי שהיו נהוגים עד היום, בשיטת 'כל המרבה במחיר זוכה', שהייתה בין הגורמים המרכזיים לעליית מחירי הדירות.

כפי שפורסם כבר בעבר, תומך שר האוצר החדש בשיטת 'מחיר למשתכן', אותה הפסיקה כליל הממשלה הקודמת, ומעוניין להוציא את כל הקרקעות שתשווק רמ"י בשיטת מכרזים זו, בה הזוכה הוא דווקא זה שמוכן להתחייב על המחיר הנמוך ביותר עבור רוכש הדירה.

בנוסף, תקל התכנית החדשה על הסבת משרדים לדירות מגורים, מה שעשוי לתרום לשוק הדירות החנוק במרכז הארץ אלפי דירות נוספות, שכיום משמשות כמשרדים.

סעיף הקטנת הביקושים יכלול הגדלה משמעותית של המס על משקיעי הנדל"ן. אמנם לא מדובר בהחלת מס של 20% כפי שרצו פקידי האוצר, אולם ייתכן שמדרגות המס הנהוגות כיום על פי מחיר הדירה יבוטלו, והמס יהיה אחיד וגבוה יותר.

(צילום: יונתן זינדל – פלאש 90)

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו