שרת המשפטים יוזמת: 'שמיטת כספים' לחייבי הוצאה לפועל

הוויתור על החובות ('הפטר') יוענק לעומדים בשורה של קריטריונים, ועל פי ההערכות מדובר בכ-30 עד 40 אלף חייבים • שקד: "חייב מוגבל באמצעים לא מצליח לפרוץ את תקרת הזכוכית אליה נקלע. הוא נתון במעין מעגל אינסופי שבו הוא אסור שאינו מצליח להתיר עצמו מבית אסוריו"

מהלך מפתיע של שרת המשפטים החדשה, איילת שקד: בוועדת השרים לענייני חקיקה אושר אתמול תיקון שיזמה שקד לחוק ההוצאה לפועל, שמטרתו לשמוט חובות בהיקף של כ-10 מיליארד שקל לאנשים המוגדרים כ'חייבים מוגבלים באמצעים'.

בישראל חיים כיום עשרות אלפי אנשים המוגדרים 'חייבים מוגבלים', אשר חייבים סכומי כסף למדינה, לחברות או לעסקים קטנים ואין להם נכסים מלבד משכורתם החודשית, המשמשת למחייתם השוטפת. בעלי חוב אלו בדרך כלל אינם מצליחים לשלם במשך שנים ארוכות דבר, מלבד הריביות על החובות, שרק תופחות.

'חייב המוגבל באמצעים' אינו יכול לצאת מן הארץ, מוגבל בשימוש בכרטיסי אשראי, בפתיחת חשבון בנק ועוד. ישנם אנשים המצויים במצב זה שנים ארוכות ואינם מצליחים לצאת ממעגל החובות החונק.

קרא עוד:
[postim]

על פי ההצעה, שמיטת החובות, המכונה בעגה המשפטית 'הפטר', תחול על העומדים באופן מלא בקריטריונים הבאים:

  • אדם המוגדר 'חייב מוגבל באמצעים', במשך 5 השנים האחרונות ברציפות.
  • חייב אשר עמד עד עכשיו בתשלומים שקבעו לו ב-3 השנים הקודמות לבקשת ההפטר.
  • חייב שסך חובותיו לא עולה על 800 אלף שקל, ושחובו כלפי אדם ספציפי או כלפי רשות המסים לא עולה על 400 אלף שקל.
  • הרשם שוכנע כי לחייב אין נכסים שנתונים לעיקול חוץ ממשכורתו.

על פי ההצעה, התיקון לחוק יחול כהוראת שעה למשך 3 שנים, ולהערכת מגישיה, מדובר בהיקף של כ-30 עד 40 אלף חייבים העומדים בקריטריונים האמורים, וסך חובותיהם מסתכם בכ-10 מיליארד שקלים.

הצעת החוק תעבור עתה למליאת הכנסת לדיון ולהצבעה בקריאה ראשונה, ולאחר מכן לוועדה הרלוונטית ולהצבעה בקריאה שנייה ושלישית.

מנהל רשות האכיפה והגבייה: "גישה חדשנית אשר תביא לשינוי דרמטי"

לדברי השרה שקד, "חייב מוגבל באמצעים לא מצליח לפרוץ את תקרת הזכוכית אליה נקלע. הוא נתון במעין מעגל אינסופי שבו הוא אסור שאינו מצליח להתיר עצמו מבית אסוריו".

e08_levron[6

באופן מרענן, תולה שרת המשפטים את ההצעה במקורות היהדות: "ביהדות קיימת מצוות שמיטה. כל שבע שנים עם ישראל מקיים את שנת השמיטה. בשנה זו העם שובת ממלאכתו, ובין היתר ישנו ציווי לשמוט חובות כספיים. שמיטה היא שחרור. השנה אנו נמצאים בשנת שמיטה. אין זמן טוב מזה להכריז על מבצע שמיטה. זה חברתי, זה נכון וזה חשוב", אומרת שקד.

מנהל רשות האכיפה והגבייה במשרד המשפטים, דוד מדיוני, תומך בהצעה: "הצעת החוק מבטאת גישה חדשנית אשר תביא לשינוי דרמטי בעולם החייבים המוגבלים באמצעים. יוזמה זו עולה בקנה אחד עם מדיניות הרשות לקיים מערכת הוצאה לפועל אפקטיבית ויעילה מחד, ומערכת המקדמת את זכויות החייבים ומגלה רגישות לאוכלוסיות מוחלשות מאידך".

לעומת זאת, ישנם קולות הסבורים שההצעה במתכונתה הנוכחית אינה הוגנת. עו"ד ליאור שפירא, יו"ר פורום ההוצאה לפועל בלשכת עורכי הדין אמר בתגובה כי "אם היה מדובר רק בחובות לגופים איתנים כמו המדינה או הבנקים, אפשר היה להבין. אבל נראה לי חוסר שוויון והוגנות כשעובד או בעל מכולת לא יקבלו את מה שמגיע להם, וייכנסו בעצמם למעגל חובות ועוני", לדבריו "מי שרוצה הפטר – שיפנה לפשיטת רגל, ואם המדינה רוצה לעזור, שתוותר על האגרה הגבוהה שהיא גובה על כך".

(צילום התמונה הראשית: פלאש 90)

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו