אייכלר בפניות הציבור; לדאוג לכסף הקטן ולכסף הגדול

זה היה אמור להיות דיון בוועדה לפניות הציבור על הקושי בפריטת הכסף הקטן, אך ח"כ אייכלר ניצל את העובדה שראשי בנק ישראל נכחו במקום ודיבר גם על הכסף הגדול, בפרשה המאיימת לסגור הבנקים

הוועדה לפניות ציבור בראשות ח"כ הרב ישראל אייכלר, התכנסה בעקבות פניות של מוסדות צדקה וחסד שהתלוננו על המדיניות החדשה להקשות על פריטת המטבעות של בנק ישראל. בראשית הדיון דיבר הרב אייכלר על "גזירות הגמחי"ם" ואמר: התכנסנו לדבר על פריטת "הכסף הקטן" אבל כשראשי בנק ישראל כאן אבקש לדבר על צרת "הכסף הגדול" של הגמחי"ם המסייעים לרבבות אלפי ישראל והבנקים מבקשים לסגור את חשבונותיהם.

בשם המאבק בטרור ואיסור הלבנת הון הפכה רשות הבנקאות האמריקאית למשגיח הכשרות של כל חשבון בנק בעולם ואפילו במדינת ישראל. כולם צריכים לעבור את הבידוק שלהם, עד כדי כך שהגמחי"ם קיבלו מכתב שהם לא יוכלו לנהל את חשבונות הבנק שלהם.

אני מקווה שבנק ישראל ידע מצד אחד לקיים את ההסכמים עם ארה"ב ומצד שני לא לשפוך את הגמ"חים באמבטיה של המלחמה בטרור. אסור להפוך את הבנקים למעמסה והגבלה על עמותות וארגוני חסד שמבקשים לעשות טוב לאנשים ואינם עוסקים בטרור. יש גבול לטירוף המערכת הבנקאית. אסור לשתק את מערכות החסד והצדקה, בגלל לחצים אמריקאיים.

בענין "הכסף הקטן" תרתי משמע, טענו הפונים, כי בנק ישראל גזר הגבלות והקשה את האפשרות לפרוט פרוטות קטנות. כשהבנק מוכר לבנקים מטבעות קטנות אין הוא גובה עמלות. אבל כשאזרח מבקש לפרוט בבנק ישראל, ניתן לקבוע תור לפריטה פעם אחת בחודש בלבד. הפונים התלוננו כי שירות הפריטה הוגבל עד לפריטה של 1,000 מטבעות או 5,000 ₪. וכי יש צורך בתאום מראש.

כמו כן הפונים התלוננו על כך שניתן לפרוט מטבעות, ללא עמלת פריטה, בירושלים בלבד במקום אחד בארץ.

כך הפכה בנק ישראל מחייב את העמותות לפרוט את הכסף בבנקים שגובים עמלה גבוהה. הרי מדובר בכספי תרומות, שלא על מנת לעשות רווח בעמותות החסד למיניהן. מדוע צריך להרוויח כסף מהפריטה? יש לבנק ישראל מספיק כסף ומספיק עובדים המקבלים שכר מספיק גבוה ואין שום סיבה שהתורמים שתורמים כספי צדקה כספיהם יועברו כעמלה להעשרת הבנקים המסחריים. התורם רוצה שהכספים יגיעו לנזקקים לכסף הזה באמת.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו