בגלל מדינות ערב: הסיבה שנתניהו מסרב לנצל את "המתנות" של טראמפ

ההצהרות של טראמפ חד משמעיות, אנשי הכוורת שמקיפה אותו יכלו להרגיש בנוח גם בבית היהודי והכל נראה מוכן לבליץ של הגשמת החלומות של מחנה הימין • ובכל זאת, יש משהו שמונע מנתניהו לנצל את חלון ההזדמנויות הנדיר הזה • סקירה ופרשנות

ה-20 לינואר היה נראה כמו תחילת זמן התגשמות חלום מחנה הימין לדורותיו: נשיא חדש ואוהד לישראל, מוקף בכוורת פוליטית ומדינית יותר ימנית מימנית, ומעל הכל: הצהרות חד-משמעיות בעד העברת השגרירות לירושלים, בניה ביו"ש וביטול הסכם הגרעין עם איראן.

על פניו נראה היה שהצעד הראשון שהיה מתבצע בשטח הוא העברת השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים. מדובר אמנם באקט סמלי, אך כזה הטומן בחובו משמעויות מדיניות מרחיקות לכת. לראשונה מכירה מדינה כלשהי בירושלים כבירת ישראל באופן מעשי, ולא סתם מדינה אלא המעצמה הגדולה בעולם.

זאת ועוד, מדובר על צעד שכדאי היה לו להיעשות במהירות, בטרם יצליחו מדינות ערב להפעיל את השפעתם על גורמים מסויימים בבית הלבן.

הבית הלבן בהודעה רשמית: "החלו המגעים להעברת השגרירות לירושלים"

אבל כל זה לא קרה. מיד לאחר טקס ההשבעה פעלו גורמים בסביבת רה"מ להשתיק את הקולות והקריאות בנושא מכיוונם של חלק משותפי הקואליציה. אם בתחילה הם תלו את זה ב"לחצים מכיוונו של טראמפ", הרי שבאו כמה אמירות של בכירי ממשל והבהירו שמדובר נטו בהחלטה של בנימין נתניהו, לאמור: מבחינתו אפשר להתקדם בנושא, מי שמונעת את הענין היא ממשלת ישראל.

ענין נוסף: חוק הסיפוח. צודק השר נפתלי בנט שכעת נוצר חלון הזדמנויות שספק אם ישוב אי פעם. למרות זאת, נתניהו מעדיף לנפק אישורי בניה ממוחזרים ביו"ש ולא לנקוט בצעדים מהותיים.

מדוע?

גורמים מדיניים מעריכים כי הסיבה להתנהלותו הזהירה, יש שיאמרו המפוחדת, של נתניהו קשורה ליחסים האסטרטגים והרגישים שלו עם כמה מהמעצמות הסוניות במזרח התיכון. בעבר סיקרנו בהרחבה את שיתופי הפעולה הצבאיים, המודיעינים והמדיניים עם "הציר הסוני" בכלל, ומצרים וסעודיה בפרט.

נתניהו רואה בשת"פ הזה את גולת הכותרת של פועלו האסטרטגי בשנים האחרונות. הוא משקיע רבות בביצור היחסים הללו והוא לא מוצא לנכון להעמיד אותם בסכנה רק בשביל כמה צעדים שלמרות שאי אפשר להמעיט בחשיבותם, הם עדיין לא העלי השלכה ממשית על עתיד ביטחונה של ישראל.

חשוב לזכור שאחת המטרות המרכזיות של נתניהו ביחסים המדוברים היא הברית האזורית מול האיום האיראני – אותו איום שבו נתניהו, כך ע"פ עדותו, משקיע את מרב המאמצים שלו. בענין הזה ישראל, מצרים, סעודיה ומדינות נוספות באזור, רואות עין בעין את הסכנה שבהסכם הגרעין שחתם אובמה עם המשטר השיעי ופועלות במשותף כדי להביא לביטולו. החזית הזו חשובה לישראל וחשובה לאזור, בטח בעידן שבו יש אזן קשבת בוושינגטון, ואת זה נתניהו לא מוכן לסכן.

בגלל סעודיה: לקראת שינוי בהסכם השלום בין ישראל למצרים?

0 0 הצבעות
דירוג הכתבה
1 תגובה
ישנות
חדשות המדורגות ביותר
Inline Feedbacks
הצגת כל התגובות

היה כל כך צפוי שנתניהו ימנע מטראמפ להעביר את השגרירות

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו