ארה"ב שוקלת לפרוש ממועצת זכויות האדם בשל יחסה לישראל

אחרי דבריו הקשים של נציב זכויות האדם של האו"ם שהשווה בין סבלם של הפלסטינים בשל הכיבוש לסבל היהודים בשואה, דיברה בכנס בז'נבה השגרירה האמריקנית ניקי היילי שהבהירה: "ממשל טראמפ בוחן המשך השתתפות במועצה"

בכינוס המועצה בז'נבה שנפתח היום (ג') נאמה שגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי ותקפה את התנהלות המועצה ביחסה כלפי ישראל. "אני קוראת למועצה להתייחס לאפליה הכרונית שלה נגד ישראל, כשאפילו לא הוצג ביסוס לכך", תקפה השגרירה בנאומה.

היילי, שתגיע השבוע לישראל, הבהירה בנאומה כי הממשל האמריקני בראשות הנשיא דונלד טראמפ "בוחן מקרוב את התנהלות המועצה וגם את המשך ההשתתפות האמריקנית בה". כדי להמחיש את ההתנהלות הקלוקלת של המועצה ויחסה כלפי ישראל, קראה היילי לפעול נגד ונצואלה וההפרות החוזרות ונשנות שמבצעת המדינה הדרום אמריקנית כלפי אזרחיה. "יש להדיח את נציגות ונצואלה מהמועצה".

הדיון, שפותח פאנל שיימשך שלושה שבועות, מתקיים בצל ציון 50 שנה למלחמת ששת הימים ולכיבוש הישראלי בשטחים. בתחילתו קרא נציב זכויות האדם של האו"ם זיד ראאד אל-חוסיין לישראל לסיים את הכיבוש בשטחים והוסיף כי המהלך יועיל לשני הצדדים "אחרי 50 שנות עוינות".

אל-חוסיין המשיך: "העם הפלסטיני מציין חצי מאה של חיים תחת סבל כבד של הכוח הצבאי של הכיבוש, ששולל רבות מהחירויות הבסיסיות שלהם". לדבריו, הישראלים והפלסטינים ירוויחו מסיום הכיבוש: "גם הישראלים ראויים לחיים חופשיים מאלימות. שימור הכיבוש רק תאריך את הסבל". רק לאחר מכן התפנה הנציב העליון לדבר על הנעשה בעיראק, וציין כי לפי דו"ח של צוות האו"ם, 163 אזרחים נרצחו בידי דאעש במוסול בשבוע שעבר.

בנאומו סיפר הנציב על מלחמת ששת הימים שעיצבה את דמותו. "לפני חמישים שנה שמעתי לראשונה קולה של מלחמה כשהייתי בן שלוש. אני עדיין זוכר אנשי צבא מסתובבים ליד ביתנו בעמאן שבירדן ורכבים משוריינים מוצבים ליד ביתי. גם את המטוסים שמעתי", הוא סיפר. "זו הייתה מלחמה שעיצבה את חיי ואחרי זה עלה בי הרצון להבין לעומק את הסבל של הפלסטינים, אך בו בזמן גם את הסבל היהודי בעקבות השואה".

הנציב אל-חוסיין כבר הכין את עצמו לביקורת שעשויה להישמע על כך שהשווה בין השואה לכיבוש הישראלי. "יהיו כאלה שיגיבו ויאמרו איך יכול להיות שהזכרתי את שני המקרים הללו באותה נשימה? השואה הייתה איומה ונוראה. אין דומה לה. עם זאת, אי אפשר להכחיש כי העם הפלסטיני מציין חצי מאה של סבל תחת כיבוש צבאי".

שגריר ישראל באו"ם דני דנון תקף את דבריו של הנציב, שהתייחס קודם לסכסוך בין ישראל לפלסטינים ולא למלחמות באזור. "הקשר בין הנציב זיאד לדאגה לזכויות האדם הוא מקרי בהחלט ולא מפתיע שבחר להפיץ שקרים נגד ישראל לפני שהתייחס לטבח בסוריה", אמר.

לדבריו, "הנציב שכח שתפקידו הוא לדאוג לזכויות האדם בעולם ולא להסית נגד ישראל. המועצה בתקופת כהונתו הפכה את הפגיעה בישראל למטרת קיומה. אנו מצפים להוביל לשינוי אמיתי עם ארצות הברית. הגיע העת לשים סוף לפרק ההזוי הזה בתולדות האו"ם".

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו