צילום: FREEPIK

הוצאה לאור איך זה עובד?

נפרט מעט על שלבי תהליך ההוצאה לאור:

ספר נכתב במשך תקופה ארוכה ואפילו במשך שנים, גם תהליך ההוצאה לאור אורך זמן רב, החל מזמן הלקטורה ועד מועד ההדפסה. חשוב מאד שכל סופר יהיה מודע לתהליך המלא ויגיע מוכן ומלא סבלנות.

השלב הראשון בוחן אם יש בכלל פוטנציאל כלכלי בהוצאת הספר, המוציא לאור מחליט אם הוא מעוניין להפיק את הספר הזה או לא, מרבית חברות הוצאה לאור לא יקחו כל ספר או כל ז'אנר. שלב זה נקרא לקטורה ואינו כרוך בעלות.

השלב השני כולל את שלב העריכה, מדובר בשלב שעובד על הטקסט והופך אותו למקצועי הן מבחינה ספרותית והן מבחינה לשונית. העורך עובר מילה מילה ומתקן במידת הצורך לפי הכללים והשפה התקנית. אך לא רק זאת, הוא יכול גם להמליץ על שינויים במבנה הפרקים, על השמטה או הוספת טקסט ועוד.

שלב שלישי זה שלב ההגהה, מדובר בשלב נפרד מהעריכה והוא מבוצע לאחריו בדרך כלל אחרי שהסופר עובר על העריכה ומאשר אותה. תפקיד השלב הזה לתקן סימני פיסוק, שגיאות כתיב, מיספור ועוד.

שלב רביעי הוא שלב העימוד, מדובר בשלב העיצובי של כתיבת הספר הדואג לסדר את הטקסט בהתאם לכללי הטיפוגרפיה המקובלים. שלב זה הופך ספר מחובבני למקצועי. איש המקצוע מסדר את הכותרת, גודל הגופנים של הכותרות וכותרות המשנה, מספור העמודים, גודל השוליים, אורך השורות ורוחב הטורים (במידה ויש). סידור גרפי והתאמה של תמונות, גרפים, תרשימים וציורים. מבצע העימוד קורא בפעם האחרונה את הספר לפני הדפוס ולכן זהו שלב מהותי ויסודי כך שאם יש שגיאות הוא זה שיכול לראות אותם ולתקן. לסופר אסור בשום אופן לוותר על שלב זה ולקחת איש מקצוע, גם אם החליט לבצע את השלבים הקודמים בעצמו.

שלב חמישי הוא שלב העתק השמש. מדובר בהדפסה מיוחדת של עותק הספר על לוחות בגודל של 70 על 100. הסיבה שעושים את זה היא כדי לבצע בקרה על רצף העמודים והטקסט, על מספור העמודים, הפרופורציות של הטקסט ואבחון רצף הקריאה השוטפת.

שלב ההדפסה- השלב האחרון והכיפי בו רואים את התוצר בהתגלמותו, אך גם השלב הסופי שלאחריו לא ניתן לעשות שינויים. השלב הזה נעשה בספר מודפס, בספר דיגיטלי הוא פשוט עולה לאתר. ההתאמה של ההדפסה סוג הכריכה (קשה / רכה) גודל הגיליון, הצבעים ועוד.

 

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו