צילום: הדס פרוש / פלאש 90

האטה מדאיגה במשק: שיעור צמיחה של 1% בלבד השנה

הירידה בהוצאה לצריכה פרטית לצד ירידה משמעותית ביבוא כלי הרכב הכבידו על הצמיחה ברבעון השני • זאת לאחר עלייה של 4.7% ברבעון הראשון של השנה, ולעומת עלייה של 4.2% ברבעון הרביעי של 2018 • ברבעון השני נרשמה עלייה של 4.6%

קצב הצמיחה של המשק הסתכם ברבעון השני של שנת 2019 ב-1% בלבד, וזאת לאחר עלייה של 4.7% ברבעון הראשון של השנה, ולעומת עלייה של 4.2% ברבעון הרביעי של 2018, כך פרסמה היום (ראשון) הלמ"ס. העלייה המתונה בתוצר של המשק ברבעון השני משקפת ירידה בהוצאה לצריכה פרטית ובהשקעות בנכסים הקבועים שהושפעו מירידה משמעותית ביבוא כלי הרכב.

הנתונים הנמוכים מושפעים בין היתר מהקדמה בייבוא כלי רכב – מהרבעון השני לראשון – זאת בשל רפורמת מס שביצע משרד האוצר. סיבות אפשריות נוספות למהלך הן: ההאטה הקיימת בייצוא, שקשורה בין היתר לשער הדולר הנמוך בחודשים האחרונים.

למרות הירידה החדה בתל"ג, כשמביטים על נתוני המחצית הראשונה של 2019 כולה, התמונה מתאזנת במידת מה: קצב הצמיחה בששת החודשים האחרונים עומד על 3.6% – בדומה לתקופה המקבילה אשתקד. לכן, עולה השאלה אם מדובר בהאטה חד פעמית או בתחילתה של מגמה שלילית במשק.

לפי הודעת הלמ"ס, ברבעון השני נרשמה עלייה של 4.6% ביצוא סחורות ושירותים (למעט יהלומים וחברות הזנק), מה שתמך בהתחזקות השקל.

במחצית הראשונה של השנה המשק הישראלי מציג קצב צמיחה של 3.6% בחישוב שנתי, לעומת קצב צמיחה של 3.5% במחצית הראשונה אשתקד. התוצר המקומי ללא מסים נטו על הייבוא, שלא הושפע מהירידה בהכנסות ממסים מיבוא (בשל הירידה ברכישת כלי הרכב לעומת הרבעון הראשון), עלה ב-3.1% ברבעון השני לאחר עלייה של 3.2% ברבעון הראשון.

ההוצאה לצריכה הפרטית ירדה ב-1.3% ברבעון השני של השנה, ובחישוב שנתי מדובר בירידה של 3% בהוצאה לנפש. הירידה באה לאחר עלייה של 3.8% ברבעון הקודם ועלייה של 5.3% ברבעון הרביעי של 2018 (בחישוב שנתי). ירידה זו ברבעון השני משקפת את הירידה בהוצאה למוצרים בני קיימה לנפש של 66.3% בחישוב שנתי, לאחר עלייה של 84.5% ברבעון הקודם.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו