דִּין פְּרוּטָה: בנק ישראל מגביל את פריטת המטבעות של מוסדות התורה והצדקה

הוראה חדשה של בנק ישראל מגבילה פריטה ללא עלות של מטבעות לשטרות עד לאלף מטבעות בלבד ולגבאי הצדקה אין אפשרות אחרת אלא לעשות זאת בבנקים המסחריים הגובים על כך עמלה של כ-30% • לנוכח המצוקה פנה ח"כ הרב אורי מקלב להנהלת בנק ישראל בדרישה לאפשר את הפריטה למוסדות התורה והצדקה

עם תום מגביות הימים הנוראים מוצאים את עצמם ראשי גופי הצדקה מול מצוקה משמעותיות, כאשר הסכומים הגדולים שנאספו, פרוטה לפרוטה, במגביות הצדקה של פדיון כפרות, כופר נפש וימי הרחמים והסליחות כוללים גם עשרות אלפי מטבעות בסכום מצטבר של עשרות ומאות אלפי שקלים, אך המרתן בבנקים לשטרות בערכים גדולים יותר דורשת עמלה של עשרות אחוזים כאשר גם בבנק ישראל – המקום היחיד בו ניתן להמיר מטבעות לשטרות ללא עמלה – מגביל זאת לסכום של עד 5,000 שקל או 1,000 מטבעות.

בעבור המרת מטבעות לשטרות או הפקדתן בחשבון הבנק, דורשים בבנקים המסחריים השונים עמלה של עד כ-30 אחוז מסך ההפקדה, כאשר האחוז משתנה מבנק לבנק. מנגד, בבנק ישראל מאפשרים להמיר מטבעות לשטרות ללא כל עמלה. אלא שבעוד בעבר ניתן היה להמיר מטבעות בכל סכום שהוא, על פי תקנה חדשה של נגידת בנק ישראל – בנק ישראל מאפשר המרה מטבעות עד לסך מצטבר של 5,000 ₪ ולא יותר מ-1,000 מטבעות.

כדי להימנע מהעמלות הגבוהות נהגו בקופות הצדקה השונות לרכז את המטבעות ולשלוח באופן מרוכז שליח של מספר קופות לבנק ישראל בירושלים והוא היה מבצע את הפריטה עבור הקופות השונות. אלא שההוראה החדשה שומטת למעשה את היתרון שבפריטת המטבעות בבנק ישראל, שכן הסכומים שבידי גופי הצדקה גדולים בהרבה מהסכומים המותרים לפריטה ללא עמלה בבנק ישראל. לפיכך עומדים ראשי ומנהלי הקופות בפני מצב שבו כשליש מהתרומות עלולות לרדת לטמיון בשל הצורך לשלם עמלות כה גבוהות לבנקים.

לנוכח מצוקתם של גופי הצדקה ומוסדות רבים, פנה בימים האחרונים ח"כ הרב אורי מקלב אל הנהלת בנק ישראל בבקשה לשנות את הנהלים, כך שההוראה החדשה לא תפגע בגופי הצדקה ובמוסדות התורה.

"ייחודה של הצדקה היא שהכספים במגביות הללו נאספים פרוטה לפרוטה, שקל שקל, ואך טבעי הוא שבידי גבאי הצדקה יהיו עשרות אלפי מטבעות בסכומי כסף קטנים", אומר ח"כ הרב מקלב ומציין כי "בעוד התורם מצפה ובטוח שכספו יגיע נטו לצדקה, ההוראה החדשה מחייבת למעשה לבצע את ההמרה בבנקים בעמלות רבות. בהיעדר אלטרנטיביה אחרת לגופי הצדקה, על בנק ישראל לשקול את ההחלטה מחדש ולמצוא דרך שכספי הצדקה לא ירדו לטמיון ולתשלום עמלות מיותרות".

(אילוסטרציה: נתי שוחט – פלאש 90)

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו