הראש היהודי: ישראל מקום ראשון באירופה במספר המענקים לחוקרים צעירים השנה

במקום הראשון דורגו בריטניה ואחריה גרמניה עם 48 ו-47 מענקים בהתאמה • שר המדע: "הוכחה נוספת לתרומתנו למחקר ולחדשנות"

חוקרים ישראלים צעירים בצמרת מקבלי המענקים מתכנית המחקר של האיחוד האירופי: מועצת המחקר האירופאית (ERC) פירסמה בסוף השבוע את התוצאות של הזוכים במענקי המחקר היוקרתיים לחוקרים צעירים ובהן בשורה טובה לישראל – במסגרת התכנית יוענקו השנה 24 מענקי מחקר לחוקרים ישראלים צעירים מתוך 291 מענקים שחולקו במחזור זה.

מפילוח התוצאות לפי מדינה, עולה כי בבחינת מספר מענקי מחקר לנפש, ישראל ממוקמת במקום הראשון. משרד המדע הישראלי מזרים מדי שנה תקציבים גדולים לתכנית האירופית "הורייזון 2020" ומאפשר לחוקרים ישראלים להתחרות באופן שוויוני על גם על מענקים אלו. מענקי המחקר הללו נחשבים בין היוקרתיים והנדיבים בעולם ויכולים להגיע עד ל-6 מיליון ₪ למחקר, תלוי בגודל המחקר.

במספר המוחלט של מענקים, ממוקמת ישראל במקום החמישי. במקום הראשון דורגו בריטניה ואחריה גרמניה עם 48 ו-47 מענקים בהתאמה, בדירוג הכולל של 23 מדינות.

לדברי שר המדע אופיר אקוניס: "ישראל מוכיחה שוב את תרומתה הגדולה למחקר, את יכולת החדשנות ורעננות המחשבה של החוקרים הצעירים, ואת החשיבה מחוץ לקופסא. מספר המענקים הגבוה שניתן השנה לישראלים, מוכיח כי שוב אנו מדורגים בין המדינות המובילות בעולם".

מענקי ERC ניתנים במסגרת תכניות המסגרת "הורייזון 2020" למחקר ופיתוח של האיחוד האירופי – התכניות הגדולות ביותר בעולם לשיתוף פעולה מדעי ותעשייתי. ישראל חברה בתכנית דרך משרד המדע בשיתוף משרד הכלכלה, ות"ת, משרד החוץ והאוצר תחת קורת הגג של מינהלת ISERD. החברות מקנה לחוקרי ישראל בתעשייה ובאקדמיה את הזכות להתחרות על מענקי מחקר יחד עם עמיתיהם האירופאים.

המענקים לחוקרים צעירים ניתנים מאז 2007 לחוקרים עצמאיים שבלטו בהישגיהם. הזוכים נבחרים מבין אלפים באמצעות הצעות מחקר שמוגשות מאוניברסיטאות בכל רחבי אירופה. כך השנה, מתוך 2920 בקשות למענקים שהוגשו לתכנית מכל אירופה, זכו רק 291 (10%). ההצעות הנבחרות הן של חוקרים וחוקרות פורצי דרך שהוכיחו פוטנציאל ממשי לנהל קריירה עצמאית בתחום המחקר בהמשך הדרך.

מתוך 24 הזוכים הישראלים, 4 נשים ו-20 גברים. 20 מהזוכים מגיעים מתחום מדעי הפיזיקה, ההנדסה והחיים, ושני זוכים מתחום מדעי הרוח והחברה. בהתפלגות לפי אוניברסיטאות עולה כי אוניברסיטת תל אביב מובילה השנה עם שמונה זוכים, האוניברסיטה העברית עם חמישה זוכים, מכון ויצמן והטכניון עם ארבעה זוכים כל אחד, ואוניברסיטאות חיפה, בר אילן ובן גוריון כל אחת עם זוכה אחד.

בבחינת ההתפלגות של החוקרים על פי ארץ מוצא (כלומר גם חוקרים שמתארחים למחקר במדינה אחרת כרגע), עולה כי ישראלים ממוקמים אף במקום הרביעי מבחינת מספר הזוכים במענקי המחקר השנה. כל החוקרים הישראלים שהגישו השנה וזכו יושבים בישראל, אך המצב שונה במדינות אחרות, כך לדוגמא מדרג זה מוריד את בריטניה למקום השישי.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו