Yonatan Sindel/Flash90

האוזר: "אם לא תוצג חלופה – אפעל להסדיר את השימוש באיכוני השב"כ"

יו"ר ועדת החוץ וביטחון התייחס לאיכוני השב"כ: "ועדת החוץ והביטחון של הכנסת תקיים עוד השבוע דיון חירום לבחינת החלופות לאיכון טלפונים בידי השב"כ. זה לא זמן ללקיחת סיכונים, חובה עלינו להציל חיי אדם ולמנוע קריסה כלכלית של המשק"

יו"ר ועדת החוץ וביטחון ח"כ צבי האוזר התייחס לנושא איכוני השב"כ ואמר כי "ועדת החוץ והביטחון של הכנסת תקיים עוד השבוע דיון חירום לבחינת החלופות לאיכון טלפונים בידי השבכ. אם לא תוצג חלופה אזרחית זמינה עד סוף החודש כפי שהתחייב משרד הבריאות בפני הועדה אפעל לחוקק חוק המסדיר את השימוש באיכוני השבכ חרף הבעייתיות בעניין. זה לא זמן ללקיחת סיכונים, חובה עלינו להציל חיי אדם ולמנוע קריסה כלכלית של המשק".

מוקדם יותר חשף הפרשן הפוליטי של 'חדשות 12' עמית סגל‏ הקלטות מישיבת קבינט הקורונה שנערכה בשבוע שעבר: "מה שאני מבקש ששב"כ לא ייכנס כרגע לחקיקה ראשית. מה שצריך ברמת ההכשרה למקצוע ששב"כ יהיה מוכן לתת פתרון במידה ותהיה התפרצות ואין מענה, ולעבוד חזק אבל חזק למען הפרוייקטור שיודע לנהל את זה, בשביל שיהיה פתרון אזרחי למדינת ישראל לשנים הקרובות", אמר ראש השב"כ, נדב ארגמן.

ארגמן נשמע עוד מציע כי "תת אלוף מנהל את העניין הזה וזה בדיוק הפתרון – ולא שהשב"כ יעשה את זה. זה אומר שצריך להיות מספיק שיודעים לעשות את זה – יודעים לבוא בדברים עם אותם חולים ולסגור מעגל מקצה לקצה תוך פרק זמן קצר. כשמדובר ב-200, 300, 400 חולים ניתן לעשות את זה, כשמדובר באלפים אי אפשר לעשות את זה כנראה בשיטה הזאת וצריך ללכת לטכנולוגי".

בסיכום דבריו הבהיר ראש השב"כ לשרי קבינט הקורונה כי "במצב שיש תחלואה רחבה מאוד ולא יהיה פתרון אחר יהיה נכון להעביר אל השירות (שב"כ). אני מבקש מאוד מאוד מאוד לא להיכנס לחקיקה ראשית של שב"כ בשלב הזה".

בהקלטה נשמע ראש הממשלה בנימין נתניהו אומר כי "הספינות באות אלינו אחת אחרי השנייה ואנחנו מסרבים להאמין (דופק על השולחן). ואומרים לא יקרה כלום. האחריות שלנו היא לעצור את המגפה הזאת. המגיפה הזאת חוזרת! חוזרת! עכשיו השאלה היא כמה אנחנו מוכנים לעשות בגלל הדבר הזה שמהר מאוד יגיע אלינו".

"אין דבר כזה שיש נדבקים שהדבר הזה לא משפיע (על הכלכלה) לא קיים. אגדה אורבנית", טען נתניהו, "יש פה בשולחן אנשים רציניים מאוד, אנשי מקצוע חושבים את זה. מטעים את הציבור. אם אנחנו נאפשר להכפלה הזאת לקרות תעשו את החשבון. זה לא ייקח הרבה זמן, תוך 30 יום, 40 יום, 60 יום 80 יום, לא משנה – ברגע שזה מתחיל לרוץ, זה רץ".

האמצעים המיוחדים של השב"כ כבר היו בשימוש, ובהצלחה משמעותית, בזמן הגל הראשון של הקורונה, אך במהלך דעיכתו קבע היועמ"ש שבשל החוק להגנת הפרטיות אין להשתמש באמצעים המיוחדים של הארגון אלא על בסיס חקיקה ראשית. על כן, ארגמן אמנם הביע בדיונים רק התנגדות לחקיקה ראשית בנושא, אך בכך בעצם התנגד לאיכון הסלולרי עצמו.

בחלקים מתוך אותן ישיבות ממשלה, שלא פורסמו מטעמי צנזורה, מסביר ארגמן מה המשמעות של הכלי הזה ומה מטרתו, ומדוע אין להשתמש בו אלא במצבי קיצון. על כן, המשתתפים בדיון שרואים את התנגדותו של ראש השב"כ מעלים הצעות אחרות – שר הפנים אריה דרעי מציע להשתמש בפקחים של השלטון המקומי, אחרים מציעים לא לפתוח את הכלכלה – אך נתניהו התעקש.

שר הבריאות יולי אדלשטיין אמר הערב בהערכת מצב עם בכירי משרדו נוכח העליה בתחלואה כי "חוק האיכון חשוב מאוד. עדיף שהמידע יהיה בידי השב"כ מאשר בחברה פרטית שהשד יודע מה האינטרסים שלה. אנחנו בימים קריטיים וקטיעה מהירה של שרשרת ההדבקה, בין היתר באמצעות חוק האיכון, חשובה מאוד כדי לשטח את העקומה תוך השארת המשק פתוח".

בעקבות אי הגשת חוק: השימוש באיכון השב"כ למאבק בקורונה יופסק היום

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו