צילום: יוסי זמיר / פלאש 90

הרשות להגנת הפרטיות: "איכוני השב"כ – פגיעה בלתי מידתית בפרטיות"

הרשות שבמשרד המשפטים הגישה את חוות דעתה על לצוות השרים שדן בהארכת איכוני השב"כ וקבעה בה כי הסתייעות בשירותי שב"כ פוגעת בפרטיות באופן בלתי-מידתי. ברשות ציינו כי יש להטמיע את אפליקציית "המגן 2.0" במקום להמשיך להסתייע באיכוני שב"כ

הרשות להגנת הפרטיות שבמשרד המשפטים מונתה, לראשונה בתולדותיה, בחקיקה ראשית, להציג חוות דעתה באשר להיבטי הפגיעה בפרטיות והחלופות בפני צוות שרים, אשר דן בהארכת איכוני השב"כ. בחוות דעתה מציינת הרשות כי הטמעתה המיידית של אפליקציית "המגן 2.0" עדיפה על המשך ההסתייעות באיכוני השב"כ, חוות הדעת מצביעה על העובדה כי אף אחת מהחלופות הטכנולוגיות אינה מושלמת ולכן עדיפה החלופה שפגיעתה בפרטיות פחותה, לצד אמצעים נוספים לרבות חקירות אפדימיולוגיות.

ממשרד המשפטים נמסר כי "מכוח הסמכות שהוענקה, לראשונה, לרשות להגנת הפרטיות בחוק הסמכת שירות הביטחון הכללי לסייע במאמץ הלאומי לצמצום התפשטות נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה), התש"ף – 2020, הגישה הרשות חוות דעת לצוות השרים אשר מונה בהתאם לחוק האמור לטיפול במאבק בנגיף הקורונה והיא כוללת התייחסות מקצועית למידת הפגיעה בפרטיות הכרוכה בהמשך ההסתייעות בשב"כ ואת החלופות הקיימות. צוות השרים נדרש על פי החוק לשקול את חוות הדעת של הרשות, לשם קבלת החלטה בעניין האפשרות להמשיך להאריך את ההסתייעות באיכוני השב"כ לשם מניעת התפשטות הנגיף".

בחוות הדעת, מדגישה הרשות כי אמצעי השב"כ, בהם נוקטת כיום מדינת ישראל, לצורך איתורם של מי שבאו במגע עם חולה קורונה בפרק הזמן שקדם לאבחונו, "טומן בחובו פגיעה קשה ביותר בפרטיותם של כל אזרחי המדינה". כמו כן, עמדתה הברורה של הרשות היא ש"יש להשיק באופן מיידי את גרסת "המגן 2.0 ", שכן בהינתן החלופות הקיימות – היא עדיפה לאין שיעור על פני שימוש בכלי מעקב פוגעני של גוף בטחון שאינו מיועד למטרה זו".

"בכל הנוגע לאמצעים המשלימים הנבחנים כיום", סבורה הרשות כי "טרם הטמעתם במסגרת פתרון כולל, יש צורך בביצוע תסקיר מעמיק לניתוח השפעתם על הפרטיות וכי יש לשלב את הרשות במסגרת תהליך האפיון והפיתוח של אמצעים אלה הטומנים בחובה פוטנציאל לפגיעה משמעותית בפרטיות".

הרשות מציינת כי יישומון "המגן "2 פותח על ידי משרד הבריאות תוך שמירה על עקרונות העיצוב לפרטיות, באופן המאפשר איתור יעיל של מגעים בטווח זמן מיידי, ובד בבד שומר בצורה המיטבית על פרטיותם של המשתמשים. "היישומון העדכני עוצב כך שהוא משקלל נתוני מיקום ונתוני קרבה, באופן שעתיד להגדיל דרמטית את יעילות איתור המגעים לעומת החלופות האחרות. הגם שנדרש עוד לטייב את היישומון האמור הן בהיבטים טכנולוגיים והן בהיבטי הגנת פרטיות ואבטחת מידע, הרי שלעת הזו, ובהינתן החלופות האחרות הזמינות כיום לתפעול מהיר – הרשות סומכת ידיה על יישומון זה. הרשות מציינת כי היישומון מוכן להפעלה אך טרם הושק ובהתאם לאמור בחוות דעת זו – הרשות קוראת להפעלתו ולהטמעתו בקרב הציבור לאלתר".

כמו כן, חוות הדעת סוקרת בהרחבה מגוון טכנולוגיות ניטור, לרבות אלו המשמשות מדינות שונות ברחבי העולם, מציגה את המודלים השונים הקיימים בתחום, ובונה מדרג אמצעים לאיתור מגעים בראי הפרטיות. כמו כן, היא כוללת סקירה רחבה של פרקטיקות ניטור בהקשרי מגפת הקורונה, הננקטות נכון להיום ב- 16 מדינות מובילות ברחבי העולם.

חוות הדעת מציגה גרפים המציגים את מדרג הפרטיות של המודלים השונים:

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו