צילום: האיחוד האירופי

בתום 5 ימים מתוחים: האיחוד האירופי אישר תכנית שיקום ממגיפת הקורונה

אחרי חמישה ימים מורטי עצבים, הצליחו מנהיגי האיחוד להגיע להסכם היסטורי שאמור לאושש את הכלכלות הקורסות. אחרי פשרה בין הגוש "החסכני", בהובלת הולנד, לבין אלו שנפגעו בצורה הקשה ביותר, איטליה וספרד, הוסכם 390 מיליארד אירו יינתנו כמענקים

האיחוד האירופי אישר היום (שלישי) על הקמת קרן סיוע לעסקים ולמדינות שנפגעו ממשבר הקורונה בסך של 750 מיליארד אירו (כ-858 מיליארד דולר). ההסכם התקבל פה אחד ולאחר חמישה ימי דיונים וויכוחים קשים בין כמה מהמדינות, בהן הולנד, אוסטריה, שוודיה ודנמרק, שביקשו לצמצם את גודל ההוצאה.

מנהיגי האיחוד האירופי נפגשו במשך חמישה ימים ודנו במהלך. הבוקר יצא "עשן לבן" כאשר יו"ר הוועידה, שארל מישל מבלגיה, צייץ "הסכם" ב-3:15 לפנות בוקר (שעון גריניץ'). לאחר מכן הודיע מישל במסיבת עיתונאים: "ההסכם משדר מסר שאירופה היא כוח פועל, זה לא רק עניין של כסף – מדובר בעובדים ומשפחותיהם, מקומות העבודה שלהם, בריאותם וטיב חייהם".

הפסגה, שהייתה קצרה רק ב-20 דקות מזו הארוכה ביותר אי-פעם של האיחוד, שהתקיימה בניס שנת 2000, הייתה מתוחה לפרקים מאז תחילת התכנסותה ביום שישי. המדינות החברות היו חלוקות בין אלו שנפגעו בצורה הקשה ביותר מנגיף הקורונה, לבין אלו שמודאגות יותר מעלות הכלכלית של תכנית השיקום.

נשיא צרפת עמנואל מקרון, שבמהלך המו"מ איבד את שלוותו, אמר שמדובר בהסכם היסטורי ושהוא משוכנע שחבילת הסיוע תצליח לטפל בהשלכות הכלכליות של המגפה. "זו הייתה פסגה שמסקנותיה באמת היסטוריות. ביססנו את היכולת ללוות באופן קולקטיבי וביססנו לראשונה תוכנית הבראה קולקטיבית", הכריז נשיא צרפת. "עם תוכנית ההבראה הזאת כמעט שנכפיל את התקציב האירופי בשלוש השנים הקרובות".

"זו הייתה פסגה ארוכה ומאתגרת", אמר ראש הממשלה האירי מייקל מרטין. על פי הדיווחים מהוועידה, הנשיא הצרפתי עמנואל מקרון איבד אתמול את סבלנותו, דפק באגרופו על השולחן והביע זעם על "החסכנים" לדבריו. גם ראש הממשלה הפולני מורבייצקי הצטרף לביקורת וגינה את "המדינות האגואיסטיות והקמצניות" שחושבות לדבריו רק על האינטרס שלהם.

עיקר הוויכוח שעמד מאחורי ההסכם היה בין מדינות מזרח למדינות מערב אירופה סביב גובה המענקים, תנאי הענקתם והדרך בה יוחזרו הלוואות הגישור השונות. המדינות העשירות רצו מענקים בגובה 500 מיליארד דולר לעסקים השונים, אך המדינות העניות ביבשת ציינו כי לא יוכלו לעמוד בסכום האדיר.

גורמים באיחוד אמרו שההסכם, שהושג אחרי שמישל הציע פשרות בנוגע לגובה המענקים בקרן הסיוע, הכרחי כדי להסיר את הספקות סביב עתידו הקרוב של האיחוד האירופי. קרן הסיוע תהיה בהיקף של 750 מיליארד אירו, וכספיה יועברו בהלוואות ומענקים למדינות שנפגעו מהנגיף קשה מכול, כמו איטליה או ספרד.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו