כֹּה תְבָרְכוּ אֶת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל • היום בכותל: רבבות במעמד ברכת כהנים

רבבות הגיעו היום (רביעי) לשריד בית מקדשנו למעמד ברכת כהנים המתקיים כבר 46 שנה בימי חול המועד ברחבת הכותל • הזמנים, מקור המעמד המסורתי ומדוע זה מתקיים רק פעמיים בשנה?

מחר יתקיים מעמד "ברכת הכהנים" המסורתי , המתקיים מדי שנה במהלך חול המועד סוכות ובחול המועד פסח, מיסודו של הרב הצדיק רבי מנדל גפנר זצ"ל, זה 46 שנים.

ברכת הכהנים המסורתית תתקיים אי"ה מחר יום ד', י"ז תשרי תשע"ז, (19.10.16) ב' דחוה"מ סוכות.

תפילת שחרית בשעה 8:45
ברכת כהנים של שחרית בשעה 9:30
תפילת מוסף בשעה 10:15
ברכת כהנים של מוסף בשעה 10:30

הכהנים מתבקשים להגיע ולברך את ציבור ההמונים המבקש להתברך בברכתם, כאשר לאחר מכן תתקיים קבלת פני עולי הרגל על ידי הרבנים הראשיים לישראל הרשל"צ הגר"י יוסף שליט"א, והגר"ד לאו שליט"א ורב הכותל המערבי והמקומות הקדושים הגר"ש רבינוביץ שליט"א.

הרעיון לעריכת טקס מעמד המוני של ברכת כהנים בכותל המערבי נהגה על ידי הרב מנחם מנדל גפנר זצ"ל בקיץ תש"ל, בעקבות אירועים ביטחוניים קשים שאירעו בישראל. הוא קיבל את הסכמת רבו האדמו"ר מויז'ניץ רבי חיים מאיר הגר, האדמו"ר הבית ישראל מגור והרב יעקב ישראל קנייבסקי, הסטייפלר, אשר יעץ לו שלא להרבות בפרסום ותעמולה לעניין, כדי "לא לעורר את השטן".

המעמד הראשון תוכנן לתאריך א' באב של אותה שנה. יום זה נחשב בעל סגולה מיוחדת, בשל היותו יום פטירת אהרן הכהן, שהוא תאריך הפטירה היחיד המוזכר בתורה. אולם זמן קצר קודם לכן חלה הרב גפנר והדבר לא יצא לפועל ונדחה למועד אחר.

המועד הבא נקבע ליום שלישי ג' בכסלו תשל"א, שגם הוא נחשב לתאריך בעל סגולה מיוחדת, בשל היותו היום השלישי בשבוע ביום השלישי של החודש השלישי. הפרסום היה מינימלי וכלל מודעה קטנה ביומון "המודיע", שהיה אז היומון החרדי היחיד, וכן מעט מודעות רחוב.

במעמד הראשון שנקבע לשבע בבוקר נכחו אלפי יהודים. לפני התפילה נשא הרב גפנר דברי התעוררות בפני הנוכחים. כשהגיע שליח הציבור בחזרת הש"ץ לברכת כהנים, התפרסו מאות כהנים לאורך אבני הכותל ובירכו את המוני המתפללים.

בין השנים תשל"א – תשל"ח נערך מעמד ברכת הכהנים ההמונית בכותל המערבי חמש פעמים בשנה: בחול המועד של סוכות ופסח, באחד מימי השבוע שלאחר חג השבועות, בראש חודש אב ובאחד מימי החנוכה. משנת תשל"ח ואילך הוחלט לקיים את המעמד פעמיים בשנה: בחול המועד של סוכות ושל פסח.

במשך שנים היה הרב גפנר הרוח החיה בעריכת המעמדות ההמוניים של ברכת הכהנים בכותל המערבי. הוא קיבל מכתבי תודה רבים ובהם גם סיפורים אישיים על ישועות של אנשים שהשתתפו במעמד. הרב גפנר נפטר בי"ח בטבת תשמ"ח. בצוואתו התייחס למנהג שיזם, ואת דבריו חתם: "וגם הברכת כהנים בעזרת ה' יתברך יימשך עד ביאת הגואל צדק, ויהי ברכת ה' עליכם, אמן כן יהי רצון".

עם השנים גבר מספר המשתתפים במעמד הדו-שנתי של ברכת הכהנים בכותל המערבי, ונוכחים בו עשרות אלפי איש. המשטרה נערכת למניעת התפרעויות ויידויי אבנים של מוסלמים מהר הבית ופורסת באזור אלפי שוטרים. לאחר התפילה נערכת קבלת פני העולים לרגל על ידי הרבנים הראשיים לישראל ורב הכותל.

עד עתה פקדו את רחבת הכותל המערבי עשרות אלפי עולים לרגל המקיימים את זכר עליה לרגל, ואלפי שוטרים מאבטחים את הבאים.

אתרי הקרן למורשת הכותל המערבי יהיו פתוחים בימי חול המועד לקהל הרחב במתכונת מורחבת בהם האתרים החדשים: חוויית 'המסע לירושלים' , המסע אל העבר' – ביקור וירטואלי בבית המקדש השני , סיור 'מאחורי הקלעים' בתגליות הכותל החדשות , והאתרים האחרים של מרכז "שרשרת הדורות" ו"מנהרות הכותל המערבי".

כמו כן, הקרן למורשת הכותל המערבי מעמידה קו מידע לטובת הציבור שמספרו : *5978

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו