דרמה בסודן: הצבא הדיח את הנשיא אחרי 30 שנה

נשיא סודן ב-30 השנים האחרונות בשיר הודח - ונעצר: "הוא נמצא במקום רחוק ובטוח". שר ההגנה הודיע: החוקה בוטלה ,הוכרז מצב חירום זמני והמרחב האווירי נסגר. שר ההגנה הודיע: תוקם מועצה צבאית שתנהל במשך שנתיים את המדינה

כוחות הצבא בסודן עצרו הבוקר (חמישי) את השליט עומר בשיר, לאחר 30 שנות שלטון. שר ההגנה הסודני עלה לשידור היום והודיע רשמית כי הנשיא הודח ומשטרו בוטל: "נטלנו את השלטון, בשיר נעצר – הוא כלוא במקום רחוק ובטוח". מועצה זמנית מטעם הצבא תנהל את ענייני המדינה למשך שנתיים: לפי השר, הוכרזה הפסקת אש רשמית במדינה – אך מובילי קבוצת המחאה הראשית במדינה דחו את דבריו וקראו להמשך המחאה.

בשיר המבוקש על ידי בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג בגין פשעי מלחמה. שר הגנה, אחמד עווד בן עוף, הודיע בהכרזתו על שלושה חודשים של מצב חירום. בן עוף אמר כי המשטר "הופל" וכי בשיר יוחזק במקום בטוח, אולם לא ברור מה יקרה אחרי מעצרו. עוד הודיע השר שהיה סגנו של בשיר, על השעיית החוקה, על סגירת מעברי הגבול של המדינה הצפון אפריקנית עד להודעה חדשה ועל סגירת המרחב האווירי למשך היממה הקרובה.

מאז הבוקר, כשנפוצו דיווחים על הדחת אל-באשיר וכשהטלוויזיה הממלכתית הודיעה שבקרוב תימסר בה הודעה חשובה, יצאו המוני סודנים לחגוג ברחובות את נפילתו של הנשיא. אף שמנהיגי המחאה שהתנהלה נגד אל-באשיר בחודשים האחרונים קראו למפגינים שלא לתקוף מוסדות שלטון ואת כוחות הביטחון, בצהריים דווח שבניינים של המודיעין הלאומי ושל הכוחות המזוינים בערים פורט סודן וקסאלה שבמזרח המדינה הותקפו על-ידי פעילי מחאה. עוד דווח כי חיילים פשטו על מטה "התנועה האיסלאמיסטית" של אל-באשיר, המרכיבה העיקרית ב"מפלגת הקונגרס" שמחזיקה בשלטון בסודן.

לטענת הצבא, המועצה הצבאית העליונה, הצבא וכוחות הביטחון עקבו זמן רב אחר מוסדות המדינה שפעלו בשחיתות וגרמו לעוני וחוסר תקווה לאזרחים. "למרות הסבל הרב, העם הסודאני נשא בסבל בסבלנות. העם יצא להפגנות מאז דצמבר, אלה היו הפגנות לא אלימות. אני מצרים על הקורבנות, בין אם מבני העם ובין אם מכוחות הביטחון", נמסר. בנוסף לאל בשיר, נעצרו גם אחמד הארון, יו״ר מפלגת השלטון, ועלי עותמאן טהה, סגן הנשיא לשעבר.

מאז דצמבר, חווה המדינה הצפון אפריקנית הפגנות נגד שלטונו של בשיר, שמנהיג את סודאן מאז הפיכה צבאית ב-1989. ההפגנות החלו בשל עליית מחירי הלחם, אך התרחבו למחאה נגד הנשיא, שהכריז מצב חירום כדי לדכא את ההתנגדות הגדולה ביותר לשלטונו. בשיר, המבוקש בבית הדין הפליל בהאג על פשעים נגד האנושות בחבל דארפור, מאשים את הסנקציות האמריקניות במשבר הכלכלי. הוא מכחיש את הטענות נגדו.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו