צילום: קובי גדעון / לע״מ

"לוע של הר געש": לראשונה – נשיא ישראלי בגבול בין הקוריאות

נשיא המדינה ראובן ריבלין ביקר באזור המפורז בין קוריאה הדרומית לצפון קוריאה, שמע תדרוך של הכוחות הפועלים באזור, סייר על קו הגבול באזור ביתן כוחות האו"ם המוצבים במקום וקיים תצפית על צפון קוריאה. "דומה קצת למזרח התיכון"

נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, המבקר בדרום קוריאה, הגיע הבוקר (ד') לשטח המפורז שמפריד בינה לבין צפון קוריאה. הוא נעמד מטרים בודדים מחייליו של קים ג'ונג און, כשאלה מתקדמים לעברו ומתעדים את ההתרחשות. מדובר בביקור ראשון של נשיא מדינת ישראל באזור, שנחשב לגבול החמוש ביותר בעולם.

בהגעתו לגבול, חתם הנשיא על קיר הלבנים הבנוי במקום עליו, חותמים כל מנהיגי העולם המגיעים לביקור בו. לצד הלבנה עליה חתם הנשיא הותירו המארחים לבנה ריקה עליה נכתב שמה של נחמה ריבלין ז״ל והיא הוקדשה לזכרה. במהלך הסיור שמע הנשיא תדרוך של הכוחות הפועלים באזור, סייר על קו הגבול באזור ביתן כוחות האו"ם המוצבים במקום וקיים תצפית על צפון קוריאה.

מטרים מהגבול. צילום: גובי גדעון, לע"מ

״אנחנו נמצאים באחד המקומות בעולם שבאמת מהווה לוע של הר געש. והנה בכל זאת המאזן שבין שני הכוחות מנחה אותם לשמור ולהקפיד על כך שהעוינות לא תפרוץ. יש פה התרחשות שהעולם כולו צופה בה, בדומה לדרך בה הוא צופה במזרח התיכון. כשמגיעים לכאן רואים, לומדים וגם מבינים עד כמה מקומות שהם נפיצים יכולים לסכן את שלום העולם כולו", אמר הנשיא בנקודת התצפית על צפון קוריאה.

האזור המפורז הקוריאני (DMZ) משתרע לרוחב חצי האי קוריאה ומשמשת אזור חיץ בין שתי הקוריאות. הוא נוצר בתום מלחמת קוריאה (1953) והינו הגבול החמוש ביותר בעולם. לאורכו עמדות צלפים, שטחים ממוקשים, בונקרים וחוטי תיל סבוכים המונעים מבני אדם להיכנס אליו מצפון ומדרום כאחד.

בתוך הבתים הכחולים. צילום: קובי גדעון, לע"מ

סביב האזור הסטרילי מחזיקות שתי המדינות כמעט שני מיליון חיילים, וחונים בסביבתו גם 37 אלף חיילים אמריקאים וקבוצה גדולה של משקיפי או"ם. בצד הדרום קוריאני, הפך האזור המפורז לשמורת טבע מוצלחת: באזור המפורז ניתן למצוא יותר מ־1,100 מיני צמחים ו־51 מיני יונקים, המהווים 67 אחוזים מממלכת החי של קוריאה הדרומית.

מוקדם יותר היום חתמו חברי המשלחת האקדמית הישראלית שהתלוותה לריבלין בביקורו על שורת הסכמים לשיתוף פעולה אקדמי עם מקביליהם הקוריאנים. המזכרים נחתמו במסגרת כנס נרחב בנוכחות סגנית ראש הממשלה ושרת החינוך הדרום קוריאנית יו יואן-הא ובהשתתפות יו"ר הות"ת פרופ' יפה זילברשץ העומדת בראשות המשלחת האקדמית הישראלית. ההסכמים שנחתמו כוללים תכניות לעידוד חילופי סטודנטים, מחקרים משותפים ושת"פ בתחומים כמו חדשנות, יזמות וננו-טכנולוגיה.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו