ארה"ב: "התפתחויות חיוביות ביחסי סודאן – ישראל"; ר"מ סודאן: "לא בסמכותנו"

מחלקת המדינה האמריקנית טענה כי פומפאו השיג התקדמות במגעים לכינון יחסים בין ישראל לסודן במהלך ביקורו - אך ראש הממשלה הסודני טען אחרת: "ממשלת סודן אינה ממשלה נבחרת, אלא ממשלת מעבר, ועל כן אינה מוסמכת לנרמל את הקשרים עם מדינת ישראל". הממשל האמריקני לא התנה את הסרת סודאן מרשימת המדינות תומכות הטרור בנורמליזציה

מחלקת המדינה האמריקנית הודיעה הערב (שלישי) בעקבות פגישת מזכיר המדינה מייק פומפאו וראש ממשלת סודאן עבדאללה חמדוק כי "השניים דנו בהתפתחויות חיוביות ביחסי סודאן וישראל". פומפאו כתב בטוויטר כי "שמחתי לפגוש את ראש הממשלה חמדוק היום בחרטום על מנת להבהיר את תמיכתה של ארצות הברית לתהליך המעבר לדמוקרטיה בסודאן ולדון במחויבות של סודאן להעמקת הקשרים עם ישראל".

מנגד, חמדוק אמר כי ממשלתו היא ממשלת מעבר ואין בסמכותה לנרמל יחסיה עם ישראל. חמדוק גם הבהיר בפגישה כי חשוב להפריד בין סוגיית הנרמול עם ישראל לבין ההחלטה האמריקנית להסיר את סודאן מרשימת המדינות התומכות בטרור. גורם אמריקני ששוחח עם כתבים בטיסתו של פומפאו לחרטום נשאל אם תיתכן הכרזה על נורמליזציה בין ישראל לסודן, או על הסרת שמה של סודן מרשימת המדינות התומכות בטרור, והשיב: "ייתכן שתיעשה היסטוריה נוספת".

עניין נוסף שעלה בשיחתם של השניים הערב הוא סכר "התחייה" אותו מקימה אתיופיה על מי נהר הנילוס. השניים הסכימו כי בניית הסכר הכרחית וחשובה ליציבות האזור כולו. דברים אלו מגיעים על רקע מחאות במצרים על בניית הסכר, הצפויה לפגוע באופן ניכר בזרימת המים בתחומי "ארץ הנילוס".

מלבד חמדוק, פומפאו נועד גם עם יו"ר מועצת הריבונות הסודאנית, עבד אל-פתאח אל-בורהאן. במהלך ביקורו אמר פומפאו כי שינויי השלטון הדמוקרטים של סודאן הם "הזדמנות של פעם בדור". בציוץ בטוויטר הוא הוסיף כי הוא מצפה לדון "כיצד להעמיק את מערכת היחסים בין ארצות הברית לסודאן". השניים שוחחו גם על שאיפת סודאן לצאת מרשימת הטרור של ארצות הברית, וחמדוק אמר כי הדיון בנושא זה היה "שקוף וישיר".

כזכור, מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו שביקר ביממה האחרונה בישראל הכריז הבוקר כי המריא לראשונה בטיסה ישירה מנמל התעופה בן גוריון אל נמל התעופה בבירת סודאן, חרטום. לדברי גורם אמריקני שצוטט ב'ווינט', סודאן עצמה הציעה למזכיר המדינה להגיע בטיסה ישירה, "כדי להסיר את הצורך בעצירה קוסמטית", כלשונו.

עם נחיתתו בסודאן הודה לנתניהו על האירוח והפגישות והוסיף: "ישראל היא השותפה הכי נאמנה של אמריקה במזרח התיכון זה זמן רב". עוד הודה לשגריר דייויד פרידמן ולצוות השגרירות על "כל העבודה שאתם עושים כדי לשמר את מערכת היחסים החזקה". בהמשך צפוי פומפאו להגיע לאיחוד האמירויות, במטרה לקדם את המשא ומתן לקראת הסכם נורמליזציה וידון עם שר החוץ האמירתי בסוגיות האיזוריות.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו