אחרי המפגשים באבו דאבי: דיווח – התקדמות במגעים לנרמול היחסים עם סודאן

בעיתון הלבנוני "אל אחבר" המזוהה עם חיזבאללה פורסם היום כי החלק הצבאי של הממשלה הסודאנית נוטה להסכים להצעת הנורמליזציה של ארה"ב. שר התקשורת הסודאני: "למשלחת השרים לאבו דאבי אין מנדט לדון בנושאים הקשורים לנורמליזציה עם ישראל ומטרתה היחידה להביא להוצאת סודן מרשימת המדינות תומכות הטרור"

ב'ישראל היום' מביאים ציטוטים מתוך העיתון הלבנוני "אל אחבר", המזוהה עם ארגון הטרור חיזבאללה, שם דווח הבוקר (רביעי) על התקדמות במגעים בין ארצות הברית ואיחוד האמירויות עם סודאן על שאלת נורמליזציה עתידית עם ישראל.

על פי מקור דיפלומטי שנמצא, לטענת העיתון, במשא ומתן המתקיים באיחוד האמירויות, החלק הצבאי של הממשלה הסודנית נוטה להסכים להצעת הנורמליזציה ואילו החלק האזרחי של הממשלה, שעד כה הביע התנגדות למהלך, נוטה לקבלה בשל התמורה הכלכלית האדירה שמציעות ארצות הברית ואיחוד האמירויות. על פי המקור, ארצות הברית התחייבה לעסקת נפט וחיטה עם סודן בשווי של 1.2 מיליארד דולר, הלוואה בתנאים נוחים לממשלה הזמנית על סך 2 מיליארד דולר, ומעל הכל, הורדתה המיידית של סודאן מרשימת המדינות תומכות הטרור, תוך התחייבות לשכנע מדינות מערביות אחרות לחמם את יחסיהן עם חרטום.

המקור הגדיר את התנהלות ארצות הברית "סחיטה דיפלומטית בוטה" וטען כי ישראל לא תשלם מחירים עבור העסקה הנרקמת. "תל אביב מעוניינת לקבל נורמליזציה מבלי לשלם כל מחיר מדיני עבורה", אמר המקור לעיתון הלבנוני. חשוב לציין כי העיתון שפרסם את הדיווח מתנגד באופן נחרץ לנרמליזציה וייתכן כי מטרת הדיווח עצמו היא להביך את הממשלה הסודנית ולגרום לה לסגת מהבנות אליה הגיעה מול אבו דאבי ווושינגטון.

שר התקשורת הסודאני, פייסל מוחמד סאליח, הכחיש את הדיווחים וטען: "למשלחת השרים לאבו דאבי כלל אין מנדט לדון בנושאים הקשורים לנורמליזציה עם ישראל ומטרתה היחידה היא להביא להוצאתה של ארצו מרשימת המדינות תומכות הטרור. בחודש שעבר הודח מתפקידו דובר משרד החוץ הסודני לאחר שהביע תמיכה בנורמליזציה עם ישראל."

בתוך כך מקורות בסודן אמרו לחדשות 13 היום (רביעי) כי תוצאות השיחות בין סודאן למשלחת האמריקנית באבו דאבי היו "חיוביות מאוד", וכי יש סיכוי גדול ש"בקרוב מאוד" תהיה הכרזה על נרמול היחסים עם ישראל. זאת, לאחר שראש המועצה הריבונית של סודאן עבד אל-פתאח אל-בורהאן עזב את אבו דאבי חזרה לחרטום. לפי המקורות, הסכם עתידי תלוי בהיענות ארצות הברית לדרישות של סודאן, שכוללות בעיקר סיוע כלכלי נרחב והסרת שמה מרשימת המדינות תומכות הטרור.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו