אילוסטרציה. צילום: david Cohen/Flash90

אחרי שלושים שנה: נציגי ישראל ולבנון נפגשו בעירייה נקורה ודנו על הגבול הימי

נציגי ישראל הגיעו למפקדת יוניפי"ל בעיירה נקורה, במרחק 200 מטר מהגבול, לפתיחת השיחות עם לבנון שנמשכו כשעה וחצי. זהו המו"מ האזרחי הראשון בין המדינות זה 30 שנה, והפגישה השנייה נקבעה לעוד שבועיים. חיזבאללה מחה: "מכה קשה, קבלת הרציונל הישראלי שחפץ בנרמול"

צוותי המשא ומתן של ישראל ולבנון נפגשו היום (רביעי) בבסיס האו"ם בנקורה שבדרום לבנון לשיחות על קביעת גבול ימין הין המדינות. לפי בקשת הלבנונים, האירוע לא תועד ולא תתפרסם אפילו לא תמונה אחת. הצדדים קבעו להיפגש שוב בעוד שבועיים.

על פי הדיווחים השיחות התקיימו בתיווך ארצות הברית במפקדת יוניפי"ל בעיירת החוף שנמצאת במרחק 200 מטר מהגבול, ולראשונה מתקיים משא ומתן אזרחי בין שתי המדינות זה 30 שנה.

המשא ומתן עוסק בשטח קטן יחסית של 850 קילומטרים רבועים שנמצא במחלוקת. עבור ישראל מדובר בפחות מ-2% מהשטח הכולל של המים הכלכליים שלה, ועבור הלבנונים בכ-3%. בכיר במשרד האנרגיה, שאמון על השיחות, אמר אתמול כי אם הצד הלבנוני יבוא לשיחות בגישה פרגמטית, הוא ייתקל בגישה פרגמטית גם מהצד הישראלי. "כך נוכל לנוע קדימה", הוא אמר. "זה עדיף על להיתקע עוד חמש או עשר שנים".

בראש המשלחת הישראלית עומד מנכ"ל משרד האנרגיה, אודי אדירי, ולצידו נציגי צה"ל ומשרד החוץ. המשלחת הלבנונית מורכבת מאנשי צבא בראשותו של סגן הרמטכ"ל לענייני מבצעים, הגנרל בסאם יאסין, בעברו טייס בחיל האוויר. במשא ומתן משתתפים גם מפקד כוח יוניפי"ל, הגנרל דל-קול ושליח האו"ם ללבנון, יאן קוביש.

בהודעה שפרסם חיזבאללה נאמר כי הארגון ותנועת אמל השיעית מתנגדים להרכב המשלחת הלבנונית משום שהיא כוללת גם אזרחים לצד אנשי צבא. בחיזבאללה אומרים כי הדבר מנוגד להתחייבותו של יושב ראש הפרלמנט, נביה ברי, לשתף במשא ומתן רק קציני צבא, כמתחייב מהסכם הפסקת האש עם ישראל ומהחלטה 1701 של מועצת הביטחון של האו"ם.

"מתוך סירוב להיגרר למה שהאויב הישראלי רוצה באמצעות הרכב המשלחת שלו, ומתוך מחויבות לעקרונות הלאומיים, אנו מתנגדים לעניין ורואים בו חריגה מהסכם המסגרת באופן שפוגע בעמדת לבנון ובאינטרסים החשובים ביותר שלה", נכתב בהודעת חיזבאללה. "מדובר במכה קשה להתנגדות ובקבלת הרציונל הישראלי שחפץ בנרמול מכל סוג שהוא". עוד נמסר כי הארגון ותנועת אמל דורשות לשנות את הרכב המשלחת.

ב'מעריב' דווח כי בכירים ישראלים ביקשו להבהיר כי מדובר בשיחות כלכליות-טכניות בלבד ואין מדובר בשיחות שצפויות להביא להסדר מדיני כלשהו. לבנון, מדינת אויב למדינת ישראל, מצויה במשבר כלכלי חריף ומעוניינת לעשות ככל הניתן על מנת להקל עליו. בשל כך ובשל הרצון ולמצוא גז טבעי בים התיכון מוכנים בממשלת לבנון להיפגש עם גורמים ישראליים לדיון בסוגית הגבול הימי.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו