Tomer Neuberg/Flash90

בישראל מקווים: ההסכם יוביל להחזרת המסתננים לסודאן

בישראל רוצים שבמסגרת ההסכמים העתידיים עם סודאן יהיה ניתן גם להתקדם בסוגיית מבקשי המקלט ולהחזיר סודאנים השוהים בישראל למולדתם. גורם בכיר אמר כי מתגבשות הבנות בין המדינות על החזרת מסתננים לסודאן בהיקף של כמה מאות בשנה, כשלב ראשון שיוגדר כפיילוט

בישראל רוצים שבמסגרת ההסכמים העתידיים עם סודאן יהיה ניתן גם להתקדם בסוגיית מבקשי המקלט ולהחזיר סודאנים השוהים בישראל למולדתם – כך דווח ב'כאן חדשות'. בהודעה הרשמית של הבית הלבן על ההסכם נכתב כי אחת הסוגיות שהמשלחות ידונו בהן היא הגירה. גורם בכיר שצוטט ב'ווינט' אמר כי מתגבשות הבנות בין המדינות על החזרת מסתננים לסודאן בהיקף של כמה מאות בשנה, כשלב ראשון שיוגדר כפיילוט.

כזכור, במהלך שיחה בהשתתפות נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, ראש מועצת הריבונות הזמנית בסודאן עבד אל-פתאח אל-בורהאן, ראש ממשלת סודאן עבדאללה חמדוכ וראש הממשלה בנימין נתניהו, הכריזו ישראל וסודאן על הסכם נורמליזציה בין המדינות. בהודעה המשותפת שפורסמה בסיום שיחת הטלפון בין המנהיגים נכתב כי סודאן וישראל הסכימו על נורמליזציה ביחסים ועל סיום מצב הלוחמה ביניהן.

לפי ההצהרה המשותפת לישראל, סודאן וארה"ב, המנהיגים הסכימו להתחיל בקשרים כלכליים ומסחריים עם התמקדות ראשונית בחקלאות. המנהיגים הסכימו כי משלחות משתי המדינות ייפגשו בשבועות הקרובים כדי לנהל מו"מ על הסכמים לשיתוף פעולה בתחומי החקלאות, התעופה, ההגירה ובתחומים נוספים.

"זהו צעד משמעותי ביחסים בין ארצות הברית לסודאן, המאפשר עתיד חדש של שיתוף פעולה ותמיכה במעבר של סודאן לעבר דמוקרטיה", נכתב בהודעה. "אנו מברכים את ממשלת סודאן על העידן החדש המתחולל בה, למען התושבים ולמען הדורות הבאים". לאחר הודעת הבית הלבן, ראש ממשלת סודאן, עבדאללה חמדוכ, הודה לטראמפ על המהלך.

בהצהרה המשותפת נכתב עוד כי "אחרי שנים של חיים תחת דיקטטורה אכזרית, אזרחי סודאן לקחו סוף סוף את השליטה בחזרה לידיהם. ממשלת המעבר הסודנית הציגה את האומץ והמחויבות שלה למאבק בטרור, הקימה מוסדות דמוקרטיים, ושיפרה את יחסיה עם שכנותיה. לאור התקדמות היסטורית זו, ובעקבות החלטת הנשיא טראמפ להסיר את סודאן מרשימת המדינות תומכות הטרור, הסכימו ארה"ב וישראל לחבור אל סודן בהתחלתה החדשה ולהבטיח את שילובה המלא בקהילה הבין-לאומית. ארה"ב וישראל התחייבו לפעול לתמיכה בתושבי סודאן לחיזוק הדמוקרטיה במדינה. הן יסייעו לה להיאבק בטרור ולהגשים את הפוטנציאל הכלכלי שלה".

"מנהיגי ישראל וסודאן הסכימו על נרמול היחסים בין המדינות וסיום העוינות בין האומות. נוסף על כך, הסכימו המנהיגים על כינון יחסי סחר וכלכלה תוך התמקדות בתחום החקלאות. המשלחות ייפגשו בשבועות הקרובים כדי לדון בהסכמי שיתוף פעולה בתחומים אלה כמו גם בטכנולוגיה חקלאית, תעופה, סוגיות הגירה, ותחומים נוספים שיועילו לשני העמים. המנהיגים הסכימו לעבוד יחד כדי לבנות עתיד טוב יותר ולקדם את השלום באזור. צעד זה ישפר את הביטחון באזור ויוביל להזדמנויות חדשות לאזרחי ישראל, סודן, המזרח התיכון ואפריקה".

בהמשך הזמין טראמפ עיתונאים לחדר הסגלגל בזמן שיחה טלפונית עם המנהיגים, ואמר להם כי "ישראל וסודאן הסכימו לעשות שלום ולנרמל את היחסים. זהו אחד הימים הגדולים בהיסטוריה של סודאן". לדברי טראמפ, ששוחח ארוכות עם עיתונאים בזמן שנתניהו על הקו, "עוד מדינות רבות יצטרפו בשבועות ובחודשים הקרובים, ואני בטוח שגם סעודיה תצטרף. גם הפלסטינים רוצים לעשות משהו".

במהלך השיחה בין טראמפ לנתניהו, עקץ הנשיא האמריקני את יריבו בבחירות לנשיאות ארצות הברית, ג'ו ביידן: "אתה חושב שסליפי ג'ו היה עושה כזו עסקה?". נתניהו חש מבוכה ואמר בתגובה: "אדוני הנשיא, אני יכול להגיד לך דבר אחד: אנחנו מעריכים עזרה לשלום מכל אחד באמריקה, ואנחנו מעריכים מאוד את כל מה שעשית".

נתניהו אמר לטראמפ במהלך השיחה כי "אנחנו מרחיבים במהירות רבה את מעגל השלום תחת הנהגתך", וטראמפ השיב: "יש הרבה מאוד מדינות אחרות בדרך". יועצו וחתנו של טראמפ, ג'ארד קושנר, הצטרף לדברי הנשיא ואמר כי ארה"ב מנהלת מגעים עם מדינות נוספות שצפויות לכונן שלום עם ישראל. קושנר התייחס גם לסכסוך הישראלי-פלסטיני ואמר כי הוא "בטוח שגם הוא ייפתר".

טראמפ כתב בחשבון הטוויטר שלו כי מדובר ב"ניצחון ענק לארצות הברית ולשלום בעולם. סודאן הסכימה לשלום ולנורמליזציה עם ישראל. עם איחוד האמירויות ובחריין, זו המדינה השלישית שעשתה כך בתוך כמה שבועות בלבד. אחרות יבואו". דובר הבית הלבן מסר כי מדובר ב"צעד ענק נוסף לעבר בניית שלום במזרח התיכון עם אומה נוספת שמצטרפת להסכמי אברהם".

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו