מפחיד: "צונאמי בישראל יתרחש בודאות. זה רק ענין של זמן"

על רקע הצונאמי הקטלני באינדונזיה מעריכים מומחים שונים כי ההסתברות לפגיעת צונאמי בישראל בשנים הקרובות עומדת על 100% • באיזו עוצמה צפוי להיות הצונאמי? מה מצבה של מערכת ההרתעה הישראלית? וכמה זמן היערכות יהיה לאזרחי ישראל?

הצונאמי הקטלני באינדונזיה מעלה מטבע הדברים את החשש מפני אירוע דומה שיתרחש ח"ו בישראל. ד"ר עמוס סלמון, חוקר בכיר באגף לסיכונים גיאולוגיים במכון הגיאולוגי לישראל, העניק ראיון לאתר 'וואלה NEWS' והתייחס בהרחבה לפגיעתו האופציונלית של צונאמי בחופי ישראל.

הבשורות הרעות הן שאירוע כזה צפוי להתרחש בוודאות גמורה. הטובות: בהיערכות נכונה – לא יהיו קרבנות בנפש.

"צונאמי בישראל הוא רק עניין של זמן – ההסתברות שהוא יקרה היא 100%", קובע ד"ר סלומון שמציין כי ב-3700 שנים האחרונות קיימים תיעודים ללא פחות מ-41 אירועי צונאמי בים התיכון, האחרון שבהם אירע מול חופי אלג'יריה בשנת 2003.

למרות ההערכות שונות על צונאמי בגובה של עד חמישה מטרים שעלול לפגוע בחופי ישראל ולגרום נזק כבד לרכוש ואף לנפש, ד"ר סלמון מבקש שלא להיכנס להיסטריה. "כשאני עולה על הכביש אני מפחד, זה מסוכן, אבל מול צונאמי אפשר להתגונן די בקלות. לצונאמי יש יחסי ציבור, והוא מאוד פוטוגני. נכון, הוא מסוכן ואתה רוצה להיות מוכן כשהוא מגיע. יכול להיות שתבוא התרעה מאירופה, ויכול להיות שתורגש כאן רעידת אדמה, שהיא בעצמה התרעה מפני צונאמי".

לדבריו, "מערכת ההתרעה שלנו עדיין בחיתוליה. אנחנו קשורים לאירופה ומקווים לקבל התרעה במידה ותהיה הערכה שלארץ יגיע צונאמי משמעותי. אם הוא יגיע מכרתים יש לנו שעה וחצי. אם מקפריסין, שלושת רבעי שעה". במצב דברים שכזה, יש להישמע להנחיות פיקוד העורף לפיהן "אם יש הר או גבעה יספיקו עשרה מטרים של גובה וצריך לרוץ לשם. אם אין, אז לעלות לקומה שלישית או רביעית".

על הצונאמי באינדונזיה אומר ד"ר סלמון: "המקרה באינדונזיה נבע פעילות געשית בהר געש פעיל שרובו מתחת לים, מכוסה מים. עדיין לא ידוע מה היה המנגנון המדויק במקרה, אבל מדענים חושבים שהתפרצות געשית גרמה להתמוטטות צלע של ההר, וכך כמות גדולה של מסה גלשה וחוללה גל שבסופו של דבר נתן את ביטויו עשרות ק"מ משם. מדגובר בהתרחשות חריגה מאחר ורוב מקרי הצונאמי מתחילים מרעידות אדמה. לפעמים רעידת האדמה גורמת לגלישה תת ימית גדולה אבל חלק ניכר מהאירועים התחילו ברעידת אדמה ביבשה. גם אצלנו, רעידות בעמק הירדן למשל שהביאו לגלישה של קרקע תת-ימית בים התיכון מול חופי ארץ ישראל, ולצונאמי".

 

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו