וינשטיין נגד וועדת פרי: דחיית הגיוס – לא שוויונית

בדיון בוועדת פרי הביע היועץ המשפטי לממשלה את הסתייגויותיו מהמתווה שהוצע לגיוס בני הישיבות | בחוות דעת נקבע כי שוויון מוחלט בנטל השירות הצבאי יושג רק עם ביטול דחיית הגיוס לגיל 21 בשנת 2017 ואפשרות הבחירה בין שירות אזרחי לצבאי

ועדת פרי הממונה לפתרון מה שהם מכנים כ"בעיית השוויון בנטל" קיימה היום (שלישי) את ישיבתה האחרונה בטרם תניח על שולחן הכנסת את הצעת החוק להגדלת מספר בני בישיבות המגויסים לצה"ל.

קרא עוד:

[postim]‬‏

לפי ההסדר שהציעה הוועדה בתחילה, עד לחודש יולי 2017 ייקבעו יעדי גיוס מרצון לתלמידי הישיבות, כמו גם היעד להצטרפותם לשירות אזרחי. ארבע השנים עד אז יוגדרו כתקופת הסתגלות ולא תהיה בהן חובת גיוס לבני הישיבות.

בו בעת, לפי המתווה, יינתנו תמריצים כלכליים כדי לעודד גיוס לצה"ל ולשירות האזרחי. במקביל, יקפידו על האכיפה כי מי שהצהירו על "תורתם אומנותם" – אכן לומדים בישיבות. ביולי 2017 – תחול חובת גיוס כללית על תלמידי הישיבות בגיל 18, למעט 1800 תלמידים שיוכלו להמשיך ולקבל דחיית שירות עד לגיל 26 – אז יוכלו לקבל פטור משירות.

השר יעקב פרי (פלאש 90)בוועדה הוצגה חוות הדעת של היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, שקבע כי על מנת להגיע לשוויון מוחלט יש לקבוע בסופו של הליך כי שתי הטבות מרכזיות שניתנו לבני הישיבות יבוטלו: דחיית השירות עד גיל 21 ואפשרות הבחירה בין מסלול שירות אזרחי לבין שירות צבאי. בנוגע לגיוס תלמידי ישיבות רק בגיל 21, נכתב בחוות הדעת של וינשטיין כי למרות שהמטרה שלשמה נקבעה התקנה אושרה על ידי בג"ץ, "מדובר בהוראה שנושאת עימה פגיעה בשוויון כלפי המגוייסים שאינם תלמידי ישיבות, אשר ככלל מחוייבים להתגייס לצה"ל בגיל 18".

לגבי חלופת השירות האזרחי, כתב היועץ המשפטי: "בלבד. נוכח ההבדלים בהיקף, בקושי ובסיכון, הקיימים ככלל בין השירות הצבאי לבין השירות האזרחי, הקביעה כי חלופה של שירות אזרחי תוצע רק לתלמידי הישיבות ולא ליתר המגוייסים, מעוררת קושי מבחינת השוויון".

עוד כתב וינשטיין "נוכח פגיעתן של הוראות אלה בשוויון, אין לקובען כהוראות של קבע, אלא יש לקובען כהוראות שעה שלקראת סיום תוקפן יהיה על הכנסת והממשלה להידרש אליהן שוב, בשים לב למצב העובדתי שישרור אז ובשים לב לפגיעה בשוויון שכרוכה בהן. הוראות השעה יכול שתימשכנה אל מעבר לתקופת ההסתגלות, כלומר אחרי יולי 2017, ובלבד שלא תהיינה ארוכות מדי, כך שניתן יהיה לבחון אותן בעוד פרק זמן סביר".

השר יעקב פרי, אמר בתום הדיונים בפניות הציבור ומשרדי הממשלה: "לציבור המשרתים יש רוב מוחץ בבית המחוקקים, אני מאמין שאנחנו בדרך לחוק".

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו