המוצבים הירוקים של פיקוד הדרום

בפיקוד יחסכו 40 מיליון שקלים בשנה בזכות התקנת מערכות אשר יפיקו חשמל מאנרגיה סולארית ויחליפו את הגנרטורים המזהמים והיקרים • ראש מדור טכנולוגיה בפיקוד דרום: "במשך חודשיים ב-2012 הגנרטור לא פעל כלל, הכל היה על בסיס אנרגיה סולארית",

במטרה לחסוך בחשמל יצאו בפיקוד הדרום לפני מספר חודשים בפרויקט ייחודי – הפיכת אתרי האיסוף והמוצבים ל“ירוקים“ על ידי צריכת חשמל מאנרגיה סולארית.

הפרויקט צפוי לחסוך כ-40 מיליון שקלים בשנה ולהתרחב בעתיד גם ליתר הפיקודים בצה"ל. כבר בתקופה הקרובה ייצא לפועל גם בפיקוד הצפון. למעשה, בעקבות הפרויקט צמצום הדלק בתוכנית רב שנתית הנוכחית הינו של כ-122 מיליון ש"ח.

הרעיון לפרויקט הגיע כאשר התבקשו בחט"ל (החטיבה הטכנולוגית) למצוא פתרון לחיבור לנקודת חשמל באתר תצפית על גדר "שעון החול". הפתרון שמצאו היה שימוש באנרגיה סולארית (אנרגיה שמקורה בקרינת השמש), כאשר יגבה אותה גנראטור חשמלי.

"גילינו שבחודשיים ב-2012 הגנראטור לא פעל כלל – הכל היה על בסיס אנרגיה סולארית", הסביר בשיחה לאתר צה"ל ראש מדור טכנולוגיה ואמצעי לחימה בפיקוד הדרום, רס"ן ניסן מזרחי. "החלטנו לנצל את אנרגיית השמש בדרום ולהרחיב את הפרויקט בעקבות ההצלחה הזו", הוא סיפר.

קרא עוד:

[postim]

בפיקוד הדרום ישנם עשרות אתרים מסוגים שונים ועד היום אספקת האנרגיה עבור אותם אתרים נעשתה באמצעות גנראטורים שפעלו באופן תמידי. השימוש המואץ בגנראטורים יוצר צריכות דלק מרובות, עלויות אחזקה גבוהות, טיפולים לוגיסטיים, אבטחה ועוד.

הפתרון הירוק מאפשר אספקת אנרגיה מדויקת ויציבה שמצמצמת משמעותית את עלויות הדלק ומשאבי האחזקה הדרושים לאתר. לצד החיסכון של כ-122 מיליון ש"ח בעקבות הצמצום בצריכת הדלק, שמהווה כ-87% מכלל החיסכון, בשנה יציבה קיים חיסכון של כמעט 100% עבור עלות הפעילות השוטפת באתרים, בשווי של כ-55 מיליון שקלים בשנה בכל הפיקודים. סך ההשקעה הדרושה לביצוע ההצטיידות הינה של כ-48 מיליון שקלים, ולכן מדובר בהשקעה שמחזירה את העלות כבר בשנה השלישית.

המערכת עצמה מבוססת על מצברים שנטענים כל הזמן מקרינת השמש ולמעשה מנצלת בכך את מזג האוויר הדרומי לטובת הפקת אנרגיה. ”גנראטור מרעיש, מזהם, לא מבצעי ויש בו נפילות מתח שגורמות לתקלות – עם המערכת הסולארית הגנראטור בקושי יעבוד", אומר רס“ן מזרחי. גורם בפיקוד הצפון הוסיף כי הפרויקט מועיל גם לאיכות הסביבה מכיוון שהוא מביא לצמצום פליטת מזהמים לאוויר, חוסך ברעש ובשפיכת דלקים.

ואכן, כיום כבר הותקנו מספר מערכות מסוג זה על גבול רצועת עזה ובעוצבת אדום. כיום המערכת מותקנת על אתרי איסוף קטנים, אך כבר בימים אלה מתכננים להתקין אותה על אתרים בינוניים ובהמשך גם על מוצבים."ברגע שנוכיח שזה עובד במוצב נוכל להכניס את זה בכל פיקוד הדרום ולחסוך מיליונים", הוסיף רס“ן מזרחי. כמו כן, במקביל בימים אלה עובדים על ייצור מערכת היברידית ניידת שתהיה מיועדת לשטחי כינוס ולמחסומים ובכך לקבל אנרגיה סולארית גם בתנאי שטח.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו