לאחר חודשיים ימים: הסתיימה שביתת הרעב של האסירים הפלסטינים

בתום 63 ימים שבהם מחו על השימוש במעצר מנהלי, הודיעו האסירים על תום השביתה. לפי הדיווחים, השביתה הסתיימה בעקבות הסכם עם שב"ס, שפרטיו יתפרסמו כשהאסירים ישוחררו מבתי החולים.

האסירים הפלסטינים ששבתו רעב בבתי הכלא בישראל הודיעו על הפסקת השביתה, שנמשכה כ-63 ימים – כך אישר הלילה (רביעי) שר האסירים הפלסטיני, שאוקי עיסא.

שביתת הרעב החלה כמחאה נגד מדיניות המעצרים המינהליים של ישראל. העצירים דרשו כי מדיניות זו תשתנה לאלתר. ברחוב הפלסטיני הייתה תמיכה רחבה בשובתים, נערכו הפגנות רבות למענם בעזה וביהודה ושומרון, ובערים פלסטיניות מרכזיות הוקם אוהל מחאה שאותו איישו משפחות העצירים והאסירים ותומכיהם. השם שניתן לשביתה הוא: מים+מלח=כבוד

על פי דיווחים בתקשורת הפלסטינית, סיום השביתה בא בעקבות הסכם בין הנהגת האסירים לשירות בתי הסוהר, שפרטיו יימסרו כאשר האסירים ישוחררו מבתי החולים שבהם הם מאושפזים. בהודעה מטעם הנהגת האסירים שובתי הרעב, נמסר כי ההחלטה על ההסכם התקבלה "בעקבות מגעים עם ראשי המודיעין בבתי הכלא הישראלים, ולנוכח התוקפנות על העם הפלסטיני".

הסכם בין הנהגת האסירים שובתי הרעב לבין שירות בתי הסוהר, שחרור אסירים פלסטינים לגדה המערבית באוגוסט האחרון

לפני כשבועיים הפסיקו שלושה מבכירי המנהיגים של חמאס את שביתת הרעב ושבו לאכול. השלושה הם חסן סלאמה, עבאס א-סייד, ומחמוד שרייתח, השפוטים למאסרים רבים בגין מעורבותם בפיגועים קשים נגד אזרחים ישראלים, בין היתר הפיגוע במלון "פארק" בנתניה בליל הסדר ב-2002, ונחשבים כיום לאישים הבכירים ביותר של החמאס הכלואים בישראל.

השביתה לא זכתה לתמיכת נלהבת ברשות הפלסטינית. בלשכת יו"ר הרשות, אבו מאזן, ראו בשביתת הרעב של העצירים כמהלך של חמאס, שנועד לייצר תסיסה בקרב הציבור הפלסטיני.

הודעת העצירים הפלסטיניים נמסרה על רקע הפשרה שאליה הגיעו אמש סיעות בקואליציה בנוגע לחוק ההזנה בכפייה. יו"ר ועדת הפנים של הכנסת ח"כ מירי רגב (הליכוד ביתנו) גיבשה פשרה עם נציגי סיעת יש עתיד בנוגע לחוק למניעת שביתת רעב והזנה בכפייה של עצירים מנהליים, לאחר שחברי יש עתיד התנגדו לחוק במתכונתו הנוכחית. על פי גורמים בוועדה, הפשרה שהושגה תאפשר הצבעה על החוק ביום שני הקרוב בוועדת הפנים ובמליאת הכנסת

בדיון בכנסת השבוע טען סגן היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד רז נזרי, כי מדובר לדעתו בחוק מוסרי, אבל מתח ביקור על הכוונה להעבירו במהירות: "ברור לנו שהחוק מעורר סערה. חשבנו שצריך לקיים דיון משמעותי ולא חקיקת בזק".

במהלך הדיון בוועדת הפנים ביקש ח"כ אחמד טיבי לאפשר לו להציג סרטון וידיאו המדגים איך מתבצע הליך של הזנה בכפייה בכלא גואנטנמו, חרף התנגדותה של ח"כ רגב להקרנתו. "הסרטון עשוי להאיר את עיניהם של חברי הכנסת מצד אחד ושל יוזמי החוק מצד שני", אמר.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו