יו"ר הכנסת ריבלין: גיוס חרדים בכפייה – זריית חול בעיני הציבור

בישיבה חגיגית במליאת הכנסת אמר היו"ר רובי ריבלין כי "חוק טל הוא מבחן החוקה שלנו" • עוד מהיו"ר: הפתרון לחוק טל הוא רק בהסכמה • בפנים: דבריו (הכמעט) מלאים של היו"ר

בישיבת מליאה חגיגית שנערכה היום (ד') בכנסת, לכבוד יום הולדתה ה-63, התייחס יו"ר הכנסת, ראובן (רובי) ריבלין, לצורך להגיע לפתרון בסוגית חוק טל עוד בכנסת הנוכחית.

ריבלין אמר: "הסוגיה של חוק טל צריכה ויכולה להיפתר בכנסת הנוכחית. אם הכנסת הזאת תתפזר בגלל חוק טל, גם הכנסת הבאה תתפזר בגללו. הציבור דורש מנבחריו וממנהיגיו להפסיק לגלגל את 'תפוח האדמה הלוהט' הזה, מממשלה לממשלה. וזאת, מן הטעם הפשוט, שפתרונה של הסוגיה הזאת איננו תלוי בכוחה של ממשלה כזאת או אחרת לכפות הסדר, אלא בנחישות של הצדדים כולם, הרוב והמיעוט, לחתור להבנה ולהסכמה".

קרא עוד:

[postim]

גיוס בכפייה – זריית חול

ריבלין הוסיף : "אומר זאת ישירות: מי שטוען שניתן לפתור את סוגיית גיוס החרדים לצה"ל באמצעות כפייה, זורה חול בעיני הציבור. במדינה דמוקרטית, כפייה קטגורית, מגזרית, תסתכם לכול היותר באלפי חרדים בבתי הסוהר, לא באלפים שרצים על הג'בלאות".

"מנגד, אומר בקול רם וצלול גם את זה: מי שחושב שישנו מגזר בישראל שרשאי לפתור את עצמו קטגורית מלשאת בנטל הכלכלי, הביטחוני והחברתי, או שישנו איזה סקטור בישראל הנהנה מזכויות יתר, גם הוא זורה חול בעיני הציבור שלו" אמר ריבלין.

הבעיה: החוקה

בדבריו כרך ריבלין את סוגיית גיוס החרדים לצה"ל בצורך בכינון חוקה, ואמר: "מה לעשות, ידידיי, שתפוח האדמה הלוהט של 'חוק טל', קשור בטבורו להסדרת יחסי רוב ומיעוט במדינה הזאת? ולא רק זה החרדי, אלא כל מיעוט, ובכללו האוכלוסייה הערבית".

"לכן, אני שב ואומר, לא בחירות, לא לפידים, ולא זרקורים, יפתרו את שאלות היסוד שלנו. הפתרון הוא ביכולת לחוקק במשותף חוקי יסוד, בגיבושה של חוקה. זוהי התשובה לשאלות היסוד שלנו, זהו המזור והמרפא, לפחות לחלק מהפצעים המדממים שלנו".

"חוק טל – מבחן החוקה"

ריבלין אמר עוד כי בימים של 'חוק טל', 'הדרת נשים' ועוד, "עלינו להיזכר בייעוד הבלתי ממומש של הבית הזה, בחטא הקדמון שלו, בצורך הדחוף  בחוקה".

ריבלין הוסיף: "אני מאמין, שההתמודדות עם סוגיית 'חוק טל', היא מבחן החוקה שלנו. אם נצליח להגיע להסדר מוסכם בנושא גיוס המגזר החרדי לשירות הצבאי והאזרחי, תהיה זאת עדות, לרצונה של החברה הישראלית על קרעיה, להסכים על משהו. יהיה זה אות לכך, שהחברה הישראלית מוכנה להישיר מבט אמיץ אל עבר השאלות הכואבות ביותר הנוגעות לזהותה ולגורלה, ולהתמודד עמן".

"נבחרנו כדי להסכים"

יו"ר הכנסת סיים את דבריו באומרו: "ביום הזה, יום הולדתה של הכנסת היא האספה המכוננת נזכור כי, נבחרנו כדי להוביל. נבחרנו כדי להנהיג. נבחרנו כדי להתווכח –  אך נבחרנו גם כדי להסכים".

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו