טלטלה עזה בעקבות ביטול חוק טל כבר מעוד חצי שנה

טלטלה עזה וביטול החלטות מהסטטוס קוו: הרכב מורחב של תשעה שופטי בג"ץ קיבל הערב (ג') את העתירות נגד 'חוק טל' ומבטל את פטור 'תורתו אמנותו' • העתירות התקבלו ברוב של 6 שופטים נגד 3 • בין השופטים: כמובן, דורית בייניש

הרכב מורחב של תשעה שופטי בג"ץ קיבל הערב (ג') את העתירות נגד החוק לדחיית שירות לתלמידי הישיבות שתורתם אומנותם – 'חוק טל'. השופטים קבעו שהחוק במתכונתו הנוכחית לא יוארך לאחר סיום המועד הנוכחי באוגוסט הקרוב.

קרא עוד:

[postim]

ביניש היוצאת נגד גרוניס הנכנס

עם הפוסקים בעד הפסקת תוקפו של חוק טל נמנתה נשיאת העליון היוצאת, דורית ביניש, ועם המתנגדים נמנה הנשיא הנכנס, אשר גרוניס.

נשיאת העליון, ביניש, קבעה כי החוק אינו חוקתי ולכן יש לבטלו: "אקדים את המאוחר ואציין כבר בפתח הדברים כי לגישתי חוק דחיית שירות לתלמידי ישיבות שתורתם אומנותם, התשס"ב-2002 (להלן: חוק דחיית השירות או החוק) – שנמצא בעבר כי הוא פוגע בזכות לשוויון כחלק מן הזכות לכבוד האדם – אינו מקיים את תנאי המידתיות שבפסקת ההגבלה, ולפיכך אינו חוקתי".

לדעתה של ביניש הצטרפו גם השופטים: נאור, רובינשטיין, חיות, מלצר והנדלר. לדעתו של הנשיא הנכנס, גרוניס, הצטרפו גם השופטים: המשנה לנשיאת העליון אליעזר ריבלין והשופטת עדנה ארבל.

גרוניס – דחה את העתירות לחלוטין

ריבלין וארבל סברו כי יש להותיר את העתירות תלויות ועומדות, תוך קבלת הודעות מעדכנות באשר ליישום העתידי של החוק, לעומתם, השופט גרוניס סבר כי יש לדחות את העתירות לחלוטין.

נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש תסיים את תפקידה בזמן הלא-רחוק. היא נחשבה לממשיכת דרכו של אהרון ברק ושיטת 'הכל שפיט'. לעומתה השופט אשר גרוניס שיחליפה אולי ייתן פסקי דין קצת יותר מאוזנים כאשר דעתו בעניין חוק טל יכולה לתת דוגמה מצוינת לדעתו שלא הכל שפיט.

חוק טל

חוק טל, שאושר ב-2002, מאפשר לתלמידי הישיבות להמשיך ללמוד עד גיל 22 ואז לצאת ל"שנת הכרעה" – במהלכה הם יכולים ללמוד מקצוע או לעבוד, ובסופה להתגייס לשירות צבאי מקוצר או שירות אזרחי.

בשנת 2006 דחה בג"ץ עתירות קודמות נגד החוק, תוך שהשופטים קובעים כי למרות שמדובר בחוק שפוגע בכבוד האדם מכיוון שהוא מפלה בין מי שמשרת בצבא על פי הכללים הרגילים לבין תלמידי הישיבות הזכאים לפטור משום שתורתם אומנותם.

אך עם זאת, קבע בית המשפט כי יש להעניק זמן נוסף כדי לבחון את אופן הפעלתו של ההסדר כדי להכריע האם מדובר בפגיעה לתכלית ראויה.

מספר חודשים לאחר מכן הוגשו עתירות נוספות נגד החוק, בהן נטען כי החוק פוגע בערך השיוויון ואין להאריך את תוקפו. בהחלטה משנת 2009 הביעו השופטים מורת רוח מהיישום האיטי של ההסדר, אולם העניקו ארכה לפני קבלת החלטה סופית בעתירות כדי לאפשר למנגנונים המיועדים ליישומו – מסלולי הגיוס ומערך השירות האזרחי המיועדים לחרדים – להוכיח את יעילותם או אי-יעילותם.

בחודשים האחרונים עלה הנושא שוב לאור הצורך להחליט האם להאריך את ההסדר פעם נוספת, שתוקפו פוקע באוגוסט. ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע תחילה כי יאריך את החוק בחמש שנים נוספות, אולם שר הביטחון, אהוד ברק, ביקש להאריך את החוק בשנה אחת בלבד. זאת כדי לגבש עד השנה הבאה חוק חדש שיחליף את חוק טל הנוכחי. לבסוף החליט נתניהו שלא להעלות את החוק לדיון בישיבת הממשלה, אלא לדיון בכנסת.

0 0 הצבעות
דירוג הכתבה
2 תגובות
ישנות
חדשות המדורגות ביותר
Inline Feedbacks
הצגת כל התגובות

נו, שוין. אז אמרו.
בג"ץ שמאג"ץ

מה לא שויוני? כל מי שרוצה יכול ליכנס לישיבה!

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו