עיתון 'הארץ' השעה פובליציסט ששימש כפעיל במטה הרצוג

בתחקיר שפורסם בתקשורת, נצפה העיתונאי נוכח בישיבות מטה קמפיין 'המחנה הציוני' ונוטל חלק פעיל בדיונים ובייעוץ • במאמריו כתב בין השאר כי ישראל צריכה מהפך. לכן אין חלופה כעת אלא יצחק הרצוג", ו"ממשלת הרצוג-כחלון-לבני-גלאון יכולה להיות תוצאת מהפך ראויה"

מבוכה ב'הארץ': אחד הפובליציסטים הבכירים בעיתון, ספי רכלבסקי, שימש כפעיל ויועץ מרכזי במטה 'המחנה הציוני' במערכת הבחירות, מבלי שדיווח על כך להנהלת העיתון ולקוראים כנדרש מתוקף נוהג 'גילוי נאות'.

המקרה השערורייתי התגלה באקראי, כאשר בכתבת תחקיר מקיפה ששודרה בתקשורת על קמפיין 'המחנה הציוני' והתנהלות מטהו של יצחק הרצוג, נראה רכלבסקי יושב בדיוני המטה עם הקמפיינרים והאסטרטגים שהובילו את מסע הבחירות, ומייעץ באופן ישיר להרצוג עצמו.

רכלבסקי הושעה הבוקר מהמשך הכתיבה בעיתון, עד לבירור בעניינו.

קרא עוד:
[postim]

יש לציין כי בשונה מעיתונאים שמתפקידם לדווח באובייקטיביות, כותבי מאמרי דעה ופרשנות נוהגים לתמוך בגלוי במועמדים או מפלגות, או אף לסייע להם באופן גלוי, והדבר אינו פסול. גם תמיכתו של רכלבסקי עצמו בהרצוג הייתה ידועה, והוא פרסם אותה בטוריו פעמים רבות בחודשים האחרונים.

בין השאר כתב רכלבסקי כי "ישראל לא צריכה שינוי קל, ישראל צריכה מהפך. ומהפך יכול להישען רק על בסיס דמוקרטי שוויוני היסטורי. לכן אין חלופה כעת אלא יצחק הרצוג ומי ששמאלה ממנו"; "מהפכה, או בשפה דמוקרטית ‒ מהפך. ממשלת הרצוג-כחלון-לבני-גלאון יכולה להיות תוצאת מהפך ראויה"; "כל מה שצריך הוא שמי שרוצה מהפך לא יתבלבל ולא יהסס ויצביע להרצוג ‒ ומהפך יהיה".

העיתונאים איבדו את הבושה

הבעיה האתית החמורה נובעת מכך שהפובליציסט לא טרח לדווח לקוראיו על השתתפותו הפעילה במשחק הפוליטי. "לדעתנו אין שום רע בפעילות פוליטית בהתנדבות של כותבי דעות, שאינם כתבים פעילים המסקרים את התחום הפוליטי", מסר עורך 'הארץ', "ובלבד שתהיה גלויה וידועה למערכת ולקוראי העיתון".

מערכת הבחירות הנוכחית דרדרה את העיתונות הכללית בישראל לתהומות של רדידות, חוסר ניקיון כפיים והשמצות זולות. שני העיתונים המודפסים הגדולים בישראל ('ישראל היום' ו'ידיעות אחרונות') תפסו צד באופן בוטה, תוך כדי שהם מרוממים ומנשאים את המועמד היקר לליבם, ומנפחים כל מעידה של הפוליטיקאי היריב לממדים עצומים.

עיתונאים רבים שבעבר לא חשפו את דעותיהם האישיות, כדי לשמור על מראית עין של אובייקטיביות עיתונאית, הסירו את כל המגבלות והתבטאו באופן חופשי בזכות ובגנות מועמד זה או אחר. התוצאה הבלתי נמנעת הייתה ירידה דרסטית של אמון הציבור בכלי התקשורת, מה שגרם באופן עקיף לניצחונו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בבחירות למרות מסע ההשמצות עצום הממדים שהתנהל נגדו.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו