חיל האוויר עם חיל הרפואה: לוחמי 669 תרגלו לקחים מ"צוק איתן"

בזמן שלב ההכשרה, לוחמי 669 הצעירים וכוחות רפואה מבה"ד 10 תרגלו פינוי מוסק ואירוע רב נפגעים, ויישמו מסקנות מהמבצע האחרון • "שיתוף הפעולה היה הנתיב הקריטי להצלת חיים במבצע"

במרכז שדה חיטה, כשבאופק עוד ניתן לראות את יישובי הדרום הסובבים, מתגנבים לוחמי יחידת 669 ומסתווים תחת הצמחייה הסבוכה. לפתע, נתקלים הלוחמים בכוח אויב – וחלקם נפצעים. האלונקות נפרשות במהירות, והלוחמים מעניקים טיפול ראשוני בשטח ובמקביל מפנים חלק מהפצועים אל עבר המקום בו ינחת בעוד דקות ספורות מסוק הפינוי. כך נראה תרגיל חילוץ שעברו כוחות 669 וכוחות רפואה מבה"ד 10.

במהלך מבצע "צוק איתן", ביצעו כוחות הרפואה וחיל האוויר יותר מ-200 פינויי פצועים, חלקם בלב עזה. בתרגיל זה, הפינוי המוסק הראשון של לוחמי היחידה שנמצאים כעת בהכשרה, החלו ליישם לקחים מהמבצע המשותפים לחיל הרפואה ולחיל האוויר. "בצוק איתן, כמו במבצעים אחרים, שיתוף הפעולה היה הנתיב הקריטי להצלת חיים", אמר מפקד מגמת הכשרות יסוד בבה"ד 10, סא"ל שי. "במסגרת התרגיל הזה בחנו שתי סיטואציות שנתקלנו בהן גם במבצע: פינוי מוסק של פצועים לאחר היתקלות, והתמודדות עם אירוע רב נפגעים לאחר נפילת פצמ"ר בשטח כינוס".

קרא עוד:
[postim]

"הטיפול במסוק הוא הרבה יותר מסובך מאשר על הקרקע", תיאר סא"ל שי. "669 מגיעים קרוב ככל הניתן לשטח האירוע, נותנים טיפול ראשוני ולעיתים גם מציל חיים לפצועים, ולאחר מכן מעבירים אותם למטפלים הבכירים בשטח ישראל. כל הלוחמים ב669 עוברים קורס חובשים, עם התאמות מיוחדות לטיפולים מוסקים, כתנאי להמשך שירותם ביחידה".

בתרגיל הודגשו מסקנות ממבצע "צוק איתן", בפן הטיפול הרפואי. כך, למשל, המתרגלים הקפידו על סדר הטיפול בפצועים השונים לפי חומרת הפציעה, ווידאו שהפצוע הקשה ביותר הוא הראשון שיעלה למסוק. לקח נוסף שיושם בתרגיל נוגע לטיפול בתחושת הכאב. "כשפצוע זקוק לפינוי, המטרה הראשונית והחשובה ביותר היא לשמור על מצבו יציב, אולם חייבים גם להקל על כאבו", הסביר קצין ההדרכה במגמה, סגן מוטי. "יש פרוצדורות רפואיות שמלוות בכאב רב, למשל הנחת חוסם עורקים. בערכה הרפואית יש לנו אמצעים להפחתה בכאב כמו סוכריות מורפיום".

(צילום ארכיון: גרשון אלינסון – פלאש 90)

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו