סוף פסוק: בג"ץ דחה את העתירות נגד מינוי דרעי לשר בממשלה

בכך בא אל סיומו המאבק המכוער שניהלו גורמים רבים במערכת הפוליטית והאזרחית נגד שובו של יו"ר ש"ס אל החיים הפוליטיים ואל צומת קבלת ההכרעות החשובות במדינה • המערכה המשפטית גוועת כחודש וחצי לאחר שהכנסת דחתה הצע"ח של יאיר לפיד בנושא

בא אל המנוחה ואל הנחלה: 13 שנים לאחר שחרורו מהכלא ו-3 שנים לאחר חזרתו המהדהדת אל החיים הפוליטיים, יכול יו"ר ש"ס, אריה דרעי, לנשום לרווחה, לאחר שהמאבק הציבורי המכוער וההליכים הפוליטיים והמשפטיים שניהלו מתנגדיו נגד מינויו לשר בממשלת ישראל, גוועו כולם בקול ענות חלושה.

הבוקר דחו שופטי בג"ץ פה אחד, באופן סופי ומוחלט, את העתירות שהגישה התנועה לאיכות השלטון נגד מינויו של דרעי לשר. העותרים טענו כי בשל עברו הפלילי אין לאפשר לו לכהן כשר בממשלה, למרות העובדה שתקופת הקלון הארוכה אשר הושתה עליו, הסתיימה לפני יותר מ-6 שנים.

"האמת צריכה להיאמר, האיזון הנדרש במקרה דנן בין השיקולים הנוגדים הינו מורכב ואיננו נטול קשיים", כתבה השופטת אסתר חיות בהכרעת הדין, אליה הצטרפו השופטים עוזי פוגלמן וחנן מלצר. "ניתן אף לומר כי מינויו של דרעי לתפקיד שר מצוי על גבול מתחם הסבירות, אך בהינתן מכלול השיקולים שעליהם עמדנו בפירוט לעיל ובהינתן שיקול הדעת הרחב המסור לראש הממשלה בעניינים אלה, לא מצאנו עילה להתערב בו".

קרא עוד:
[postim]

על אף שההערכה הרווחת הייתה כי השופטים יבחרו לדחות את העתירות, בחודשים האחרונים שרר מתח רב בסביבתו של דרעי ובש"ס מהכרעת בג"ץ בנושא, משום שמדובר למעשה בסיטואציה חסרת תקדים – זו הפעם הראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל בה אדם שישב במאסר והושת עליו קלון שב לכהן כשר בממשלה.

מסע ציד מתוזמר של גורמים משפטיים, פוליטיים ואזרחיים

אל מסע הרדיפה נגד דרעי הצטרף לאחרונה גם היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, אשר הודיע לראש הממשלה, בנימין נתניהו, כי ההחלטה למנות את דרעי לשר בממשלת ישראל “מעוררת קשיים משפטיים, נוכח עברו הפלילי המכביד של דרעי והפגיעה באמון הציבור ובטוהר מידותיו של השלטון ובתקינות פעילותו, אשר עלולה להיגרם עקב מינויו של דרעי לשר”.

.דרעי נישא על כפיים בידי אוהדים ופעילים במוצאי הבחירות האחרונות
(צילומים: יונתן זינדל - פלאש 90)

וינשטיין הדגיש כי אמנם דרעי עומד בתנאי החוק לכהן שוב כשר, אך הוסיף כי בית המשפט העליון קבע בעבר כי קיים גם עניין של שיקול דעת. “כשירות משפטית לחוד ושיקול דעת לחוד”, ועל כן יתקשה להגן עליו בפני בג"ץ. בסופו של דבר להצהרתו של וינשטיין לא היה ערך מעשי ונציג המדינה הגן בבג"ץ על המינוי.

לצד המאבק המשפטי, התקיים גם קרב פרלמנטרי: לפני כחודש וחצי דחתה מליאת הכנסת בקריאה טרומית את הצעת ‘חוק המאבק בשחיתות הציבורית’ של יו"ר 'יש עתיד', ח"כ יאיר לפיד והצעה דומה של ח”כ מיקי רוזנטל מ'המחנה הציוני'.

לפיד ביקש לקבוע כי ראש ממשלה, שר, סגן שר, חבר הכנסת או ראש רשות מקומית שהורשעו בעבירה שיש עמה קלון, לא יוכלו להתמודד עוד בבחירות לכנסת או לרשות מקומית או לכהן בתפקיד ראש ממשלה, שר, סגן שר או ראש רשות מקומית. הצעת החוק הייתה אמורה לחול רטרואקטיבית, ושלא באופן רשמי – כל מטרתה הייתה לסכל את מינויו של דרעי לשר.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו