לאחר סערת 'חוק המסתננים': הבית היהודי הגישה חוק עוקף בג"ץ

"אין לי שום כוונה לחסל את בג"ץ. ברגע שהשופטים יבינו שהם צריכים לייצג חלקים גדולים בציבור - גם מעמדם יתחזק", טוען מגיש הצעת החוק, ח"כ סלומינסקי • החוק החדש יאפשר לחוקק מחדש חוקים שפסל בג"ץ, אך תחת מגבלות קשות

יו"ר ועדת החוקה, החוק והמשפט של הכנסת, ח"כ ניסן סלומינסקי, הניח השבוע על שולחן מזכירות הכנסת חוק שיסדיר לראשונה הליך של חקיקה מחדש לחוקים שנפסלו על ידי בג"ץ. כך חושף הבוקר העיתונאי זאב קם ב'מקור ראשון'.

"המטרה בהגשת הצעת החוק הזו היא למצוא דרך להציף את הבעיה שקיימת ביחסים שבין הכנסת ובין בית המשפט העליון", הסביר סלומינסקי. "בניגוד לאחרים, אין לי שום כוונה לחסל את בג"ץ. אני לא שם. אני דווקא רוצה לחזק אותו. זה יחזק את שופטי העליון, כי ברגע שהם יבינו שהם צריכים לייצג חלקים גדולים בציבור – גם מעמדם יתחזק".

קרא עוד:
[poistim]

הצעת החוק הוגשה בצורה של תיקון לחוק יסוד כבוד האדם וחירותו. התיקון, המכונה 'פסקת התגברות', יורה כי לכנסת תהיה אפשרות לחוקק מחדש חוק שנפסל על ידי שופטי בג"ץ, אולם תחת מגבלות קשות: אישורו של החוק שיחוקק מחדש יהיה רק על ידי רוב מיוחד של 61 חברי כנסת והוא יהיה תקף לארבע שנים בלבד, כאשר בתוכו יוכנס סעיף מפורש האומר כי החוק נחקק על אף הביקורת של בית המשפט העליון בנושא.

'חוק המסתננים': הקש ששבר את גב הגמל

השבוע עורר בג"ץ סערה רבתי במערכת הפוליטית כאשר פסל בשלישית את החוק למניעת הסתננות וקבע כי המסתננים הבלתי חוקיים המוחזקים במשמורת במתקן השהייה 'חולות', ישוחררו ממנו כעבור 12 חודשים בלבד ולא לאחר 20 חודשים, כפי שקבע החוק המתוקן בשלישית.

.70% מהמסתננים המוחזקים ישוחררו. מתקן חולות (פלאש 90)

פוליטיקאים רבים מימין קראו בעקבות פסק הדין, להגביל את כוחו של בג"ץ ולחוקק אחת ולתמיד חוק שיסדיר את מערכת היחסים המורכבת בין הרשות המחוקקת לרשות השופטת. כיום, בשל הוואקום החוקתי בנושא, נוטלים לעצמם שופטי בג"ץ את החירות לפעול ככל העולה על רוחם במסגרת פרשנות נרחבת ביותר לחוקי היסוד, ואילו הכנסת נותרת חסרת אונים.

שרת המשפטים, איילת שקד, רמזה לפני מספר ימים על הצעת החוק המסתמנת, בהודעה בה כתבה, "חשוב כי במדינה דמוקרטית מתוקנת הגדרת הסמכויות והתפקידים בין הרשויות תהיה ברורה". שקד אף ציטטה את דבריו של שופט בית המשפט העליון, ניל הנדל, אשר התנגד לפסק הדין שניתן השבוע בעניין חוק המסתננים וכתב בדעת המיעוט כי ״נפגם השיח בין בית המשפט לכנסת".

לדבריה, "לא היינו צריכים להגיע לדיון שלישי בסוגיית חוק ההסתננות, וידיה של הרשות המחוקקת לא היו צריכות להקשר באופן בו נקשרו – זוהי הסיבה לנחיצותו של חוק יסוד החקיקה, שיביא להסדרת הסמכויות בין הרשות המחוקקת והשופטת".

(צילום התמונה הראית: יוסי מזרחי – פלאש 90)

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו