אהוד ברק: אשכנזי, יעלון ושטייניץ מנעו תקיפה באיראן ב-2010-2012

מי ששימש כשר הביטחון בממשלת נתניהו השנייה, מתאר לראשונה את השתלשלות האירועים שמנעו לבסוף מנתניהו וממנו להוביל את הצבא לתקוף את מתקני הגרעין של איראן • לדבריו, השרים יעלון ושטייניץ תמכו עקרונית במהלך, אולם ברגע האחרון חזרו בהם וטרפדו אותו

בספר ביוגרפי חדש על חייו ופועלו של ראש הממשלה ושר הביטחון לשעבר, אהוד ברק, נחשפים הוויכוחים הגורליים בצמרת המדינית-ביטחונית של ישראל, בשאלה האם לתקוף את מתקני הגרעין של איראן בתקופת ממשלת נתניהו השנייה.

בחדשות 2 נחשפו ההקלטות של שיחותיו הארוכות של אהוד ברק עם מחברי הספר, בהן הוא מתאר את השתלשלות העניינים מנקודת מבטו. לפי ברק, בשנים 2009-2010 הגיעו ראש הממשלה בנימין נתניהו והוא למסקנה שיש לתקוף בהקדם האפשרי את מתקני הגרעין של איראן ולהשמידם, בטרם תיכנס תכנית הגרעין ל'מרחב החסינות', אשר ימנע פגיעה במתקנים מחשש לנזק רדיואקטיבי סביבתי אשר יגרום לנפגעים אזרחיים רבים באיראן.

"ברגע המכריע בעצם, התשובה של צה"ל הייתה, שהיכולת שהצטברה לא עוברת את הסף שהרמטכ"ל יכול להגיד 'זה מבצעי'", סיפר ברק על הדחיות הראשונות שאירעו כאשר ביקשו נתניהו והוא לאשר את התכנית ב'שמינייה' המפורסמת – פורום השרים החשאי בו התקבלו ההחלטות הגורליות בענייני ביטחון.

קרא עוד:
[postim]

לדבריו, הרמטכ"ל דאז, גבי אשכנזי, הבין שכדרג מקצועי הכפוף לדרג המדיני, הדרך היחידה שלו למנוע את התקיפה, לה התנגד, היא לספר לשרים שהצבא עדיין אינו מוכן לפעולה. "רמטכ"ל צריך להגיד שיש יכולת מבצעית. התשובה לא הייתה חיובית, אי אפשר היה להוציא מהם את צירוף המילים הזה", הסביר ברק.

המתנגדים: ישי, מרידור, יעלון ושטייניץ

ב-2011 עלה הנושא שוב באופן רציני על סדר היום. למרות התנגדותם המקצועית של רוב בכירי מערכת הביטחון ובהם הרמטכ"ל בני גנץ, ראש המוסד וראש השב"כ. "ביבי, אני וליברמן תומכים בפעולה וגם בבשלות ללכת להציג את זה לשמינייה. השמינייה מרכזת את כל האנשים שההבנה שלהם בנושא הזה יותר עמוקה, כולל שני אנשים שמתנגדים. ביבי היה אמור לוודא בשיחות ארוכות מאוד, הוא עשה עם כל אחד מהם שיחות ארוכות, עם בוגי ועם שטייניץ, ואז בשלב מסוים בהתייעצויות בינינו ביבי אמר, הם תומכים, זה בסדר", תיאר שר הביטחון לשעבר.

ברגע האמת, כשהציג הרמטכ"ל בפני ה'שמינייה' בפרוטרוט את הסיכונים הרבים בפעולה, אליה התנגד, חזרו בהם שטייניץ ויעלון מתמיכתם ובכך טרפדו את הפעולה, כך לדברי ברק. מבין חברי השמינייה היו שני מתנגדים מובהקים נוספים – השרים אלי ישי ודן מרידור, כך שכשמספר המתנגדים עלה ל-4, שוב לא היה רוב לתומכים בתקיפה.

ב-2012, כשתכנית הגרעין האיראנית התקדמה בצעדים מסוכנים וכשהיה ברור כי הצבא השלים את הכנותיו, ניסו ראש הממשלה ושר הביטחון לחדש את הדיונים על תקיפה מידית, אולם בשל תרגיל צבאי גדול משותף עם האמריקנים, שלא היה ניתן לדחותו בשום אופן, העניין הפך ללא רלוונטי.

(צילום ארכיון: מרים אלסטר – פלאש 90)

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו