לאבו מאזן נמאס: פורש מראשות אש"ף וייתכן שבקרוב גם מהנהגת הרשות

לדברי מקורביו, יו"ר הרשות הפלסטינית מאוכזב מחוסר תפקודם של אש"ף ופתח' ומתוסכל עמוקות מהקיפאון המדיני • המשמעות המדינית-ביטחונית: סיומו האפשרי של שיתוף הפעולה הביטחוני בין מנגנוני הביטחון של הרש"פ לכוחות הביטחון הישראליים

פצצה פוליטית ברמאללה: יו"ר הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס, מתכוון לפרוש בקרוב מתפקידו כיו"ר הארגון לשחרור פלסטין (אש"ף) – הארגון המייצג של כל הפלסטינים בשטחי יהודה, שומרון ועזה. מקורביו אומרים כי זהו הצעד הראשון בדרך לפרישה סופית מהחיים הפוליטיים.

המשמעות היא תחילת סוף שלטונו הממושך של אבו מאזן, השולט בפלסטינים כדיקטטור מאז מותו של יאסר ערפאת, לפני יותר מ-10 שנים. מכיוון שהרשות הפלסטינית היא ישות זמנית הקיימת מכוח הסכמי הביניים באוסלו, יו"ר אש"ף הוא באופן רשמי מנהיג הפלסטינים בגדה המערבית.

מקורבים לאבו-מאזן אומרים כי החלטתו של המנהיג הישיש בן ה-80 נובעת מאכזבתו מתפקודם הכושל של אש"ף וארגון פתח', אשר לא מצליחים להניע מהלכים שיקדמו את הקמת המדינה הפלסטינית, למרות המאמצים הכבירים מצדו. תסכולו העמוק יותר של עבאס נובע מממשלת ישראל, המטרפדת לתפיסתו באופן שיטתי כל סיכוי להסדר מדיני.

קרא עוד:
[postim]

פורש נוסף הוא ככל הנראה הממונה על המשא והמתן עם ישראל, סאיב עריקאת, הנחשב לסמן נצי בהנהגה הפלסטינית. עריקאת, המכהן כיום כיו"ר הוועד הפועל של אש"ף, הודיע כי לא יתמודד על תפקידו שוב בבחירות הפנימיות שייערכו בעוד כשבועיים ואף לא יתמודד על מקום רגיל בוועד. הוא גם שוקל שלא להתמודד על מושב בוועד המרכזי של תנועת פתח', בעוד מספר חודשים.

פרישתו המידית של עריקאת מתפקיד יו"ר הוועד הפועל, עשויה להיות יריית הפתיחה במאבק מי יהיה יורשו של אבו מאזן, משום שהתפקיד היוקרתי נחשב למקפצה לנשיאות. עד כה, ההנחה הרווחת הייתה כי אבו מאזן מטפח את עריקאת כיורשו, לאחר שטרח לסלק מעמדות ההשפעה את כל מתנגדיו – בהם ג'יבריל רג'וב, מוחמד דחלאן ויאסר עבד-רבו.

.מנגנוני הביטחון הפלסטיניים (צילום: עיסאם רימאווי - פלאש 90)

ההשפעות וההשלכות: התחדשות העימותים בהיקף נרחב

קשה להפריז במידת ההשפעה של פרישתו האפשרית של אבו-מאזן על המצב הביטחוני בשטחים ועל מדינת ישראל כולה. למרות עברו כמכחיש שואה וכטרוריסט בכיר ולמרות הרטוריקה הלוחמנית והאנטישמית שלו כיום, יו"ר הרשות הפלסטינית מורה למנגנוני הביטחון שלו לשתף פעולה באופן מלא עם כוחות הביטחון הישראליים באופן שוטף ומלא.

ההיסטוריה הלא-רחוקה הוכיחה כי גם בזמני השפל הכי קשים בשנים האחרונות ביחסי ישראל-הפלסטינים, כמו בעת מבצע 'צוק איתן' בעזה או קריסת המו"מ שהוביל ג'ון קרי, שיתוף הפעולה הביטחוני לא נפגע כלל. במערכת הביטחון מחשיבים את אבו-מאזן כגורם המרכזי במניעת פריצתה של אינתיפאדה נוספת בהיקף נרחב.

יורשו של אבו-מאזן, יהיה מי שיהיה, עשוי שלא להמשיך את שיתוף הפעולה ולהחליט על עימות כולל עם ישראל. תרחיש אפשרי נוסף הוא כי מאבקי ההנהגה בצמרת הרשות יגרמו לאנרכיה ולהתפרקותם של מנגנוני הביטחון, מה שעלול לגרור את עלייתם של חמאס והג'יהאד האסלאמי ביהודה ושומרון והסלמה דרמטית בכל האזור.

(צילום התמונה הראשית: פלאש 90)

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו