שר הבריאות ליצמן מקדם כרטיס אחיד המאגד את כל המידע הרפואי האישי

מערכת שיתוף מידע של בתי החולים פועל כיום ומהווה מודל בינלאומי להצלחה • נציג מטה הסייבר הלאומי: "התרחיש המאיים הוא שמישהו ירצה לשנות את הנתונים במאגר המידע. כרטיס אישי עדיף" • מנהל חדר מיון באיכילוב: "היום אין תירוצים ואי אפשר להגיד 'לא ידעתי' כי הטכנולוגיה מאפשרת לי לדעת את כל הפרטים"

בדיון שהתקיים היום בוועדת המדע והטכנולוגיה בנושא שיתוף מידע בין מערכות הבריאות במטרה להציל חיים, הודיע שר הבריאות, ח"כ יעקב ליצמן שבכוונתו לקדם בהליך תקנות את נושא שיתוף המידע הרפואי בין מערכות הבריאות במטרה להציל חיי אדם.

השר ליצמן, הציע יוזמה חדשה, לפיה משרד הבריאות בוחן מהלך של כרטיס רפואי לכל מטופל שיהיה תקף בכל מוסדות הרפואה. שר הבריאות יעקב ליצמן העלה את הנושא בישיבת הממשלה ובמסגרת ועדת המדע והטכנולוגיה.

רעיון כרטיס רפואי אחיד הוא, שלכל אדם יהיה כרטיס אישי אשר יכלול את כל המידע הרפואי כולל בדיקות, צילומים, אלרגיות, תרופות והמידע יהיה אצל האדם עצמו, כך בעת חירום ידעו מה הרגישויות של האדם, אילו תרופות נוטל, ויוכלו להציל את חייו. השר הבהיר כי התועלת בכרטיס רפואי אחיד היא שגם בארועים שאינם ארועי חירום, המטופל לא תמיד יודע את רשימת התרופות להן הוא רגיש בעל פה או לא תמיד זוכר את כל המידע הרפואי אודותיו ונשיאת כרטיס רפואי אשר יהיה תקף בכל מוסדות הרפואה יהווה פתרון חשוב לבריאות המבוטח ולטיפול מיטבי בו.

"מידע הוא חצי טיפול רפואי. אם יש את כל המידע קל יותר לרפא אנשים ולכן אעשה כל שביכולתי לקדם הנפקה של כרטיס אישי רפואי לכל מטופל, תוך התחשבות בפרטיות ובזכויותיהם של החולים". בינתיים, אמר ליצמן, אנחנו עושים שיתוף מידע.

השר ליצמן ויור הוועדה מקלבשר הבריאות יעקב ליצמן ויו"ר ועדת המדע אורי מקלב, היום

מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב הוסיף כי יש רופאים בכירים במערכת הבריאות שעושים שימוש יומיומי במערכת שמשתפת מידע ומעידים שהיא מצילת חיים. לדבריו, בעבר המידע היה מפוזר אצל גורמים שונים, מה שגרם לפגיעה ברצף הטיפולי וחוסר מעבר של מידע מבתי החולים לקופות החולים, בעיקר לאחר אשפוז של המטופל. "אנחנו מפתחים את הדור הבא של שיתוף המידע ולרגלינו כל הזמן הערך של שמירת הפרטיות והסודיות הרפואית". בר סימן הסביר שהמערכת הקיימת היום, מחברת את כל השחקנים ומאפשרת לרופאים לצפות במידע המאושר לצפייה כגון, בדיקות, תרופות והיסטוריה רפואית.

קרא עוד:
[postim]

פרופ' רן בליצר משירותי בריאות כללית הסביר שבמדינות אחרות לוקחים את המערכת שפותחה פה בישראל ומתייחסים אליה כאות ומופת של הנגשת מידע לרופא בזמן הנכון. "המערכת לא מושלמת ולא ניתן להנגיש את המידע לרופא פרטי שאינו מחובר לרשת לאומית. ברוב המכריע של הטיפולים שמבוצעים בתוך המערכת, המערכת נותנת מענה ואין לה תחליף. הרבה חיים ניצלו בשנים האחרונות בעקבות הנגשת המידע לרופאים בזמן הנכון".

נציגת ההסתדרות הרפואית ד"ר תמי קרני ביקשה לחשוב על כל הצדדים שבשמירה על הפרטיות. "אנחנו תומכים בכרטיס שיהיה בידי מטופל וכשהוא בא לרופא הוא יבחר אם להעביר אותו לרופא או לא. זה יאפשר לו לקבל טיפול טוב בכל מקום שיפנה אליו וייתן לו שליטה מלאה למי יראה את האינפורמציה. צריך לדאוג גם שהחוק לא יאפשר לרופאים שאינם הרופאים המטפלים להיכנס למידע הרפואי".

מנהל חדר מיון בבית חולים איכילוב פרופ' מנחם הלפרין אמר כי המערכת אינה מספיק מפורטת היום "אנחנו חוזרים על בדיקות כי חלק מהמידע אינו זמין לנו. אם אראה צילום שנעשה בעבר, אני אסמוך עליו וכך גם על בדיקות המעבדה. אם תוצאות הבדיקות אינן זמינות לנו ואין לנו אפשרות לצפות בהן, אנחנו נחזור עליהן במיון. עולם חדר המיון, הוא עולם של חוסר וודאות וחוסר זמן. היום אין תירוצים ואי אפשר להגיד 'לא ידעתי' כי הטכנולוגיה מאפשרת לי לדעת את כל הפרטים".

נציג מטה הסייבר הלאומי מר טל שטיינהרץ אמר כי הוא תומך בהנפקת כרטיס אישי שיאפשר שמירה על אבטחת המידע. "התרחיש המאיים הוא שמישהו ירצה לשנות את הנתונים במאגר המידע". יו"ר הועדה ח"כ אורי מקלב אמר "אתגר הסייבר, הוא אחד האתגרים הגדולים שאנחנו מתמודדים איתו. הכרטיס האישי נותן הגנה טובה יותר. מקלב סיכם את הדיון ואמר "המסר שיוצא מהדיון הוא, שהכרטיס הרפואי האישי יהיה וולונטארי".

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו