"עשרות בניינים בביתר נמצאים בסכנה משפטית בשל טענה לבעלות ערבית"

בצל פרשת עמונה חושף ראש עיריית ביתר, מאיר רובינשטיין, כי גם חלקים בעירו נמצאים בסכנה בשל טענות לבעלות ערבית • "אני מקווה שלא נצטרך להגיע למצב של 'עמונה 3', הוא אומר בדאגה

בצל פרשת עמונה ופסיקת בית המשפט בענין, רומז הבוקר ראש עיריית ביתר מאיר רובנישטיין על דרמה משפטית דומה המתנהלת מאחורי הקלעים בהתייחס למספר מבנים בביתר עילית.

רובינשטיין שבראיון ל'קול ברמה' התבקש להתייחס למצוקת הדיור החרדית, קרא בתחילה לממשלה "לשחרר לשיווק באופן מיידי את כל מלאי הדירות לשיווק הקיימים בביתר, מתוכם כ-1000 יח"ד הניתנים לשיווק באופן מיידי".

רובינשטיין סובר כי העובדה שחל שינוי בהנהגה בארה"ב מהווה הזדמנות חסרת תקדים להקלה במצוקת הדיור החרדית. יחד עם זאת הוא קורא לאמץ את קריאתו של ליברמן מאתמול 'לבנות רק בגושי ההתיישבות'. זאת בנימוק שחייבים להציל את מה שניתן.

"אף כי בשנים האחרונות אישרנו תוכניות תב"ע למכביר, אולם לנו כעיריה אין שום סמכות חוקית לשווק את אותם יח"ד, כל הקרקעות בביתר הינם קרקעות מדינה שרק משרד השיכון באמצעות ממ"י באישור הדרג המדיני יכולים להביא לשיווקם". אומר רובינשטיין.

רובינשטיין חושף, כי בביתר עילית ישנם עשרות מבנים שתושבים פלסטינים טוענים לבעלות על השטח, אלא שבביתר בניגוד לעמונה פועלים בענין בשום שכל".

"זה קורה היום בביתר עילית על חלקים של בניינים בנויים ומתנהלים משפטים על ידי מדינת ישראל, על שטח מאוד נרחב של עשרות בניינים, כשהדיון על כך מתנהל במנהל ובבית המשפט ולא בתקשורת", יחד עם זאת הוא מבקש להמעיט את השיח בענין ומוסיף "נקווה שלא נגיע למצב של עמונה".

נזכיר, כי אמש דווח על תוכנית שעשויה להעניק פיתרון ולפתור אחת ולתמיד את סוגיית הטענות לבעלות מצד פלסטינים בשטחי יו"ש, על פי התוכנית אותה מגבש היועץ המשפטי לממשלה עו"ד אביחי מנדלבליט, הרי שעתירות לבעלות על קרקע או שאר תלונות שיעלו בנושאי קרקעות ביו"ש בכלל, יופנו לטריבונל מיוחד שיוקם לצורך זה ביו"ש, מה שיחליף את הצורך לעתור לבג"צ.

'טריבונל' משמעו בית דין מיוחד שמורכב מאנשים שאינם אנשי משפט, ועם זאת בעלי סמכות גבוהה. הטריבונל עשוי לשמש כערכאה ראשונה ולהחלטותיה תוקף מינהלי. לאחר שמיעת העדויות וקבלת החלטה, ניתנת האפשרות לערער לבג״צ.

היתרון בהקמת רשות שכזו, שדי בהחלטת ממשלה ואין צורך בחקיקה. מנדלבליט סובר כי היוזמה תמנע מישראל את הביזיון במרחב הבינלאומי ומביא לראיה את קפריסין, שם נוסתה התכנית ואף זכתה לתמיכת הקהילה הבינלאומית.

יתרון נוסף שבהחלטה שכזו אם תתקבל, נובע מהעובדה כי לאותו גוף שיוקם תהיה הסמכות לדרוש מהעותרים להציג בפניו בפועל את אותם פלסטינים הטוענים לבעלות על הקרקע. מה שבג"צ נמנע מלדרוש עד כה.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו