Yonatan Sindel/Flash90

שתי מדינות לשני עמים? הישראלים פחות תומכים ברעיון

על פי הסקר, יש עדיין יותר תומכים בפתרון ממתנגדים לה, אך בקרב הציבור בישראל קיימת ירידה באחוז המעוניינים בהקמת מדינה פלסטינית. עוד בסקר: אילו תמריצים עשויים לשנות את עמדת המתנגדים לשתי מדינות?

כמחצית מהישראלים (53%) ומהפלסטינים (52%) תומכים בפתרון שתי המדינות, כך עולה מסקר חדש המתפרסם היום (שלישי). עם זאת, השוויון בעמדות משקף מגמות הפוכות: בעוד שאצל הפלסטינים מדובר בעלייה של 8% לעומת דצמבר 2016, אצל הישראלים מדובר דווקא בירידה של 2% באותה התקופה.

הסקר, שפורסם על ידי מרכז תמי שטיינמץ למחקרי שלום באוניברסיטת תל אביב והמרכז הפלסטיני למדיניות ולמחקרים ברמאללה, בוצע ביוני ובתחילת יולי האחרונים, במימון האיחוד האירופי. לסקר השיבו 1,200 פלסטינים בגדה המערבית וברצועת עזה ו-900 ישראלים, עם מדגמים מורחבים של מתיישבים וערביי ישראל.

עם זאת ניתן ליצור שינוי בעמדות, לפי הסקר, באמצעות הוספת תמריצים להסדר בין הצדדים: כשלישי עד מחצית מהמתנגדים בשני הצדדים לפתרון שתי המדינות שינו את דעתם והפכו לתומכים בו לאחר שנאמר לישראלים כי במסגרת הסדר הפלסטינים יתחייבו למחוק ביטויי הסתה מספרי לימוד והכרה במדינת ישראל, ואילו לפלסטינים נאמר כי ישראל תתחייב לשחרר אסירים פלסטינים ולהכיר בנראטיב ההיסטורי של העם הפלסטיני.

עוד עולה מהסקר כי בשני הצדדים מאמינים כי הרחבת ההתנחלויות הפכה את פתרון שתי המדינות לבלתי ישים, דבר המעלה באופן ישיר את ההתנגדות לפתרון. במקביל, בשני הצדדים ישנה חשדנות כלפי הצד השני: רק 13% מהפלסטינים סומכים על היהודים, ופחות מ-20% מהישראלים היהודים סומכים על הפלסטינים. 78% מהפלסטינים העידו כי לישראל שאיפת השתלטות על כלל השטח בעוד ש-62% מהיהודים הישראלים מאמינים זאת לגבי הפלסטינים. מעניין לציין כי בשני הצדדים מאמינים כי זוהי דעת המיעוט בחברה שלהם.

כשהוצבו לנסקרים שלוש אפשרויות לפתרון הסכסוך – מדינה שוויונית לשני העמים, מדינת אפרטהייד לא-שוויונית ותרחיש קיצון בו עם אחד מגרש את השני – בין 10%-15% בכל אחד מהצדדים תמכו באחד הפתרונות. פתרון של קונפדרציה בין שתי מדינות, ישראל ופלסטין, זכה לתמיכה מרשימה של 32% מהישראלים ו-37% מהפלסטינים, כשערביי ישראל הביעו תמיכה נלהבת של 61% בפתרון מסוג זה (לעומת 26% בלבד מהישראלים היהודים).

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו