Olivier Fitoussi/Flash90

מנדלבליט לבג"ץ: יש להאריך את חוק הגיוס עד לכהונת הכנסת הבאה

מנדלבליט הודיע לבג"ץ כי הוא מבקש לדחות את פקיעת החוק עד שלושה חודשים לאחר הבחירות. זאת על בסיס סעיף 38 לחוק יסוד הכנסת הקובע כי חוק שתוקפו פג בסמוך לפיזור הכנסת יוארך אוטומטית. התנועה לאיכות השלטון הודיע כי תתנגד לארכה

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הודיע לבג״ץ כי הוא מבקש לדחות את תפוגת חוק הגיוס לתחילת חודש יולי. מנדלבליט טוען כי עמדת המדינה היא להאריך את תוקפו של חוק הגיוס עד שלושה חודשים מכינון הכנסת הבאה – יולי 2021, זאת על בסיס סעיף 38 לחוק יסוד הכנסת הקובע כי חוק שתוקפו פג בסמוך לפיזור הכנסת יוארך אוטומטית.

בהודעה מטעם משרד המשפטים נכתב כי "על פי החלטות בג"ץ בעקבות הקדמת הבחירות לכנסת ה-21, ה-22 וה-23, לפיהן סעיף 38 לחוק יסוד הכנסת חלה בענייננו, הרי שבטלות פרק ג' תיכנס לתוקף ביום 6.7.2021, וזאת בתום 3 החודשים הראשונים לתקופת כהונתה של הכנסת ה-24".

סעיף 38 מורה כי כל חוק שהיה פוקע בשני החודשים האחרונים לכהונת הכנסת היוצאת, או תוך 4 חודשים לאחר שהחליטה להתפזר, או תוך 3 החודשים הראשונים לכהונתה של הכנסת הנכנסת – יעמוד בתוקפו עד לתום 3 החודשים האמורים. "למען הסר ספק ולשם הוודאות המשפטית, המדינה מציעה שביהמ"ש יקבע כך בהחלטתו באופן מפורש", הוסיף היועמ"ש וטען כי בשלוש הפעמים האחרונות שהבחירות הוקדמו, קבע בג"ץ כי הסעיף חל גם במקרה זה.

כזכור, תוקפו של חוק הגיוס פקע אמש בחצות, משלא נקבעה בכנסת הסכמה למתווה גיוס חדש, וזאת על פי פסק דין שקבע בג״ץ. התנועה לאיכות השלטון הודיע כי תתנגד לארכה שמציע היועמ״ש: ״הסעיף שהמדינה נתלית בו וטוענת לאי בטלות החוק – אינו תקף מכיוון שהחוק נפסל בתוקף פסק דין של בית המשפט. התנועה תתנגד לבקשת הארכה התשיעית במספר והחריגה במיוחד של המדינה". לטענתם, ״סעיף 38 לחוק יסוד הכנסת לא יכול לחול אוטומטית על בטלות של חוק שנקבע לגביו על ידי בית המשפט שהוא לא חוקתי ופוגע בזכויות יסוד״.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו