צילום: נשיאות צרפת

מניין ההרוגים בפיצוץ בביירות עלה ל-145; נשיא צרפת הגיע ללבנון והבטיח סיוע

נשיא צרפת, המנהיג הראשון שמגיע לעיר החרבה, אמר כי "לבנון לא לבד", אך הזהיר מפני המשך "שקיעתה" והתנה את הסיוע ברפורמות. בהמשך הבטיח לאזרחים: "העיר תיבנה מחדש - לא אתן לכספי הסיוע ליפול לידיים מושחתות". הערב עצרה לבנון 16 עובדים בנמל שבו היה הפיצוץ.

משרד הבריאות הלבנוני פרסם כי מניין ההרוגים בפיצוץ האדיר שהתרחש שלשום בביירות עומד כעת על 145 בני אדם וכי מספר הפצועים נמצא מעל 6,000 בני אדם. עוד דווח כי יש עשרות נעדרים שקיים חשש לחייהם. צוות סיוע רפואי מצרפת שהגיע הבוקר לביירות אמר לכלי התקשורת המקומיים כי קיים סיכוי טוב למצוא ניצולים נוספים בין ההריסות.

נשיא צרפת, עמנואל מקרון, ביקר היום נחת היום בלבנון וביקר במוקד האסון בביירות והתקבל בקריאות "מהפכה" ו-"נשיא לבנון, מישל עון, טרוריסט". בתיעוד מהביקור נראים אזרחים לבנונים המתקהלים סביב מקרון וצועקים, בזמן שמראיין מסביר למקרון: "הם אומרים מהפכה, אדוני הנשיא". נשיא צרפת והשיירה שלו נאבקו לצאת מהקהל.

בתגובה, הבטיח המנהיג הצרפתי הבטיח לקהל הזועם כי "ביירות המרוסקת תיבנה מחדש. הסיוע לא ייפול לידיים מושחתות". לאחר שביקר באזור הנמל ההרוס, הבטיח לשלוח אספקת ציוד רפואי למדינה. מאוחר יותר נפגש עם נציגי המפלגות השונות במדינה והציע כאמור את פרטי התכנית עמה הגיע.

נשיא צרפת לא חסך בביקורת כלפי מנהיגי לבנון – והדגיש את הצורך במאבק בשחיתות. "לרשויות בלבנון יש אחריות היסטורית במשבר הנוכחי", ציין מקרון. "המדינה שנפגעה במשבר תמשיך לשקוע, אלא אם מנהיגיה יבצעו רפורמות". עוד הוסיף נשיא צרפת כי "זה משבר פוליטי, מוסרי וכלכלי שהקורבן הראשון שלו הוא האוכלוסייה הלבנונית".

בביירות פרצו הערב עימותים בין מפגינים לכוחות הביטחון בעיר. המפגינים, שזועמים על השחיתות ומאשימים את הממשלה באסון, ניסו לפרוץ לבניין הפרלמנט.

לפני תחילת העימותים הודיעה לבנון ש-16 בני אדם נעצרו בעקבות הפיצוץ, עד כה נחקרו 18 איש על אחריותם האפשרית למחדל שהביא לאסון. העצורים הם עובדי נמל, אנשי רשות המכס וגורמים שאחראים על התחזוקה בהאנגר מספר 12, שבו נשמרו במשך שש שנים 2,750 טונות של אמוניום חנקתי. "16 אנשים נלקחו למעצר כחלק מהחקירה", אמר הערב פאדי אקיקי, נציג הממשלה בבית המשפט הצבאי. הוא לא מסר את שמות העצורים, והוסיף שחקירת האסון נמשכת.

לא ברור כמה תמיכה תקבל לבנון, לאור המערכת המושחתת והמשותקת שלה וההשפעה האיראנית דרך חיזבאללה, שהרחיקה את מדינות המפרץ ואת ארצות הברית. מושל ביירות, מרוואן עבוד, אמר לערוץ הסעודי אל-חדת' כי ההפסדים מהפיצוץ מוערכים בין עשרה ל-15 מיליארד דולר. לבנון כבר הייתה על סף קריסה לפני האסון, עם חוב עצום, שיעורי אבטלה גבוהים וצניחה חופשית של הלירה, שהובילה למחיקת חסכונותיהם של האזרחים.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו