בקרוב: "יוסי איחר הבוקר בגלל המטען הגנטי שלו"

מדענים מוכיחים כי הקימה המאוחרת בבוקר אינה תוצאה לעצלות אלא של... פגם גנטי. נשאים של הגן ABCC9 ? תמשיכו לישון

עורו כבר: יש אנשים שקמים מאוחר בבוקר, ומגיעים בשניה האחרונה טרוטי עיניים לתפילת שחרית. אם עד עכשיו חשבתם שהדבר נובע מעצלות – כדאי שתחשבו שוב. מדיווח בבי.בי.סי שמתבסס על מחקר נרחב, מתברר כי הבעיה נובעת בין היתר מנטייה גנטית שקיימת אצל ה'מאחרים לקום'.

חוקרים מאוניברסיטת אדינבורו ומאוניברסיטת לודוויג מקסימיליאן במינכן בדקו למעלה מעשרת אלפים איש וגילו כי נשאי הגן ABCC9 זקוקים ל-30 דקות שינה ומעלה, יותר מאשר אלה שאינם נושאים אותו.

על פי המחקר, אחד מכל חמישה אירופאים נושא את הגן. המשתתפים במחקר נדרשו לדווח כמה זמן ישנו ולספק דגימת דם לצורך בדיקת דנ"א. המחקר בדק תושבים מסקוטלנד, קרואטיה, הולנד, איטליה, אסטוניה וגרמניה.

הם התבקשו לתאר את מנהגי השינה שלהם בימים "פנויים", בהם לא היה עליהם לקום לעבודה, או לעבוד במשמרות. החוקרים הצליבו את הנתונים שהתקבלו בבדיקות הגנטיות, וגילו שבעלי הגן ABCC9 זקוקים לשעות שינה נוספות לממוצע הנורמה, שהוא שמונה שעות בלילה. לאחר מכן, בחנו החוקרים את השפעת הגן גם על זבובי פירות.

תורת הגנטיקה

הגן ABCC9 קשור למנגנון שחש את רמות האנרגיה של התאים בגוף. לדברי החוקרים, "התגלית היא פתח לתחום חדש במחקר השינה, כולנו תקווה שבהמשך המחקר נצליח לקבוע כיצד בדיוק הגן מווסת את משך השינה של בני האדם".

בני אדם מבלים כשליש מחייהם בשינה", אמר ד"ר ג'ים וילסון מהמרכז למדעי הבריאות באדינבורו בראיון לרשת הבריטית: "הנטייה לישון יותר או פחות היא בדרך כלל משפחתית, אף שצורכי השינה מושפעים לעתים קרובות מנתונים כגון גיל, עונות השנה, מיקום גיאוגרפי ושעון ביולוגי. לתגליות אלה על אודות הביולוגיה של השינה תהיה חשיבות רבה בחקירת השפעת דפוסי השינה על הבריאות הכללית".

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו