אפקט טראמפ: צניחה של 40 אחוז במספר המהגרים ממקסיקו

עוד לפני שהתחילו לבנות את החומה בגבול ארצות הברית - מקסיקו, עצם הנחישות של טראמפ לפעול נגד המהגרים הבלתי חוקיים, הביא לירידה דרסטית של ארבעים אחוז! במספר ניסיונות הברחת הגבול. המקסיקנים התחילו לחדור לקנדה, וגם שם לא מעוניינים בהם

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נשמע נחוש לקיים את הבטחת הבחירות שלו להקים חומה לאורך הגבול עם מקסיקו, אך עוד בטרם הונחה האבן הראשונה נראה כי להצהרותיו של טראמפ יש כבר השפעה מידית וממשית בשטח.

לפי נתוני המשרד לביטחון המולדת בארה"ב, 18,762 אזרחי מקסיקו נתפסו בדרכם לארה"ב במהלך פברואר 2017 – החודש המלא הראשון של טראמפ כנשיא. זוהי ירידה של 38 אחוזים בהשוואה למספר המקסיקנים שביקשו להיכנס לארה"ב בפברואר 2016, תחת ממשל אובמה. בנוסף, בין ינואר לפברואר 2017 חלה ירידה של 40 אחוזים במספר המקסיקנים שנתפסו בדרכם לארה"ב, בעוד שבשנים קודמות ההגירה ממקסיקו דווקא התגברה באותם חודשים, בשיעור של 20-10 אחוז. מטבע הדברים, הירידה במספר המקסיקנים שנתפסו במהלך ניסיונם להסתנן לארה"ב מעידה בהכרח גם על ירידה במספר אזרחי מקסיקו שמנסים מלכתחילה להיכנס לתחומיה של השכנה מצפון.

מהנתונים ניכר גם כי מקסיקנים רבים זיהו מבעוד מועד את הקשיים הצפויים על כניסתם של מהגרים לא חוקיים למדינה כתוצאה ממדיניותו של טראמפ, וביקשו לנצל את סוף ימי כהונתו של הנשיא אובמה כדי להסתנן לארה"ב. בתקופה שבין 1 באוקטובר 2016 ועד 20 בינואר 2017, יום השבעתו של טראמפ, נתפסו 157 אלף מקסיקנים שעשו את דרכם לארה"ב – עלייה של 35 אחוז לעומת התקופה המקבילה שנה קודם לכן.

במקביל לצניחה במספר המהגרים הלא־חוקיים שמבקשים להיכנס לארה"ב, מספר המקסיקנים שמתדפקים על דלתותיה של קנדה מצוי בנסיקה. לפי נתוני רשות הגבולות הקנדית, בחודשיים הראשונים של שנת 2017 (מ־1 בינואר ועד 8 במרץ) גורשו 444 אזרחי מקסיקו שביקשו להיכנס לקנדה – נתון הגבוה פי עשרה ממספר המקסיקנים שלא הורשו להיכנס לקנדה בתקופה המקבילה בשנת 2016. נתון מדהים נוסף שמעיד על עוצמת התופעה הוא כי בכל אחת משלוש השנים האחרונות גורשו מקנדה פחות מקסיקנים מאשר בחודשיים הראשונים של השנה הנוכחית. בכל שנת 2016, לדוגמה, גורשו מקנדה 410 מקסיקנים, ב־2015 הנתון עמד על 351, וב־2014 על 399.

הקורלציה בין הירידה במספר המקסיקנים שמבקשים להסתנן לארה"ב ובין העלייה בקרב מי שמנסים את מזלם בקנדה איננה מקרית. אזרחים מקסיקנים שביקשו להיכנס לקנדה אמרו לסוכנות הידיעות 'רויטרס' כי התכוונו בתחילה להגר לארה"ב, אך ויתרו על המאמץ כתוצאה ממדיניות ההגירה הנוקשה של טראמפ. אגב, מסקר של 'רויטרס' עולה כי אזרחי קנדה אינם נלהבים במיוחד מהאורחים החדשים ממקסיקו. על פי הסקר, 48 אחוז מהקנדים תומכים בגירוש מיידי של המהגרים המקסיקנים שהגיעו לאחרונה למדינה באופן בלתי חוקי, בעוד 36 אחוז תומכים בהישארותם. מדובר בנתונים דומים לאלו של ארה"ב, שבה מחצית מהאזרחים תומכים בגירוש מהגרים לא חוקיים.

לדברי ג'ון קלי, הממונה על המשרד לביטחון המולדת בממשל טראמפ, "הירידה במספר המהגרים הלא חוקיים שמנסים להגיע לארה"ב מצביעה על שינוי מגמה. השינוי נובע בעיקר מהצו הנשיאותי בנושא ההגירה ומהפעולות שהממשלה נוקטת כדי להצר את צעדיה של ההגירה הבלתי חוקית".

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו