בריטניה: עשרות אלפים מפגינים נגד הברקזיט

בהפגנות בלונדון ואדינברו יצאו מתנגדי הפרישה מהאיחוד האירופי להפגנת כוח ראשונה מאז ההפסד במשאל העם בשנה שעברה • בכינוס לציון 60 שנים להקמתו של האיחוד האירופי, קרא נשיא מועצת האיחוד: "אירופה תהיה מאוחדת – או לא תהיה כלל".

עשרות אלפי מתנגדי פרישת בריטניה מאיחוד האירופי צעדו ברחובות לונדון והתאספו מול בניין הפרלמנט ברובע ווסטמיניסטר.

המפגינים קיימו דקת דומייה לנרצחי מתקפת הדמים שהתרחשה באותו מקום ממש ביום רביעי האחרון, ובה נרצחו ארבעה בני אדם ועשרות נוספים נפצעו.

המפגינים הניפו את דגלי בריטניה והאיחוד האירופי, הניחו פרחים בזירת הפיגוע בסמוך לבניין הפרלמנט והושיטו פרחים לשוטרי לונדון שאיבטחו את האירוע.

מנהיג המפלגה הליברל דמוקרטית, טים פארון, שהפך לאחד מהמנהיגים הבולטים בהתנגדותם לברקזיט אמר במהלך האירוע כי: "אנחנו כאן כדי לייצג לא רק את 48 האחוזים מאזרחי בריטניה שהצביעו נגד המהלך במשאל האם אלא גם את אלו שהצביעו בעדו וכעת הבינו שלא זה מה שרצו".

פארון אף התייחס לפיגוע שהתרחש בלונדון ולביקורת שספגה מפלגתו בשל כוונתה לקיים את המצעד חרף הפיגוע, ואמר: "אנו עומדים בהתרסה מול אלו שמנסים להפחיד אותנו ואני מזכיר לכולם כי הדמוקרטיה לא נגמרה עם משאל העם".

גם בבירת סקוטלנד, אדינבורו, התקיימה עצרת בהשתתפות אלפים בקריאה להישאר באיחוד האירופי ולקיום משאל עם נוסף בנוגע לעצמאותה של סקוטלנד.

מוקדם יותר בכינוס חגיגי לציון 60 שנים להקמתו של האיחוד האירופי, קרא נשיא מועצת האיחוד: "אירופה תהיה מאוחדת – או לא תהיה כלל". למרות היעדרות בריטניה מהכינוס, חתמו 27 ראשי המדינות על הצהרה משותפת המבטיחה "עתיד אירופי משותף".

"אירופה כישות מדינית תהיה מאוחדת – או לא תהיה כלל", הבהיר טוסק בנאומו.

על פי הדיווח בסוכנות הידיעות הצרפתית. הוא הוסיף ודרש מהמנהיגים, שהתאספו בבניין העירייה ברומא, "להוכיח שאכפת לכם מהמורשת האדירה שירשנו מגיבורי האינטגרציה האירופית לפני 60 שנים". יציאתה הצפויה של בריטניה מגוש המדינות, עלייתם של קולות המתנגדים לאיחוד ביתר מדינות אירופה, משבר המהגרים, איום הטרור והכלכלה המקרטעת מעיבים על מה שהיה אמור להיות כינוס חגיגי ומופת לאחדות אזורית.

טוסק, שכיהן בעבר כראש ממשלת פולין, הוסיף כי האיחוד האירופי היה עבורו סמל לחירות ולדמוקרטיה, בעת שגדל בפולין הקומוניסטית. "בזמנו, כולנו הבטנו לעבר המערב, לעבר אירופה חופשית ומאחדת", סיפר, "חייתי מאחורי מסך הברזל יותר ממחצית מחיי, שם היה אסור אפילו לחלום על ערכים כאלה".

בתום הכינוס, חתמו 27 המנהיגים על הצהרה משותפת, שננעלת במילים: "התאחדנו לטובה. אירופה היא עתידנו המשותף". המסר האופטימי שיצא מאולם הכינוס, שקרא לשוויון ולרווחה עבור אזרחי האיחוד, נתקל בהפגנות ברחבי רומא – הן של גורמי שמאל, שטענו כי מדיניות האיחוד אינה אינטגרטיבית דיה, והן של גורמי ימין אירו-סקפטיים, שטענו כי גרמניה היא המרוויחה הגדולה מהאיחוד, ואילו יתר המדינות יוצאות מופסדות.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו