Isaac Harari/FLASH90

נשיא פולין אישר את "חוק השואה": "מטרת החוק – לספר את האמת"

הנשיא אמר כי יאשר את החוק השנוי במחלוקת שעבר בפרלמנט וגרם למשבר עם ישראל. ראש ממשלת פולין אירח עיתונאים ישראלים להם אמר: "גם אנחנו קורבנות של השואה, ולהגיד שמחנות ההשמדה או הריכוז היו 'פולניים' זה פשע"

נשיא פולין אנדז'יי דודה אמר היום (שלישי) כי הוא יחתום על החוק האוסר להאשים את המדינה או את אזרחיה באחריות לפשעי הנאצים במלחמת העולם השנייה. בהצהרה מיוחדת שמסר, הוא הוסיף כי יפנה לבית המשפט החוקתי כדי לבקש הבהרות, אך זה צפוי לקרות אחרי שהחוק ייכנס לתוקף.

החוק, שעורר זעם בישראל, יטיל עונשי מאסר של עד שלוש שנים על מי שישתמש במונח "מחנות השמדה פולניים" ועל מי שירמוז "בניגוד לעובדות" על שיתוף פעולה של האומה או המדינה הפולנית עם פשעיה של גרמניה הנאצית.

ראש ממשלת פולין מתאוש מורבייצקי, אירח אתמול שורה של עיתונאים ישראלים להם אמר: "אני מכיר את העם היהודי ומכיר בכך שהיו פושעים פולניים שרצחו יהודים בשואה, אבל הם לא הרוב, ובטח שפולין לא אשמה ברצח מיליוני יהודים. גם אנחנו קורבנות של השואה, ולהגיד שמחנות ההשמדה או הריכוז היו 'פולניים' זה פשע".

מורבצקי ציין כי החוק מהווה נקודת מפנה חשובה בהיסטוריה הפולנית. "אחרי שנים שבהן שמענו את האמירות 'מחנות ריכוז' או 'השמדה' 'פולניים' רבים מהעם שלנו נעלבו ונגעלו, יש עלינו לחץ גדול, והרגשתי את הלחץ הזה כפוליטיקאי", אמר והוסיף: "זה יישמע פרובוקטיבי: אבל אני בעמדה שלא יכולתם להינצל על אדמה זו בלי עזרה של משפחה פולנית. אם 150 אלף יהודים ניצלו במלחמת העולם השנייה, רובם, אם לא כולם, ניצלו תודות לאוכלוסייה הפולנית, וכמה מעטים באוקראינה ובלרוסיה. דודה שלי חיה בהרצליה, והיא מבינה היטב את הנרטיב הזה".

לצד זאת, הודה מורבצקי: "היו משפחות פולניות שרצחו יהודים, וזה צריך להיות מובהר וחשוף לכולם, אך אני מזמין כל היסטוריונים ישראלים שרוצים לעשות מחקר על הנושא ולהבהיר להם את הנתונים; כמה היו מעורבים ברצח, אנשים רעים, וכמה מהם דווקא סייעו ליהודים". עוד הדגיש כי "המטרה של החוק לא להעניש או להתעסק עם הצהרות על מקרים פרטיים או קבוצתיים באם היו".

במסיבת העיתונאים שערך טען מורבצקי כי ממשלת ישראל הכירה את החוק היטב. "לפני כשנתיים הייתה טיוטת חוק ראשונה, עליה דנו בהרבה פורומים, היא אף הוצגה לשגרירות הישראלית בפולין – השגרירות היחידה שעמה דנו בחוק זה". הוא רמז כי שגרירת ישראל בפולין אנה אזרי הכירה את פרטי החוק, והוסיף כי הנאום שלה במחנה ההשמדה אושוויץ בירקנאו, עם צאת יום השואה הבינלאומי, לא מקובל מבחינה דיפלומטית, ופגע בפולנים רבים.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו