צילום: הדס פרוש / פלאש 90

"הנאום הגנוז" של גנץ נחשף: תמיכה בהסכם הגרעין ושינוי סדרי עדיפויות

מי שמסתמן כהפתעת הבחירות, טרם הציג משנה סדורה באף אחת מהסוגיות הבוערות שעל סדר היום. הבוקר נחשפים דברים שאמר גנץ לפני 3 שנים במהלך פגישה עם תושבי עוטף עזה, ומהם ניתן ללמוד - אולי - על תפיסת העולם אותה יציג בפני הבוחר

הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ, מי שמסתמן כהפתעת בחירות 2019, עדיין לא נשא את "הנאום המכונן" שלו, זה שיבהיר פחות או יותר היכן ממוקמות עמדותיו ולאיזה גוש משתייכת מפלגתו.

לא שמדובר בסוד מדינה, כמובן. לכולם ברור שהוא מכוון למרכז המפה וניתן לראות זאת גם בסקרים שמעניקים לו מספר דו ספרתי של מנדטים בעיקר על חשבון 'יש עתיד', ובכל זאת, נאום כזה יהיה סוג של מסמך מכונן מבחינת גנץ ומסעו הפוליטי.

עד שנאום כזה יינשא, חושף העיתון 'מקור ראשון' דברים שאמר גנץ ב-2015, זמן קצר לאחר שחרורו מצה"ל, במהלך פגישה עם תושבי עוטף עזה. מי שהעלה את הדברים על הכתב ואף שיגר אותם לתושבי האזור הוא אלון שוסטר, ראש המועצה האזורית שער הנגב, שמוזכר כמי שעשוי להצטרף למפלגתו של גנץ.

הציטוטים הבאים שיובאו בכתבה נכתבו, כאמור, ע"י שוסטר, ופורסמו הבוקר ע"י העיתונאית שירית אביטן כהן בעיתון 'מקור ראשון'.

על הסכסוך הישראלי-פלסטיני: "עלינו להיכנס לבירור פנימי עמוק ביחסים עם השכנים צריך להגיד פחות על מה לא נוותר, והרבה יותר על מה כן מוכנים לוותר לטובת עתיד טוב יותר. מול עזה צריך להיות מוכנים להפעלת כוח צבאי, אבל אי אפשר בלי לתת לשכנים שלכם תקווה… גם בעתיד נצטרך לחיות עם החרב, לעתים על החרב, אבל חיוני שנדע שעשינו את המרב כדי להימנע מכך".

על הסכם הגרעין עם איראן (שבוטל בהמשך ע"י טראמפ: "אפשר וצריך לגייס את העולם לפתרונות, לערבויות… ההסכם עם איראן היה יכול להיות יותר טוב, אבל הוא נותן לנו 10־15 שנים של דחיית האיום הגרעיני, שבכלל לא בטוח שניתן להשיגו בדרך צבאית".

על חלוקת התקציב במדינה: "העדיפות הפנימית, לאו דווקא בהקצאות כספיות, כפי שאני רואה אותה, היא: חינוך, רווחה, חוק ומשפט, תשתיות, ביטחון. בצבא ראיתי יחידות עם גאווה מקומית שיודעות לשתף פעולה כמו בתזמורת; כך צריך לקרות גם במדינה כולה".

על החזית הדרומית: "אינני קוסם וגם לא נביא, אין לי יכולת להגיד לכם מה יהיה. אני יודע שחמאס ממש לא רוצה לחזור לשבר שפקד אותו בקיץ 2014, אבל הכול יכול לקרות כאן ברגע…בסוגיית פינוי התושבים (במקרה של עימות צבאי עתידי. ד"ג) צריך למצוא איזון נכון בין הימנעות המדינה מעיסוק בכך ובין פינוי עקב כל התראה. המדינה חייבת לקיים סיוע מתמשך למרחב הזה, כי משברים נוספים בוודאי יהיו בעתיד, ואתם צריכים להיות חזקים ומסוגלים לחזור לאיזון, מהר ככל האפשר".

 

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו