צילום: קובי גדעון / לע"מ

אחרי השינויים: ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את טיוטת חוק הקורונה

השרים אישרו את טיוטת חוק הקורונה הכוללת שורה של התאמות שהובילו חברי קבינט הקורונה. השינויים שנוספו כוללים בין היתר - מנגנון פיקוח של הכנסת על כל פעולות הממשלה הנוגעות לחוק, הבטחת פעילות הכנסת ובתי המשפט בשעת חירום ושמירה על זכות ההפגנה

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום (שלישי) את טיוטת חוק סמכויות מיוחדות (חוק הקורונה), הכוללת שורה של התאמות שהובילו חברי קבינט הקורונה בתיאום עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, ראש הממשלה החליפי בני גנץ, שר המשפטים אני ניסנקורן ושר הבריאות יולי אדלשטיין.

השינויים שנוספו כוללים מנגנון פיקוח של הכנסת על כל פעולות הממשלה הנוגעות לחוק, הבטחת פעילות הכנסת ובתי המשפט בשעת חירום, שמירה על זכות ההפגנה וכן הטלת חובה על הממשלה לבחון את ההשלכות הכלכליות של כל צעד אשר יינקט במהלך תקופת החירום.

עוד אישרו חברי הוועדה את טיוטת חוק הסמכת שירות שירות הביטחון הכללי (חוק איכוני השב״כ), אולם בהמשך להמלצת קבינט הקורונה הוחלט כי החוק לא יונח בשלב זה על שולחנה של הכנסת. בנוסף, ועדת השרים אישרה ב-45 ימים את תוקפן של תקנות שעת החירום הנוגעות לכללי הבידוד ואכיפתם, על מנת לאפשר לכנסת להשלים את הליך החקיקה של חוק הקורונה. ועדת החוקה תהיה רשאית להאריך את תוקף התקנות האמורות ב-45 ימים נוספים.

קבינט הקורונה החליט: איכון שב"כ ייפסק וחוק המאפשר זאת לא יקודם

כזכור, קבינט הקורונה החליט אתמול שלא לקדם את חוק איכון שב"כ, זאת אחרי הכרעת בג"ץ שחייבה להסדיר את הצעד בחוק וביקורת ציבורית קשה על החוק. לפי ההחלטה, השימוש באיכון שב"כ ייפסק כבר בימים הקרובים. למרות ההחלטה, ועדת השרים לענייני חקיקה תאשר את נוסח החוק, אך הוא יוקפא ולא יקודם לקריאות בכנסת, מדובר בחוק קורונה מרוכך, והוא יובא מחר לאישור סופי בוועדת השרים לחקיקה.

הממשלה החלה לקדם את עיגון המעקב אחר חולי קורונה בחוק בעקבות דרישת בג"ץ. זאת לאחר שעם התפרצות הנגיף בישראל, הוסמך השב"כ באמצעות תקנות לשעת חירום לבדוק מי בא במגע עם חולי קורונה מאומתים באמצעות איכון הטלפונים הסלולריים שלהם. שימוש זה ביכולות החשאית של השב"כ עורר מחאה, בעיקר מצד ארגוני זכויות אדם והיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט אישר לבסוף את הצעד, אך הורה להגביר את הפיקוח עליו.

כמו כן, לדרישת היועמ"ש נקבע כי צוות קטן מהשב"כ יעסוק באיכון, וכי החומר לא ישמש לצורך אחר. נקבע גם כי ועדת המשנה לשירותים חשאיים של הכנסת תפקח על הפעלתו, וכי היועץ עצמו יקבל מדי שלושה ימים דו"ח על הפעילות. אך בעקבות עתירות לבג"ץ, החליטו השופטים לאסור על המשך המעקב, וקבעו כי יש לאפשר אותו רק בחקיקה ראשית של הכנסת.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו