נתניהו ונשיא איחוד האמירויות. צילום: פלאש 90/ויקיפדיה

האמירויות: שת"פ בין חברות פרטיות; נחשף: 100 אלף בדיקות נמכרו לישראל

במשרד החוץ של איחוד האמירויות הגיבו לדברי נתניהו ואישרו כי נחתם הסכם בין שתי חברות פרטיות במדינה לשתי חברות פרטיות בישראל למאבק בקורונה. הותר לפרסום: ב-26 במרץ נחת בישראל מטוס עם 100 אלף ערכות בדיקה לקורונה בטיסה ישירה מאבו דאבי

ראש מערך התקשורת במשרד החוץ של איחוד האמירויות אישרה כי נחתם הסכם בין שתי חברות פרטיות במדינה לשתי חברות פרטיות בישראל למאבק בקורונה."לאור התחזקות הקשרים הבינלאומיים בתחום המחקר, הפיתוח והטכנולוגיה, בשירות המין האנושי, שתי חברות פרטיות באיחוד האמירויות חתמו על הסכם עם שתי חברות בישראל על מנת לפתח טכנולוגיה שמטרתה להילחם במחלת ה-covid-19", נמסר.

ב'ווינט' נחשף כי ב-26 במרץ, כשבישראל היו חסרים מאות אלפי ערכות בדיקה לקורונה, נחת בנמל התעופה בן גוריון בשעות הבוקר מטוס מטען של חברת תעופה אוקראינית. על סיפונו היו 100 אלף ערכות בדיקה. הטיסה החריגה, שיצאה לפועל בסיוע של המוסד, הגיעה מיעד שנשמר עד כה בסוד – איחוד האמירויות הערביות.

לאחר נחיתת המטוס בישראל התירה הצנזורה לפרסם כי המטוס הגיע ממדינה שלא מקיימת יחסים דיפלומטיים עם ישראל. למעשה, המטוס הגיע מאבו דאבי בטיסה ישירה לנתב"ג. ערוץ אל ג'זירה דיווח אז כי ערכות הבדיקה לגילוי הקורונה הגיעו מ"אחת ממדינות המפרץ". בדיווח לא צוין באיזו מדינה מדובר – אך כיום כאמור הסוד הפך לגלוי.

כזכור, כבר בחודש שעבר חלה התחממות ביחסים בין המדינות, כשמטוס של חברת התעופה של איחוד האמירויות "Etihad Airways", נחת בישראל בפעם הראשונה בטיסה ישירה מאבו דאבי. מטוס המטען העביר 14 טונות של אספקה רפואית דחופה למאבק בקורונה מאיחוד האמירויות לרשות הפלסטינית ולרצועת עזה, בסיוע ארגון המזון העולמי של האו"ם ובתיאום עם משרד החוץ.

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר מוקדם יותר הערב כי "בעוד רגעים אחדים יכריזו שרי הבריאות של מדינת איחוד האמירויות הערביות ומדינת ישראל על שיתוף פעולה במאבק בקורונה. שיתוף הפעולה הזה יהיה בתחומי המחקר והפיתוח והטכנולוגיה, בתחומים שישפרו את הביטחון הבריאותי באזור כולו. זוהי תוצאה של מגעים ממושכים ואינטנסיביים בחודשים האחרונים. זה יביא ברכה לרבים באזורנו. ככל שאנו חזקים יותר, ככל שאנו עוצמתיים יותר כך אנו מרתיעים את אויבינו ומקרבים את ידידינו".

היסטוריה בנתב"ג: מטוס של איחוד האמירויות נחת בארץ

שר המדינה לענייני חוץ של איחוד האמירויות הערביות, השר אנואר מוחמד קרקאש, קרא לאחרונה לשיתוף פעולה עם ישראל: "אני חושב שאנחנו יכולים לא להסכים עם ישראל על סוגיות פוליטיות, ועדיין לשתף פעולה בתחומים אחרים, כמו הקורונה וענייני טכנולוגיה". את הדברים אמר בראיון בכנס הוועד היהודי האמריקני (AJC) שהתקיים באופן וירטואלי.

השר קרקאש אמר כי "המגיפה לא תשפיע בצורה מהותית על הפוליטיקה האיוזרית", אך ציין כי למרות זאת, היא יצרה הזדמנויות לשיתופי עולה והורדת מתחים, ואולי אפילו יישוב סכסוכים באמצעים דיפלומטיים. באומרו דברים אלה, התייחס מפורשות לתהליכים בין ישראל לפלסטינים וכן לאיום האיראני. הוא הוסיף כי "למרות שאין לנו יחסים עם ישראל, מגיפת הקורונה היא תחום שבו עלינו לשתף פעולה, כי היא משפיעה על כולנו כבני אדם".

מדיניות החוץ הפרגמטית של האמירויות בולטת גם ביחסה לישראל. "אני חושב שאנחנו יכולים לא להסכים עם ישראל על סוגיות פוליטיות, ועדיין לגשר על הפערים בינינו", אמר קרקאש. הוא ציין גם כי העבודה המשותפת עם ישראל באו"ם סביב הסיוע לפלסטינים "לא משנה את העמדה שלנו לגבי הנושא שעל סדר היום – הסיפוח".

מבין המדינות הערביות, קרקאש אמר שהאמירויות אינן פורצות דרך ביחסים עם ישראל. "המציאות היא שיש מדינות גדולות נוספות באיזור שמנהלות יחסים דיפלומטיים רגילים עם ישראל – מצרים, ירדן – ומדינות נוספות במפרץ מקיימים יחסים עם ישראל ברמות שונות", הוסיף. הוא הבהיר שאיחוד האמירויות עדיין חלק מהקונצנזוס הערבי שתומך בפתרון שתי המדינות לסכסוך הישראלי-פלסטיני. "איחוד האמירויות מעדיף משא ומתן ישראלי-פלסטיני לקידום השלום ומתנגד לסיפוח כלשהו של הגדה המערבית", אמר.

בנוגע ליחסים של איחוד האמירויות עם ארצות הברית, אמר השר כי "ארה"ב היא השותף האסטרטגי העיקרי והחשוב ביותר שלנו. אנחנו רוצים לראות מעורבות אמריקאית באזור. כשארה"ב מעורבת, אנחנו במצב טוב יותר, ללא קשר לזהותו של הנשיא". הוא הוסיף כי האמירויות לא מעוניינות לראות את ארה"ב מעורבת במלחמה נוספת באזור, אבל כן רואה בה כגורם מרתיע נגד איומים, כמו איראן, ששומר על נתיבי שיט פתוחים ואת זרימת הנפט חלקה. "ארה"ב היא מקור ליציבות", סיכם.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו