צילום: דובר צה"ל

חשש מזליגת מידע: יחידת 8200 מחתימה את הצוות על ניגוד עניינים

יחידת הסייבר של צה"ל החלה להחתים את החיילים בטופס ניגוד עניינים מחשש לזליגת מידע ויכולות לחברות ההיי־טק אזרחיות. בכיר ב־8200: "למי שעושה מילואים בהדרכה אין בעיה, אבל מי שחוקר חולשות אצלנו, וסוגר חולשות בחברה אזרחית גדולה - חייב לחתום"

יחידה 8200 של אגף המודיעין החלה להחתים את אנשי המילואים שלה על טופס ניגוד עניינים, בניסיון למנוע זליגה של יכולת ומידע, וכן עזיבה של כוח אדם איכותי, לחברות טכנולוגיה אזרחיות – כך דווח הבוקר (שלישי) ב'ישראל היום'.

המהלך מתבצע כחלק ממאמץ גובר של 8200 לבלום את הניסיונות של חברות רבות למכור באזרחות טכנולוגיות הנשענות על יכולת שפותחה ב־8200, וכן לפתות את אנשי היחידה לעזוב את השירות הצבאי ולעבוד עבורן בתפקידים הדומים לאלה שהם ממלאים ביחידה. מדובר בעיקר בחברות העוסקות בתחום הסייבר ההתקפי, שחלקן אף ביצעו באחרונה פניות ישירות אל אנשי 8200 שנמצאים תחת חוזה.

במרבית המקרים בוצעו הפניות אל מי שמוגדרים ב־8200 "יהלומים" – קצינים או חיילים שנחשבים למוקדי ידע ייחודי. אחת הפניות בוצעה מצידה של מנהלת כוח אדם בחברת סייבר גדולה (השם שמור במערכת), שפנתה באחרונה ישירות אל קצין בתפקיד רגיש ב"הצעה שיכולה להיות מעניינת עבורך". הקצין דחה את ההצעה ודיווח עליה למפקדיו.

בהמשך לכך החלה 8200 להחתים לפני כחודשיים את אנשי המילואים על טופס ניגוד עניינים. מדובר בטופס שהוא חלק מפקודת מטכ"ל 06.103, שכותרתה "מניעת ניגוד עניינים בצה"ל". הפקודה אינה עוסקת רק במודיעין אלא באה לתת מענה לכלל ניגודי העניינים הפוטנציאליים של חיילי הסדיר, משרתי הקבע ואנשי המילואים בצה"ל, אולם ב־8200 אימצו אותה כמחייבת. על הנוהל החדש נדרשים לחתום אנשי מילואים שעלולים להימצא בניגוד עניינים בין שירות המילואים שלהם לעבודתם האזרחית.

גורם בכיר אמר: "למי שעושה מילואים בהדרכה אין בעיה, אבל מי שחוקר חולשות אצלנו, וסוגר חולשות בחברה אזרחית גדולה – חייב לחתום".

לדבריו, רוב אנשי המילואים הופתעו מהנוהל החדש, אולם עד כה לא היה שום מקרה של סירוב לחתום עליו: "מי שרוצה לעשות מילואים – שיחתום. זה נועד להגן עליו, וזה נועד להגן עלינו".

ב-8200 מבהירים שהמהלכים הנוכחיים לא נועדו להילחם בעולם ההיי־טק האזרחי, אולם ביחידה יש כעס רב על המהלכים שנוקטות כמה מהחברות בשוק. נודע כי מדובר בעיקר בחברות ישראליות: ביחידה אומרים כי אלה נוקטות שיטות אגרסיביות של פיתוי, בעיקר כלכלי, וכי האתיקה שלהן נמוכה בהרבה משל חברות הטכנולוגיה הבינלאומיות המובילות.

עוד הוסיף הבכיר: "זה כמו שאל על היתה פונה למפקד טייסת קרב בחיל האוויר ומציעה לו חוזה כדי שיעזוב אותה. איך הציבור היה מתייחס לו היתה באה חברה אזרחית ושולפת מפקד גדוד בצנחנים באמצע מלחמה? זה מה שקורה פה כל הזמן. זה פסול ערכית. משהו נשבר פה, וחייבים לעצור. יש קווים שנורמטיבית נכון שלא יחצו. מי שמשתחרר – שיעשה מה שהוא רוצה, במסגרת החוק והכללים כמובן. אבל מי שמשרת פה – שיעזבו אותו בשקט. לא סביר שהוא יהיה חשוף כל היום להצעות ולפניות. זאת פגיעה בביטחון מדינת ישראל".

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו