צילומים: תקשורת ערבית, יונתן זינדל-פלאש 90

שר החוץ הסודאני מכחיש מגעים עם ישראל: "הנושא לא נדון בשום צורה"

השר עומאר אסמאעיל מתנער מההצהרה של דובר משרד החוץ שרמז למגעים עם ישראל: "קיבלתי בפליאה את ההצהרה של דובר משרד החוץ בעניין השלום עם ישראל. ההצהרה הזו נעשתה ללא סמכות והיא דורשת הבהרה. נושא היחסים עם ישראל לא נדון במשרד החוץ בשום צורה"

שר החוץ של סודאן עומאר אסמאעיל מתנער מההצהרה של דובר משרדו שרמז למגעים עם ישראל: "קיבלתי בפליאה את ההצהרה של דובר משרד החוץ בעניין השלום עם ישראל. ההצהרה הזו נעשתה ללא סמכות והיא דורשת הבהרה. נושא היחסים עם ישראל לא נדון במשרד החוץ בשום צורה", צוטט השר בעיתון הסודאני "א-סודאניה".

דובר משרד החוץ הסודני רמז מוקדם יותר כי ארצו מנהלת שיחות עם ישראל – ואמר כי בחרטום מאמינים שאין סיבה להמשיך עם העוינות כלפי ישראל. בראיון לרשת 'סקיי ניוז' בשפה הערבית אמר הדובר, חיידר בדווי סאדק, כי "ישראל וסודן ירוויחו מהסכם שלום. אנחנו מסתכלים על הסכם מהסוג הזה מתוך אינטרסים סודניים ומבלי לוותר על הערכים והעקרונות שלנו".

"אין סיבה להמשך העויינות בין סודאן לישראל", הוסיף הדובר. הדיפלומט הסודאני שיבח את המהלך של איחוד האמירויות בחתימת הסכם נרמול היחסים עם ישראל, והוסיף כי מדובר באומץ ובגבורה בכך שהמדינה התוותה את הדרך הנכונה ליתר מדינות ערב. "משרד החוץ הסודני מביט בציפייה להוביל את ההתקשרות עם הצד הישראלי לעבר הסכם שלום", אמר.

ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב ומסר כי הוא מברך על עמדת משרד החוץ של סודאן, המשקפת את החלטתו האמיצה של יו"ר מועצת הריבונות של סודאן לפעול לקידום היחסים בין המדינות. "ישראל, סודאן והאזור כולו ירוויחו מהסכם השלום ויוכלו לבנות ביחד עתיד טוב יותר לכל עמי האזור. נעשה כל הנדרש כדי להפוך חזון זה למציאות", אמר נתניהו.

שר החוץ גבי אשכנזי אמר כי הודעת משרד החוץ הסודני מצביעה על השינוי המהותי המתחולל בימים אלו במזרח התיכון בכלל ובסודאן בפרט, בדיוק 53 שנה אחרי ועידת ח'רטום שבה קראה סודאן להתנגד להכרה ולהסכם שלום עם מדינת ישראל. אני מברך על כל צעד שמקדם הליך של נורמליזציה, שלום, הסכמים והכרה בין מדינות. הפעילות הדיפלומטית הישראלית בהובלת משרד החוץ מייצרת הזדמנויות חשובות נוספות כמו הקשר בין ישראל וסודאן. נמשיך לדון בתקופה הקרובה על שיפור היחסים עד לכדי חתימת הסכם שלום המכבד את האינטרסים של שני הצדדים".

דובר משרד החוץ הישראלי ליאור חייט בירך על הדברים של עמיתו הסודאני, ואמר כי "מדינת ישראל רואה בחיוב כל צעד שיוביל הליך של נורמליזציה והסכמי שלום עם מדינות האזור". גורם מדיני אמר כי הסכם עם סודאן יכול להביא לפתרון סוגיית מבקשי המקלט. כידוע, בישראל חיים 31 אלף מבקשי מקלט, מהם 6,200 יוצאי סודאן.

לפני כחצי שנה נפגש ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש באנטבה, בירת אוגנדה, עם מנהיג סודאן עבד אלפתח אלברהאן (תפקידו הרשמי: יו"ר מועצת הריבונות של סודן), הפגישה נערכה בתיווך נשיא אוגנדה יוורי וסווני. מלשכת ראש ראש הממשלה נמסר בתום הפגישה כי, "הוסכם להתחיל שיתוף פעולה שיוביל לנורמליזציה של היחסים בין שתי המדינות".

עוד נמסר מלשכת ראש הממשלה בתום הפגישה שנשמרה בסוד תחת צנזורה עד לקיומה כי, "ראש הממשלה נתניהו מאמין שסודאן נעה בכיוון חדש וחיובי, ורה"מ הביע את השקפתו זו בפני מזכיר המדינה האמריקני. יו"ר מועצת הריבונות של סודאן, עבד אלפתח אלברהאן, מעוניין לסייע למדינתו לעבור תהליך של מודרניזציה על ידי הוצאתה מבידוד והצבתה על מפת העולם".

בכיר בצבא סודאן אמר חשף מאוחר יותר כי הפגישה החשאית בין אל-בורהאן לנתניהו תוכנן על-ידי איחוד האמירויות, ומטרתו הייתה "להאיץ" את הסרתה של סודאן מרשימת המדינות תומכות הטרור. הבכיר הסודאני שצוטט אז סוכנות הידיעות AP הוסיף כי רק חוג קטן של בעלי תפקידים בכירים בסודאן, כמו גם בסעודיה ובמצרים, ידעו על קיום הפגישה.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו