צילום: משרד החוץ של איחוד האמירויות

בכיר באיחוד האמירויות: "השלום עם ישראל לא יתמוטט אם יהיה סיפוח"

ראש מחלקת התכנון המדיני במשרד החוץ של האמירויות אומר בתדרוך לעיתונאים ישראלים: "ארצי קיבלה ביטחונות מארה"ב לפיהן לא תחול התקדמות בתכנית הסיפוח". הוא ציין כי אם הריבונות תתרחש בעתיד, היא לא יפגע ביחסים, יחד עם זאת הדגיש כי הדבר היווה תנאי לכינון היחסים. הסכם ראשון נחתם היום בתחומי הבנקאות והפיננסים

בכיר במשרד החוץ של איחוד האמירויות אמר היום (שלישי) בתדרוך לכתבים מישראל באבו-דאבי כי ארצו קיבלה ביטחונות מהממשל האמריקני ומישראל לפיהן היא לא תתקדם עם הריבונות על חלקים בגדה המערבית. ראש מחלקת התכנון המדיני במשרד החוץ של האמירויות, ג'מאל מושארח אמר בתדרוך כי "קיבלנו ביטחונות בנושא מארצות הברית, שהיא בעלת ברית של שתי המדינות ואנחנו סומכים על הביטחונות האלה".

מושארח ציין כי אם תוחל ריבונות בעתיד, תהליך הנורמליזציה לא יתמוטט, אולם הדגיש כי זהו אחד התנאים לכינון יחסים דיפלומטיים בין המדינות. "קיבלנו ביטחונות גם במהלך הדיאלוג המשולש ולכן כינון יחסים יצא לדרך".

אל מושרח' הגיב על המתקפה של המנהיג העליון של איראן חמינאי, ואמר כי "הדרך לשלום ולשגשוג לא עוברת דרך הסתה ונאומי שנאה. זה לא מועיל להסתכלות צופה פני עתיד לגבי השלום". מוקדם יותר התייחס המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי להסכם הנורמליזציה, ואמר: "איחוד האמירויות בגדה בעולם האסלאמי ובפלסטינים בעצם כינון נורמליזציה עם ישראל. אני מקווה שברית האמירויות תתעורר בקרוב ותפצה על מה שעשתה".

דבריו של הבכיר מגיעים לאחר שיורש העצר של האמירויות ושליטה בפועל, מוחמד בן זאיד, אמר אמש כי הוא מחויב להקמת מדינה פלסטינית שבירתה מזרח ירושלים. בהצהרה מטעמו, שהוקראה על ידי שר החוץ, נמסר כי "ההחלטה לכונן יחסים עם ישראל היא למען השלום, אך לא מעל חשבון הסוגיה הפלסטינית".

בתוך כך הסכם הבנות ראשון נחתם היום בין הצדדים בתחומי הבנקאות והפיננסים. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ברך על חתימת ההסכם הראשון בין הצדדים, ואמר: "אני מברך על ההבנות הראשונות שנחתמו באבו דאבי. ההבנות הללו יסייעו לנו לקדם השקעות הדדיות ושיתופי פעולה נרחבים. נודיע בקרוב על הסכמות נוספות בתחומי התעופה, התיירות, המסחר ועוד".

ממלא מקום מנכ"ל משרד ראש הממשלה, רונן פרץ, ונגיד הבנק של איחוד האמירויות, עבדול חמיד סעיד, הם שחתמו על מסמך ההסכם, ולפיו תוקם ועדה משותפת של ישראל ואיחוד האמירויות לקידום שיתוף פעולה בתחום הפיננסים וההשקעות. שני הצדדים ידונו בהמשך, בן היתר, בהורדת חסמים פיננסים לביצוע השקעות בין המדינות, קידום השקעות משותפות בשוקי ההון, קידום שיתוף פעולה בשירותי הבנקאות וברגולציית התשלומים. כל זאת בהתאם לסטנדרטים בין-לאומיים כולל בתחום המאבק בהלבנת הון ומימון טרור.

במהלך היום, ביקר ג'רארד קושנר , יועצו הבכיר וחתנו של הנשיא האמריקני דונלד טראמפ בבסיס חיל האוויר באמירויות. הוא כתב בספר האורחים כי "היחסים בין המדינות ימשיכו לצמוח". גורמים אמריקנים ואמיראטים שנכחו בביקור הדגישו שמטרתו הייתה חיזוק הקשרים בין המדינות, בלי קשר לישראל. גורם אמריקני אמר לעיתונאים שהתלוו לסיור שעסקת F35 אפשרית לא הייתה על סדר היום, אך לא שלל את האפשרות שזה יעלה. היועץ לביטחון לאומי אובראיין אמר בביקור כי "המוניטין של צבא איחוד האמירויות הוא חוצה גבולות". והוסיף כי לנורמליזציה בין ישראל והאמירויות יהיה "חלק משמעותי בכל הקשור לנושא הביטחון".

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו